Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
a ne može bez tretmana

Žrtve novih mjera HZZO-a: Djevojčici s invaliditetom prepolovili fizikalnu terapiju

varaždinske toplice
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
26.04.2015.
u 16:00

U Varaždinskim Toplicama tvrde: Pridržavamo se samo novog sustava naplate od 1. travnja

Dva puta tjedno devetogodišnja djevojčica već godinama ide na fizikalnu terapiju u Varaždinske Toplice. Djevojčici nikad neće biti bolje i terapijom održava svoje stanje, sprečava da se ono ne pogorša, a komisija je zaključila kako je njezin invaliditet 60 posto na donjim ekstremitetima. No, čak i ovo pravo sada joj je oduzeto jer su terapije i vježbe – prepolovljene!

Kako ovoj devetogodišnjoj djevojčici tako i svoj djeci u tim toplicama vježbanje uz fizioterapeuta, koje je trajalo 45 minuta, sada je upola kraće baš kao što su ukinuta i druga prava, za koja bi od ovog mjeseca trebali plaćati! Način je to na koji su ove toplice odlučile, uvjetno rečeno, doskočiti novom modelu ugovaranja i plaćanja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Zapravo revolucionarna promjena u zdravstvenom sustavu zbog koje se bolnicama više ne plaća unaprijed, nego prema obavljenoj usluzi, trebala je rezultirati većim opsegom posla. No, mališani s invaliditetom u ovim toplicama morali su u to ime dobiti “skraćenu” terapiju.

– Nakon Uskrsnog ponedjeljka rečeno nam je da su vođene vježbe s fizioterapeutom od 45 minuta skraćene, s ulaskom, izlaskom i vježbanjem, na 20 - 25 minuta. Povećali su time i broj grupa. Hidromasaža i peloidni omoti su se počeli naplaćivati, a i ti su se postupci vremenski skratili. Na peloidne omote imali smo pravo dva puta tjedno besplatno, a sada imamo jedne omote tjedno. Parcijalnu masažu su, koliko čujem, skratili na deset minuta. Sve terapije našem su djetetu prepolovljene i neka nam netko od liječnika potvrdi kako je to efikasno. Njen sam dolazak na terapije znači održavanje postojećeg stanja da bi mogla hodati, a ovdje ima i nepokretne djece kojima je ovo olakšavanje njihova života. Kakve koristi oni imaju od 20 minuta vježbe? – pita majka devetogodišnjakinje s početka teksta koja je zamolila za anonimnost kako joj dijete ne bi bilo diskriminirano.

Iz Varaždinskih Toplica odgovorili su nam kako su sva prava pacijenata usklađena s novim ugovorom s HZZO-om od 1. travnja, otkad je uveden novi sustav naplate kojeg se oni pridržavaju. A upravo iz HZZO-a poručuju kako je novi sustav naplate prema stvarno izvršenoj usluzi trebao povećati dostupnost zdravstvene zaštite. Objasnili su kako se fizikalna terapija od 1. travnja vrednuje prema prosječnom vremenu rada fizioterapeuta s pacijentom.

Za individualne terapije, prema modelu HZZO-a, predviđeno je 45 minuta, a ako se terapija provodi u maloj grupi od tri do pet pacijenata, tada se plaća 30 minuta rada fizioterapeuta po pojedincu, odgovorili su iz Zavoda. Stoga je bolnicama očito isplativije formirati manje grupe kako bi zaradile više novca, istovremeno eliminirale liste čekanja, ali sve na štetu pacijenata.

– Nije došlo do smanjivanja prava na fizikalnu terapiju ni skraćivanja trajanja terapije za osigurane osobe uvođenjem novog platnog modela. Ako pojedini pacijent smatra da nisu poštovana njegova prava te da je uskraćen za indiciranu terapiju, može se javiti HZZO-u koji će u tom slučaju provesti kontrolu u određenoj zdravstvenoj ustanovi – poručili su iz Zavoda.     

>> HZZO o dopunskom osiguranju: Ne možemo provoditi socijalne mjere

Komentara 23

TR
Trajkovski
17:24 26.04.2015.

najvažnije je osigurati 1,2 milijuna kuna za uređenje sobe za sastančenje... a ostali tko živ tko mrtav...

Avatar roda91
roda91
18:43 26.04.2015.

Gospoda iz HZZO jednostavnom riječju LAŽU. Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju sve redom odrađuju korektno sve usluge, pa čak i više od onoga što im fantomskim pravilnikom najbogatija osiguravajuća kuća u Hrvatskoj plača. Hrvatska je socijalna država, te se kao takova opredijelila za socijalni model zdravstva koji podrazumijeva jednaku-istu uslugu za sve svoje građane bez obzira na njihov društveni ili materijalni status. Tako su se polupismena i nezaživljena tijela vještačenja sastavljena od propalih liječnika stavila u poziciju gubernatora i suca koji presuđuju bez obzira na specijalističku struku što i koliko i kakovo liječenje može pojedinac, točnije njihov osiguranik koristiti. Ti se gubernatori svojom drskošću i bahatošću postavljaju većim i višim i stručnijim od svih liječnika, stručnjaka, pravnika, ustavotvoraca , pa čak i zakona i propisa. Stoga ne optuživati ustanove i fizioterapeute, krivac za sve nedaće direktno vam je ministar zdravlja kao i njegovi sljedbenici u HZZO koji vas već godinama lažu, jer Varga je zanat ispekao ne kao liječnik već kao birokrata u tom mastodontu naziva HZZO.-

TH
than
16:46 26.04.2015.

Cinjenica je da drzava propada, a ljecenje je sve skuplje. K tome sve je manje radnika, a sve vise starije populacije. Bijela kuga vlada tako da ce biti jos i gori omjer za 20tak godina. Ovakav nacin financiranja zdravstva (gdje drzava pegla deficit) moze opstati jos neko krace vrijeme, a onda dovidjenja. I danas postoji poprilican broj ljudi bez zdravstvenog, pa i bez njih ovo ne funkcionira, a bolnice u raspadu. Neke nemaju niti za potrosni pribor.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije