Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najteže ozlijeđena

Djevojčica (7) na Rebru je stabilno, ali životno ugrožena

Zagreb: Najteže ozlijeđena djevojčica s Paga sanitetskim vozilom dovezena na Rebro
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/13
01.03.2019.
u 19:20

Sedmogodišnja djevojčica pretrpjela je najteže ozljede od četvero djece

Teško ozlijeđena sedmogodišnja djevojčica s Paga i danas kasno poslijepodne bila je još uvijek životno ugrožena, ali stanje joj je nepromijenjeno, potvrdio nam je dr. Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i voditelj Odjela za pedijatrijsku intenzivnu medicinu KBC-a Zagreb.

Hvala Bogu, bez promjena

Zajedno s ravnateljem KBC-a, prof. Antom Ćorušićem, prethodno je održao izvanrednu konferenciju za novinare sazvanu zbog ozlijeđene djevojčice s Paga. Djevojčica ima tešku ozljedu glave i njezino je stanje ozbiljno, ali stabilno. Kritična će faza potrajati još koji dan, naveli su liječnici, napomenuvši da ne bi htjeli detaljnije govoriti o zdravstvenom stanju djeteta, ali da se nadaju da će se oporaviti.

Zagreb: Najteže ozlijeđena djevojčica s Paga sanitetskim vozilom dovezena na Rebro
1/14

– Trenutačno smo zadovoljni stanjem ozlijeđene djevojčice. Zbrinuta je optimalno od prvog zbrinjavanja u Zadru do sada. Politraumatizirana je, duboko sedirana, nije u induciranoj komi, reagira na podražaje, ali diše uz pomoć respiratora. Stanje joj je posljednjih dvanaest-trinaest sati stabilno pa smo zadovoljni situacijom. Zasad ne planiramo nikakve operacije – kazao je dr. Novak na pressici, a poslijepodne nam potvrdio:

– I dalje je u istom stanju, hvala Bogu, nema promjena, neka tako i ostane!

Liječnici inače moraju zadržati hladnu glavu i ne dopustiti emocijama da prevladaju, to je i pacijentima ponajviše u interesu. No emocije su se mogle čitati na licima dvojice iskusnih liječnika dok su danas govorili o maloj pacijentici.

Pogledajte izjavu vlasnika kuće:

Sedmogodišnja djevojčica prevezena je iz zadarske bolnice u četvrtak navečer vozilom hitne pomoći, u pratnji anesteziološkog tima, u najveću hrvatsku bolnicu. Iako je bio spreman Vladin zrakoplov, zbog ozljeda glave nije bilo uputno da putuje zrakom. Naime, pretrage su pokazale da zbog pneumokraniuma, odnosno prisutnosti zraka u lubanji, ne može putovati zrakoplovom.

– Odjel intenzivne skrbi djece mjesto je koje pruža najveće šanse da se djetetu pomogne i bude dobro – kazao je prof Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb.

Pogledajte izjave liječnika:

Nije odgovorio hoće li biti trajnih posljedica za zdravlje djevojčice nakon što se oporavi, već je izrazio nadu da do posljedica neće doći. Djevojčica koja je dovezena na Rebro najteže je ozlijeđena u sumanutom pohodu oca na vlastitu djecu. Kako je prethodno iznio dr. Edi Karuc, voditelj odjela za intenzivnu medicinu zadarske Opće bolnice, ima brojne ozljede glave i grudnog koša, zbog čega su je još u Zadru morali staviti na mehaničku ventilaciju. Čim su je zadarski liječnici stabilizirali, u dogovoru s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem i šefom Rebra Antom Ćorušićem, odlučeno je da se malenu pacijenticu prebaci u Zagreb.

Susjedi užasnuti

Tragedija u podstanarskom stanu na katu obiteljske kuće u Zadru dogodila se u četvrtak rano ujutro. Otac je, prema dosad poznatim podacima, svoje tri kćerčice i sinčića u dobi od osam, sedam, pet i tri godine, jedno po jedno izvukao iz kreveta i isto tako jedno po jedno bacao s balkona u malo dvorište.

Susjedi su bili zapanjeni i nisu mogli vjerovati u ono što su vidjeli. Jedna je susjeda zvala smjesta hitnu pomoć, a vlasnik kuće u kojoj je obitelj živjela izišao je u dvorište u trenutku kad su u lokvi krvi zapomagale tri sestre, da bi u sljedećem trenutku na njih pao i dječačić. Njega je muškarac uzeo u naručje i pokrio dekom.

Osmogodišnja je djevojčica operirana u Zadru. Mlađe dvoje djece, petogodišnjakinja i trogodišnjak, također su u Zadru, na kirurgiji. Djevojčica je lakše ozlijeđena, ima ogrebotine po licu i nagnječenje grudnog koša. Dječak ima ozlijeđena pluća.

Mlađa će djeca u bolnici biti još pet, šest dana

Osmogodišnja je djevojčica jutros operirana, zahvat je prošao uredno, u jedinici je intenzivnog liječenja. Oporavlja se. Drugo je dvoje djece na odjelu, dobro su i oporavljaju se, kazao je zamjenik ravnatelja zadarske bolnice Edi Karuc. Osmogodišnjakinji su, kaže, operirane kosti lica i oko.

– Dvoje mlađih u stabilnom je stanju – kazao je Karuc i dodao da oni u bolnici imaju socijalnog radnika koji je u kontaktu s Centrom za socijalnu skrb.

– Omogućili smo majci da bude s njima. Osigurali smo joj smještaj. Ona je i sada s njima – kazao je.

– Očekujemo da će djeca u bolnici biti pet, šest dana – rekao je zamjenik ravnatelja. Otprilike isto ponovio je i ravnatelj bolnice Željko Čulina.

– Osmogodišnjoj djevojčici operirano je oko rano ujutro i osjeća se dobro. Djeca do daljnjega ostaju u bolnici. U dobrom su stanju – rekao nam je Željko Čulina, ravnatelj zadarske bolnice. Majka nam je danas rekla da je zadovoljna brigom liječnika zadarske Opće bolnice i istaknula je zabrinutost zbog dviju starijih djevojčica koje su teško ozlijeđene. Stalno je ponavljala: – Samo da mi budu dobro, samo da mi budu dobro.

– Uzela sam djeci odjeću, a u bolnici smo dobili jako puno igračaka i slatkiša – rekla je majka djece. (Frane Šarić)

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije