Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jedinstveni kalendar

Djeca s Downom kao princeze i bajkeri

Članovi udruge Sindrom Down 21 Split modeli na kalendaru za 2020. godinu
Foto: Sindrom Down 21 Split
1/3
24.12.2019.
u 17:30

Fotografije članova udruge, njih šezdesetak, iskorištene su za poseban godišnji kalendar koji se može nabaviti u udruzi

Super je bilo slikati se za kalendar. Ja se također bavim fotografijom – otkriva nam Stella, jedna od šezdesetak članova udruge Sindrom Down 21 Split koji su modeli na jedinstvenom kalendaru za 2020. godinu. Filip se slikao s konjem, a konje obožava.

– Bavim se sportovima, jašem, idem na nogomet, treniram plivanje i te-kvon-do – otkriva Filip. Luka se slikao na Poljudu, s Mirtom Šurjak. A to nije slučajno.

Radim u Hajduku. Pomoćni sam trener juniora, donosim lopte, pomažem – kaže Luka.

Svi oni ponosni su na sebe, na svoju uključenost u zajednicu i mjesto u društvu koje su pronašli.

Ideja o jedinstvenom kalendaru došla je od Šime Kovačevića, novinara HRT-a, ali i modnog kreatora koji je zajedno s udrugom Sindrom Down 21 Split i Obrtničkom školom Split san pretvorio u stvarnost.

– Prije dvije godine upoznao sam Luku. Zadivio me, kao i svi članovi udruge. Htio sam ih fotografirati s poznatim i manje poznatim ljudima po svim dijelovima Splita – kaže Šime Kovačević.

– Kalendar je nastao od fotografija snimljenih zbog uključivanja djece sa sindromom Down u društvo. Želimo pokazati da oni žive tu pokraj nas i da ih moramo uključiti u društvo – kaže Davor Bučević, predsjednik udruge Sindrom Down 21 Split, koji je na promociji pucao od ponosa na male “downovce”. Kaže da je posljednjih 20 godina napravljen golem iskorak, uključeni su u vrtiće i škole, ali potreban im je sustav koji će razvijati i njihove osobne kapacitete. Davor Kulić ravnatelj je Obrtničke škole u Splitu u kojoj su se za modele ovog jedinstvenog kalendara šili kostimi prema kreacijama Šime Kovačevića.

– Naši učenici sudjelovanjem u ovoj akciji nisu samo dali drugima, već su jako puno dobili – kaže Kulić.

– Ovo je bio veliki izazov i veselje, raditi s tako posebnim osobama i prikazati da su oni jednaki kao i svi mi. Uživao sam. Moja kolegica Stella, koja je isto fotografkinja i radovi su joj genijalni, bila mi je inspiracija za cijelu ovu priču – izjavio je fotograf Igor Emil Horvat, autor svih fotografija na kalendaru koji se može kupiti u udruzi po cijeni od 40 kuna.

Najšokantnije i najzabavnije snimke 2019.: Prizori s Visa posebno su vas ostavili u čudu

Članovi udruge Sindrom Down 21 Split modeli na kalendaru za 2020. godinu
1/37
Ključne riječi

Komentara 1

LO
longconra
22:51 24.12.2019.

MooXi.net - sjajan projekt za odrasle koji žele pronaći seksualnog partnera

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije