Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spasonosna injekcija

Djecu će protiv pušenja i droge cijepiti u školi?

pušenje
Reuters/PIXSELL
28.06.2012.
u 19:30

Cjepivo sadrži gene koji su “programirani” za stvaranje antitijela koja neutraliziraju nikotin prije nego što dospije do mozga, gdje se stvara osjećaj ovisnosti

Nakon TBC-a i tetanusa, djeca u školi uskoro bi se mogla cijepiti i protiv pušenja, kokaina i alkohola! Naime, znanstvenici smatraju da su otkrili cjepivo koje sprječava djelovanje nikotina. Ubrizgavanjem u organizam gena koji čine antitijela protiv nikotina moglo bi se pomoći milijunima ljudi diljem svijeta da prestanu konzumirati cigarete, uvjereni su znanstvenici.

Bez nuspojava

Samo jedno takvo cjepivo bilo bi dovoljno da prekine ovisnost. Također bi se moglo koristiti za cijepljenje djece i tako spriječiti da ikada steknu naviku pušenja.

“Genetsko cjepivo” do sada je testirano samo na miševima, a istraživanje na ljudima počet će za manje od dvije godine. Na tržištu bi se ta injekcija, procjenjuju znanstvenici, trebala naći za pet godina.

Cjepivo sadrži gene koji su “programirani” za stvaranje antitijela koja neutraliziraju nikotin prije nego što dospije do mozga, gdje se stvara osjećaj ovisnosti. Znanstvenici smatraju da će pušači lakše prestati pušiti ako do mozga ne bude dopirao nikotin.

“Ako pušači više ne osjećaju takvo olakšanje zbog pušenja cigareta, lakše će prestati”, smatraju znanstvenici s Medicinskog fakulteta Weill Cornell u New Yorku. Znanstvenici proučavaju kako potaknuti jetru na kontinuirano stvaranje antitijela, tako da uvijek u krvi ostanu oni za borbu protiv nikotina.

“Kad su cijepljeni miševi dobili nikotin, antitijela su smanjila njegov unos do mozga za 85 posto, bez utjecaja na njihovo ponašanje, krvni tlak ili srčani ritam”, piše časopis Science.

Američki znanstvenici krajem prošle godine predstavili su i revolucionarno cjepivo protiv kokaina.

U borbi protiv ovisnosti najčešće se koriste supstituti, poput metadona, da bi se narkomanima pomoglo prekinuti ovisnost. Ali kod ovisnosti o kokainu takvog nadomjestka nema. Skupina istraživača razvila je cjepivo kojim se kokainu oduzima njegovo opojno djelovanje, čak ako se ponovno i uzme. Cjepivo kod pacijenata stvara antitijela protiv kokaina.

Prevelika antitijela

“Ta antitijela prilično su velika. Kad pacijent uzme kokain, ta tijela se vežu s česticama kokaina i onda su prevelika da prodru u mozak i razviju opojnost. Kokain ostaje u krvi, razgrađuje se i izlazi u urinu”, objasnio je psihijatar Thomas Kosten s Baylor College of Medicine u Houstonu.

Istraživači su cijepili 400 osoba i kod tri od četiri pacijenta cjepivo je djelovalo. To cjepivo ne liječi ovisnost, samo neutralizira djelovanje kokaina.

Čileanski stručnjaci razvijaju cjepivo i protiv alkohola. Ono bi funkcioniralo tako da neutralizira enzim koji u našem tijelu metabolizira alkohol.

Komentara 17

Avatar Stipo Li
Stipo Li
19:50 28.06.2012.

Jesam za razvijanje medicine i znanosti.... ali ovo sve češće petljanje po genima.... neće na dobro izaći.

CH
chemica
19:57 28.06.2012.

Bolje da ga nazovu cjepivom protiv gluposti. Kraće je.

OB
-obrisani-
22:33 28.06.2012.

Duvanski loby to neće dopustiti.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije