Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JUBILEJ

Dječja usta: Škola mi je najdraža zbog dva duga odmora!

klenovnik (1)
presnimila Lj. Risek
27.01.2012.
u 12:24

Učenici njeguju mjesnu izvornu baštinu – izradu licitarskih srca, a od ljekovitog i mirisnog bilja iz školskog vrta proizvode ljekovite pripravke, kupke i čajeve

Veliko je uzbuđenje danas vladalo u cijelom Klenovniku (ime je dobio po klenu, vrsti graba), čija je povijest usko vezana uz grofove Draškoviće i dvorac u kojemu su u doba turskih osvajanja zasjedale hrvatske kraljevinske konferencije, a u kojemu je danas smještena suvremena Bolnica za plućne bolesti i tuberkulozu. Kako i ne bi, kad su  Kleničani slavili visok školski jubilej, 150. obljetnicu svoje škole, koja nosi ime grofa Janka Draškovića.

– Imamo dobre učiteljice i puno prijatelja, a ono najbolje u školi dva su duga odmora! – iskrenija nije mogla biti učenica 3. razreda Elizabeta Pintarić. Četvrtašu Mateu Videcu, kojemu je najdraži predmet matematika, ipak se više sviđa odlično opremljena školska knjižnica, u kojoj je lani bio najbolji čitač! Ipak, ono po čemu klenovnička škola posebno odskače, svakako je njegovanje i čuvanje mjesne izvorne licitarske tradicije u školskoj zadruzi Licitarsko srce.

– Mijesimo tijesto, pečemo ga, farbamo, ciframo. I medenjake pečemo! Kad porastem, bit ću licitarka! – odlučna je učenica 2. razreda Anđela Gladović-Nedić, koja, očito, kani krenuti tragom duge obiteljske licitarske tradicije bake Slavice i mame Valentine. Šestašica Ivana Canjuga kazala je da se srca cifraju najprije "čipkicom“, a dalje se ukrašavaju kružićima, travom, cvjetićima, porukama. Učiteljica Štefica Oštarjaš dodaje da su zadružne sekcije gostovale na državnim smotrama u Puli, Poreču i Podgori.

– U našem školskom vrtu uzgajamo mirisno i ljekovito bilje. Sušimo ga i od njega spremamo kupke od lavande, čajeve od komorača, kadulje i kamilice. Pravimo i nevenovu mast, od domaće svinjske masti i sušenih listova nevena, kojom se liječe raspucale usne i dječji osip – rekle su učenice Ivana Oreški i Andrijana Oreški.

Iako se sa svojih 168 učenika škola ubraja u male, spektar aktivnosti u koje su učenici uključeni vrlo je širok. Učiteljica Karmelka Car kaže da škola ima eko-status, uključena je u dva UNICEF-ova projekta, izdaje školski list Klen, u školi djeluju Sekcija glagoljaša i Debatni klub, a članovi prometne sekcije pet puta su bili županijski prvaci, a natjecali su se i na državnim i europskim natjecanjima. Ravnatelj Mijo Barišić ponosno ističe da su sve učionice u školi opremljene projektorom, bežičnim internetom i suvremenom rasvjetom, a u uređenje škole zadnjih je godina Varaždinska županija uložila 700.000 kuna te sagradila novu školsku sportsku dvoranu. "Šteka“ samo grijanje, no i to će se srediti!

– U prošlih 150 godina kroz školu je prošlo 45.000 učenika! Danas smo zbilja ponosni što naša škola funkcionira kao odlično uređena zajednica. Radimo puno, a nastava je posve stručno zastupljena – kazao je Barišić. U povodu obilježavanja jubileja škola je organizirala veliku svečanost te Dan otvorenih vrata s izložbama predmeta iz školske povijesti, poštanskih maraka, likovnih radova i rukotvorina lokalne izvorne umjetnice Zdenke Soline.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije