Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLAVONSKI BROD

Djeci poginuloj u Domovinskom ratu trebamo se pokloniti do zemlje

Sjećanje na djecu
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/13
14.06.2014.
u 17:07

Upravo u Slavonskom Brodu život je izgubilo čak 29 mališana, čitav jedan razred

U organizaciji Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata u Slavonskom Brodu je održan susret 12. Sjećanje na djecu poginulu u Domovinskom ratu - "Mali križ - velika žrtva“, a uz spomenik "Djevojčica" u parku Osnovne škole "Hugo Badalić" na Plavom polju položeni su vijenci, ruže i zapaljene svijeće. Spomenik "Djevojčica" simbol je sjećanja na 402 ​mališana, ​djevojčica i dječaka poginulih u Domovinskom ratu u Hrvatskoj, a obzirom da je upravo u Slavonskom Brodu život izgubilo čak 29 mališana, čitav jedan razred, susret se svake godine održava u ​tom gradu.

- Ovo su svete žrtve i svi im se svako malo trebamo pokloniti do zemlje i zahvaliti​ ​što su postojali i dali ​svoj ​život za budućnost druge djece. Ono što sa sigurnošću mogu reći i obećati je da će novi spomenik koji je već godinama od ​brojnih političara obećavan biti podignut, pa makar za njega prosili. Od toga nećemo odustati, kao što nećemo odustati ni od statusnih i materijalnih prava za roditelje, djecu ranjenu u ratu, sto postotne invalide i mnoge probleme koji su ostali neriješeni za ovu populaciju stradalnika - rekla je na skupu Julijana Rosandić, predsjednica Zajednice Udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata.

- Na žalost rat je okrutna stvar, osim branitelja poginula su i nevina djeca. Nekako su nam civilne žrtve rata, a osobito djeca, ostale ispod radara. Rekla sam da se sramim, ne samo zbog Ministarstva branitelja jer nismo uspjeli novi Zakon napraviti onako kako su to očekivali civilni stradalnici. Sramim se i zbog toga što sve Vlade do sada nisu uspjele Zakon o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata učiniti odaziv korisnicima tog zakona, ali mi ćemo do kraja mandata napraviti zakon onakav kakav treba da bude, kakav će biti na korist i civilnim stradalnicima i obiteljima, a za poginulu djecu treba napraviti spomenik uz koji će se ljudi moći okupiti, položiti ruže, upaliti svijeću, zaplakat ​i​. Da li ćemo to napravit u suradnji s lokalnom zajednicom ili će to učiniti Ministarstvo branitelja potpuno je svejedno, ali ćemo ga napraviti i to vrlo uskoro - naglasila je Vesna Nađ, zamjenica ministra branitelja.

>> Uz bučni mit o Aleksandri Zec 
šuti se o 400 ubijene hrvatske djece

Komentara 3

SA
samograd
12:17 15.06.2014.

kad je netko čuo da država potiče snimanje filmova ,upriličuju kazališne predstave ,redovite izložbe po hrvatskoj ,jesu li djeca po školama upoznata da su toliki njihovi vršnjaci stradali u nametnutom ratu ?? ne! tko je kriv za smrt tih anđelaa ? ali se zato snimaju filmovi i daju predstave koje uvijek nešto propitkuju uglavnom hrvatsku krivnju i krvoločnost usput koristeći tragediju obitelji zec koju su izazvali kriminalci da nas blate .

Avatar navijač
navijač
11:11 16.06.2014.

Kad bi im se digao spomenik bilo bi svima jasno što se u stvari događalo u Hrvatskoj,pa ne bi razni Pusići i ostali njima slični "antifašisti" mogli pljuvati po domovinskom ratu i veličati "regiju". Nisam čuo da se o ovome snimila kazališna predstava kao za (nažalost) poginulu obitelj Zec , niti da se oglasio Rade Šerbeđija ,Nenad Stazić, Jovanović ili "pravednik s Pantovčaka" Na zdravlje !!!

RA
rafael13
10:35 15.06.2014.

Trebalo je pozvati Frljića kao počasnog gosta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije