Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na željezničkom kolodvoru u Brodu

Dječak koji je stradao od strujnog udara na intenzivnoj: 'Previjaju ga, na umjetnoj je ventilaciji'

Zagrebparking od danas krenuo  s naplatom parkinga pred bolnicama
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
10.04.2023.
u 12:28

HŽ Infrastruktura je povodom ovog nesretnog događaja poslala priopćenje u kojem izražava žaljenje, ali i informacije, statistiku i sve opasnosti koje vrebaju uz prugu kako bi educirali i osvijestili građane.

Na željezničkom kolodvoru u Slavonskom Brodu u subotu oko 19 sati došlo je do tragedije kada je od strujnog udara stradao 15-godišnjak dok se navodno sa svojim prijateljem penjao po vagonima iza željezničkog kolodvora. Prevezen je u zagrebačku Kliniku za dječje bolesti. Dječak se i dalje nalazi u jedinici intenzivnog liječenja u Klaićevoj. Danas prijepodne, kad smo se interesirali za njegovo stanje, upravo su ga previjali.

- Upravo je u operacijskoj sali na previjanju područja zahvaćenim opeklinama. Hemodinamski je stabilan, i nadalje u jedinici intenzivnog liječenja, na umjetnoj ventilaciji, analgosediran je i nadoknađuje mu se tekućina - doznajemo od prof. Gorana Roića, ravnatelja Klinike za dječje bolesti Zagreb. 

Inače, ovakve teške ozljede  vitalno su ugrožavajuće, ne  neposredno, ali u ranom periodu, tako da  idućih dana postoji migućnost razvoja komplikacija, infekcije i slično.

HŽ Infrastruktura je povodom ovog nesretnog događaja poslala priopćenje u kojem izražava žaljenje, ali i informacije, statistiku i sve opasnosti koje vrebaju uz prugu kako bi educirali i osvijestili građane. 

Kažu da su se prošle godine dogodila tri izvanredna događaja zbog udara struje visokog napona, od kojih su dvije osobe smrtno stradale. "U posljednjih šest godina (2017. – 2022.) dogodilo se 15 nesreća uzrokovanih strujnim udarom, od čega se u čak 13 slučajeva radilo o penjanju na vagone. Ostale nesreće dogodile su se zbog penjanja na stup kontaktne mreže i penjanja na lokomotivu. U tim je izvanrednim događajima šest osoba poginulo, a 10 teško ozlijeđeno. Jedna smrtno stradala osoba i osam teško ozlijeđenih osoba bile su u dobi do 18 godina", stoji u propćenju HŽ-a. 

Dodaju da su takvi podaci zabrinjavajući te da zahtijevaju širu društvenu akciju škola, roditelja i ostalih društvenih čimbenika poput policije. "U javnosti je rašireno pogrešno mišljenje da je za nastanak strujnog udara potrebno dodirnuti vozni vod kontaktne mreže pod naponom. Dovoljno je biti udaljen dva metra od svih dijelova kontaktne mreže pod naponom da bi došlo do udara. Dakle, nije potrebno ni dodirnuti žice!", posebno naglašavaju.

Za usporedbu iz HŽ-a uzimaju neispravan kućanski aparat koji pokreće napon od 220 V može usmrtiti čovjeka." Električni vodovi iznad vagona imaju napon od 25 000 V. Dakle, 113 puta više nego u kućanstvu." U željezničkome prometu električna energija se, objašnjavaju, osim za vuču, koristi i za napajanje raznih komunikacijskih i signalno-sigurnosnih sustava. Zbog toga se električni vodovi nalaze posvuda, a ne samo na elektrificiranim prugama. Apeliraju na građane, a posebno na mlađu populaciju, da se kreću samo označenim prijelazima preko pruge. Cijena jednog selfija ili dokazivanja pred prijateljima može biti previsoka, zaključuju. 

Video: Vozačica BMW-om udarila u teretnjak u trogirskoj luci, oboje završili u moru

Komentara 3

SA
sargu123
12:59 10.04.2023.

Nažalost djeca ovakve članke ne čitaju, njih to ne zanima. Tik tok im je puno zanimljiviji. Biti bolji od tamo nekoga koji je nešto izveo i srećom preživio. I to vodi u tragediju.

Avatar dr. Evil
dr. Evil
15:38 10.04.2023.

Šta trebaš imati u glavu da se ideš penjati ma vagon a iznad tebe vodovi sa 25.000 V ?

Avatar istrazitelj
istrazitelj
23:05 10.04.2023.

Prvo, sve želje da dječak preživi. Na žalost, posljedice će biti strašne. Klincima je penjanje na vagone avantura, koja je - pogibeljna. Ali stradavaju i odrasli (Zagreb Borongaj) i to je neobjašnjiva neopreznost. Nije samo problem u 25.000 V, većć i u snazi struje u amperima kada prođe kroz organizam. Vanjske opekotine su strašne, ali i unutarnji organi stradavaju od snage struje. Na kraju, tu je nekontrolirani pad sa visine na tlo (tračnice i tucanik). Užasno pogibeljna kombinacija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije