Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VJERSKE (NE)SLOBODE

Dječak George mora sudski dokazati državi da je kršćanin

Djecu u Egiptu religijski svrstavaju po ocu
REUTERS
02.12.2009.
u 14:33

George je rođen u kršćanskoj obitelji, ali je otac ptrešao na islam. To je bilo dovoljno da ga država automaski proglasi muslimanom što dječak ne želi.

- Želim da mi priznaju pravo na vjersku slobodu i da mi dopuste da se deklariram kao kršćanin. Rođen sam u kršćanskoj obitelji i odgajan u tom duhu, a to što je moj otac nedavno prešao na islam, ne znači da se i ja osjećam muslimanom - rekao je 16-godišnji George, jedan od pedesetero egipatskih mladića i djevojaka koji su podigli tužbu protiv egipatskog ministarstva unutarnjih poslova nakon što im je odbijeno pravo da se deklariraju kao kršćani.

Po egipatskom zakonu, naime, punoljetnost nastupa sa 16 godina, nakon čega se u osobnu iskaznicu upisuje vjersko opredjeljenje, i to automatizmom preuzeto od oca. Kako nezadovoljna egipatska mladež uglavnom potječe iz mješovitih brakova u kojima je otac musliman, a majka kršćanka, u njihove je osobne iskaznice upisano musliman ili muslimanka, što nikako ne odgovora njihovu stvarnom opredjeljenju. Njihov odvjetnik Peter al-Nadjar uvjeren je da je ministarstvo unutarnjih poslova od samog početka prekršilo zakon spram ogorčene mladeži.

- Iako se djeca u Egiptu s punoljetnosti mogu sama izjasniti u vjerskom smislu, oni su im u osobne iskaznice upisali da su muslimani, čemu se oni protive. Ministarstvo je tako postupilo na temelju fetve koju je izdao šeik Abdalatif Hamza, a u kojoj se kaže da je svatko tko barem jednom izgovori “Nema Boga do Alaha“ automatski proglašen muslimanom i ne može se preobratiti u drugu vjeru. Što reći, nego da se radi o apsurdu. Ta djeca se i osjećaju ugroženo zato što nikada nisu izgovorala takve riječi i što su od malih nogu odgajani u kršćanskom duhu - objasnio je odvjetnik Al-Nadjar, najavivši i tužbu za kršenje konvencije o ljudskim pravima protiv egipatske države u slučaju neuspjeha.

Ključne riječi

Komentara 7

OB
-obrisani-
17:16 02.12.2009.

Vrlo interesantno da nema ni jedne reakcije od predstavnika muslimana! Ali su zahtjevali da mi svoje slobode na izražavanje reduciramo kad su oni u pitanju! Nevjerovatno koji egoizam i onda će reći kako su nepravedno optuživani za indoktrinaciju ljudi!

BT
bili-tartuf
16:45 02.12.2009.

ma koliko znan,...prvo bi ga morali \"obrezati\"....iako se i Zidovi obrezuju, jos´prije nego islamci...

MA
maraton
14:44 02.12.2009.

A šta bi na ovo rekli Ševko i Mustafa Cerić?Koga bi branili?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije