Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IMA IH U MORU, OKO KUĆA

Divlje svinje sve češće u istarskim gradovima, lovci objašnjavaju: 'Divljač traži samo jedno...'

Divlje svinje, ilustracija
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/3
20.06.2021.
u 14:19

Problem vezan uz divlje svinje jest i pojava svinjske kuge. Zbog toga je na snazi naredba o provođenju biosigurnosnih mjera koja se prije svega odnosi na smanjenje populacije divljih svinja kao mogućih prijenosnika.

Divlje svinje posljednjih se mjeseci sve češće pojavljuju u Puli i okolici, kao i u drugim dijelovima Istre. Najviše izlaze u suton i noću, a može ih se pronaći svugdje - u šumi, u moru pa i oko kuća. 

- U Istri skoro pa i nema predatora koji divljim svinjama tamane mlade. Nema vukova, medvjeda, a i čagljevi su prilično rijetki. Drugo, na području cijele Istre sva su staništa grubo narušena turističkim, ali i nezakonitim pojavama. Bespravne vikendice, divlja parcelacija, motori, auti, kvadovi, šetači sa psima i tako dalje. Sve to uznemirava divljač koja traži samo jedno - mir. Nemaju druge nego bježati i spas nalaziti van njihovog prirodnog staništa. Dolaze iz Budave i okolnih područja, ali i s Muzila. Vidjeli smo ih više puta i kako plivaju. To je ogromna površina koju mi također plaćamo kao lovište, ali nemamo pravo tamo loviti. Muzil je trenutno žarište, ali i tamo su one od nekud došle, što iz okolice Štinjana, što iz Budave ili šume Cuf iznad Šišana. Nije to ništa neobično, one noću naprave i do 30 kilometara tražeći hranu, govore za Glas Istre Željko Zupčić i Milan Čulinović iz Lovačkog društva "Istra" Pula.

- Divljač u svako doba godine traži drugi izvor hrane. Mi te životinje prihranjujemo, naravno, zasijavamo polja, imamo hranilice, ali im često ne odgovara ono što im mi pripremimo. Imamo 12 većih pojila i lokava, 7 malih pojila do 300 litara vode samo na području Premanture. Traže drugo, lutaju, kopaju, tražeći crve, ličinke. Kad bi mi u svakom trenutku znali što žele, bilo bi lako, pojašnjava lovački dvojac.

Problem vezan uz divlje svinje jest i pojava svinjske kuge. Zbog toga je na snazi naredba o provođenju biosigurnosnih mjera koja se prije svega odnosi na smanjenje populacije divljih svinja kao mogućih prijenosnika. Inače je dopušten godišnji izlov od 70 divljih svinja, uz maksimalno prekoračenje od 50 posto. No, zbog širenja bolesti, divlje se svinje sada izlovljavaju do njihova biološkog minimuma, navodi Glas Istre. 

VIDEO Toplinski val pred vratima: Temperature će dosezati do 38°C, evo do kada će trajati

Ključne riječi

Komentara 2

DH
dalibor.hren
22:34 20.06.2021.

IDSove ili SDPove?

SI
sisavac
09:34 21.06.2021.

zato u italiji nema divljanja motorima i kvadovima po šumama, a niti tolko šetkaranja. ni u austriji toga nema, šetaj se obilježenim stazama, i to je to. nitko se ne šeta tvojim dnevnim boravkom, pa nema ni ti pravo tuđom nekretninom se koristiti. a kod nas, opći raspašoj, naši pozivaju strance, organiziraju brdske utrke, otvaraju nove staze, policija šuti, šumarija isto, a svi znaju da se to ne smije raditi. divljač se iz svojeg staništa tjera ovakvim stvarima, i ona se sve više približava naseljima. pa više srna ima u poljima kraj kuća nego u šumama. nekako ljudi zaboravili da šuma nije igralište gdje svatko može doći i igrati se, drugačija pravila vrijede za šume.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije