Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ostanak u domu najgora je opcija za djecu. Uvjete ih ispunjava 344, ali u 2017. usvojeno je samo jedno

U domu u Nazorovoj imali su tri djevojčice koje su bile udomljene u čak četiri obitelji prije nego što su ih, psihički uništene, oduzeli roditeljima
07. prosinca 2017. u 21:05 8 komentara 4781 prikaza
Na posvajanja najbrže odlaze mala, zdrava djeca kojih se majka odrekne šest tjedana nakon porođaja
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Oko 800 djece nalazi se u domovima za djecu, a uvjete za posvajanje ispunjava ih 344, od čega 126 s poteškoćama u razvoju. U dobi do pet godina 49 je djece, 71 dijete od 6 do 10 godina, stotinu djece od 11 do 14 godina, 124 djece od 15 do 18 godina.

Na posvajanja najbrže odlaze mala, zdrava djeca kojih se majka odrekne šest tjedana nakon poroda.

Međutim, najveći broj djece predugo ostaje u domovima, premda je njihov najbolji interes život u obitelji, ako ne biološkoj, onda udomiteljskoj. Alarmantan podatak da je u ovoj godini samo jedno dijete posvojeno iz najvećeg doma u Hrvatskoj, u Nazorovoj, govori o ozbiljnom problemu u sustavu.

Dvije godine za odluku

Prema mišljenju ljudi iz struke, centri za socijalnu skrb previše šanse daju roditeljima “da se poprave”, tj. da preuzmu roditeljske obveze. Dvije godine trebalo bi biti dovoljno da se zaključi može li netko ojačati svoje roditeljske kapacitete, no često se to protegne na puno dulje. U Nazorovoj je trenutačno dijete koje ondje boravi dulje od pet godina. Prije nekoliko godina imali su tri djevojčice i predlagali da ih se oduzme roditeljima, koji su potpuno zakazali. No, centar ih je bio udomio u čak četiri udomiteljske obitelji. Nakon nekog vremena one su se vratile u dječji dom, s izrazitim psihičkim teškoćama i problemima u ponašanju. Ipak su ih na kraju oduzeli roditeljima. Najstarija je djevojčica tada imala 14,5 godina, dakle bila je u dobi koja je svrstava u teško posvojivu skupinu, a uz nagomilane teškoće, primjer su kako država upropaštava svoju djecu.

Nazorova ZABRINJAVAJUĆA BROJKA Alarm iz Nazorove: Lani posvojeno samo jedno dijete!

Vodeći računa da intervencija države primjerena pojedinoj obiteljskoj situaciji bude najmanja, socijalni radnici mogu izreći upozorenje i uputiti roditelje na savjetovanje kao najblažu mjeru, mogu im odrediti stručnu pomoć i potporu, koje podrazumijevaju jednom tjedno dolazak stručnjaka u obitelj, zatim intenzivan nadzor roditeljske skrbi i pomoć obitelji (2-3 puta tjedno), dijete se tada može izdvojiti na tri mjeseca, ako se procijeni da roditelj može za to vrijeme osnažiti roditeljsku ulogu. Slijedi mjera jednogodišnjeg oduzimanja prava na zajednički život, koja se može produljiti na još jednu godinu, a ne bude li ni nakon toga promjene, opcija je prijedlog sudu da oduzme roditeljsku skrb. Žurna mjera izdvajanja opcija je kad se na terenu procijeni da su ugroženi život i sigurnost djeteta. Česte promjene Obiteljskog zakona koče pokretanje postupaka jer bi se počelo po jednom zakonu, a onda bi on pao.

Postupci na sudu traju po dva-tri mjeseca, ali i puno dulje, kažu u zagrebačkom centru, jer neki su suci brzi, ali neki i neprimjereno dugo vode predmet. Nekad se slučaj sa županijskog vrati na prvostupanjski sud pa to traje po godinu-dvije.

Razvijati udomiteljstvo

Ostanak u domu najgora je opcija, posebno za malu djecu, pa je važno razvijati udomiteljstvo, koje se slabo razvija u RH.

– Uslugu pomoći i savjetovanja valja nadograditi preventivnim radom s roditeljima. Uvođenjem svojevrsnog asistenta za obitelji koje bi mogle funkcionirati dio problematičnih obitelji mogao bi zadržati djecu uz nadziranje iz sustava – mišljenje je Jasne Ćurković Kelava, ravnateljice zagrebačkog dječjeg doma.

Dječji susreti u Laduču Novi zakoni omogućit će brže posvajanje i udomljavanje djece Candy Wagner Nije odustala Nakon 47 godina pronašla kćer koju je dala na posvajanje Djeca Kvaka u amandmanu Gay parovima otvoren put za posvajanje djece
Na posvajanja najbrže odlaze mala, zdrava djeca kojih se majka odrekne šest tjedana nakon porođaja
1 / 12
Mala škola financija
Edukativni projekt
Učenici, prijavite se na nagradni natječaj i osvojite 15 tisuća kuna za svoju školu

A1 izdvaja za Vas

 • Kolo_Tg:

  Ajde antifasisti recite Markicka je kriva jer vam se cerke seksaju pa ostavljaju djecu

 • mulag:

  sta im fali

 • Avatar dras32
  dras32:

  Treba hitno zabranit svaki abortus, pa i silovanim zenama tako da u domovima bude jos vise nezbrinute djece. Evo kako vidimo, polomiše se Hrvati od posvojanja i udomljavanja. Sve sami katolici pa toliko o ljubi bližnjeg svog. A nedao bog ... prikaži još! da se jos istosplnim partnerima dade pravo na posvojenje. Kako pise i u clanku, dom je bolja opcija za djecu.