Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jedna od najmlađih žrtava rata

Dječak Serhii ubijen je u napadu na rodilište, Ukrajina smatra da je uništila rusku jedinicu koja je izvela napad

Russian missile attack on hospital in Vilniansk
Foto: Stringer/REUTERS
1/4
01.12.2022.
u 11:34

Serhii je umro nekoliko trenutaka nakon što ga je majka Maria položila na spavanje u krevetić pokraj svog kreveta. Na njega je pao dio zida koji je njegovoj majci raskrvario i izgrebao noge. Ubijen je prije nego što mu je izdan rodni list i prije nego što ga je otac upoznao.

Dječak Serhii Podlianov jedna je od najmlađih žrtava rata u Ukrajini. Novorođenče, dječak star svega dva dana, ubijen je prošlog tjedna kada se na udaru ruskog zračnog napada našla bolnica u Vilniansku, u ukrajinskoj regiji Zaporožje. Bebina majka i liječnik preživjeli su nakon što su izvučeni iz ruševina, a mnogi su osudili napad na rodilište, uključujući i prvu damu Ukrajine Olenu Zelensku koja je zločine nazvala "suludima". 

- Noćas je meta postalo rodilište u regiji Zaporožje. Umro je dječak star dva dana. Užasna bol. Nikada nećemo zaboraviti i nikad nećemo oprostiti - navela je u srijedu, 23. studenog, te izrazila sućut obitelji bebe. 

Guverner regije Oleksandr Starukh sada je istaknuo kako su ukrajinske snage navodno uništile rusku jedinicu koja je ispalila projektil na rodilište. Informaciju je, kako navodi Daily Mail, otkrio na brifingu, ali nije rekao točno kada i kako je potez izveden.

Napad na rodilište
Foto: State Emergency Service of Ukraine, ilustracija

- Navodno je uništena raketna artiljerijska jedinica koja je projektilima S-300 gađala rodilište - istaknuo je.

Umro prije izdavanja rodnog lista

Roditelji troje djece, Maria i Vitalii, otkrili su da očekuju četvrto dijete krajem veljače, nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio invaziju Ukrajine. Oni su, kako ističe The Washington Post, već imali sedmogodišnjeg dječaka i dvije djevojčice. Dok su milijuni Ukrajinaca bježali iz zemlje, Maria i njezina obitelj ostali su u svom selu Novosolone, u regiji Zaporožje. To je bio njihov dom, mjesto gdje su podigli svoje troje djece i gdje je živio ostatak njihove obitelji.

Serhii je umro nekoliko trenutaka nakon što ga je majka Maria položila na spavanje u krevetić pokraj svog kreveta. Na njega je pao dio zida koji je njegovoj majci raskrvario i izgrebao noge. Ubijen je prije nego što mu je izdan rodni list i prije nego što ga je otac upoznao

Napad na rodilište
Foto: Stringer/REUTERS, ilustracija

Pokriven plavim prekrivačem i s ogrebotinama na licu, dječak je pokopan već idući dan, prošli četvrtak. Roditelji nisu htjeli unijeti lijes u svoj dom, gdje bi ga vidjela njihova druga djeca, pa su morali što prije pokopati bebu. Sprovodu su prisustvovali samo stariji članovi obitelji, ukupno petnaestak osoba. Djeca su znala da njihov najmlađi brat ipak neće doći kući, ali roditelji im tada još nisu objasnili zašto. 

Nakon napada, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju da donosi "teror i ubojstva" u Ukrajinu.

- Neprijatelj je još jednom odlučio terorom i ubojstvom pokušati postići ono što devet mjeseci nije mogao i neće moći. Umjesto toga, samo će odgovarati za svo zlo koje je donio našoj zemlji - poručio je tada Zelenski. Guverner Starukh također se oglasio te ustvrdio kako su "ruska čudovišta" lansirala rakete na rodilište te kako je "stradala beba koja je tek ugledala svjetlo dana".

VIDEO Zelenski iznio 'ukrajinsku formulu mira', obratio se na summitu G20: 'Rat se mora i može zaustaviti'

Tijek događaja u Ukrajini pratite OVDJE

Komentara 10

Avatar messerschmidt
messerschmidt
08:48 02.12.2022.

100.000 poginulih ukrajinskih vojnika i 20.000 civila. Amerikanci ratuju protiv Rusa, a nijedan Amerikanac nije ubijen. Tak se da u nedogled.

Avatar Dars
Dars
13:27 01.12.2022.

Srbi = Rusi = okupatori.

MA
Marakes
05:53 02.12.2022.

Svasta!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije