Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Divjak apsolutno treba otići iz Vlade jer se pokazala potpuno nedoraslom situaciji'

Naš je cilj da se učiteljima vrati dostojanstvo kako bi zemlja mogla neometano funkcionirati jer u svim resorima vlada neizdrživ kaos, dodao je.
02. prosinca 2019. u 13:45 18 komentara 1703 prikaza
Davor Bernardić
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u ponedjeljak je poručio da su za kaos u obrazovnom sustavu najodgovorniji premijer Andrej Plenković i ministrica obrazovanja i znanosti Blaženka Divjak koji su svojom bahatošću i postupanjem u potpunosti ugrozili školski sustav.

Andrej Plenković Za prestanak štrajka Plenković će u 13 sati užem vodstvu HDZ-a predstaviti Vladinu ponudu sindikatima

"Nama u SDP-u je cilj da se djeca što prije vrate u škole, zbog čega podržavamo sindikate u zahtjevu da im se poveća koeficijent složenosti poslova. Svima je jasno da štrajk predugo traje, da trpe djeca i roditelji i takva situacija je neodrživa. Za ovaj kaos u obrazovnom sustavu i za propast obrazovne reforme najodgovorniji su predsjednik Vlade Plenković i njegova bahatost i samovolja te resorna ministrica Divjak koja je svojim postupanjem u potpunosti ugrozila školski sustav“, istaknuo je Bernardić nakon stranačke tribine posvećene reformi pravosuđa.

Divjak apsolutno treba otići iz Vlade jer se pokazala potpuno nedoraslom situaciji jer se tako dugo najavljivana reforma u ovoj godini svela na štrajk profesora, djecu koja ne idu u školu i na nabavku jeftinih tableta od kojih pola ne radi, smatra Bernardić. Naš je cilj da se učiteljima vrati dostojanstvo kako bi zemlja mogla neometano funkcionirati jer u svim resorima vlada neizdrživ kaos, dodao je.

Bernardić ne očekuje da će se, prihvati li Vlada zahtjeve prosvjetara za povećanje koeficijenata, pokrenuti lavina sličnih zahtjeva ni da će biti udara na proračun, jer je Vlada sa sindikatom javnih službi ovih dana dogovorila njihov kolektivni ugovor zbog čega smatra da neće biti nikakvih posebnih potresa.

Zagreb: Predstavnici školskih sindikata dolaze na pregovore u Banske dvore SASTANAK U VLADI Divjak: 'Očekujem da učenici sutra budu u razredu'; Mihalinec: 'Za tu odluku ne trebamo referendum'

Dodao je i da se sindikat liječnika i zdravstvenih radnika s pravom buni jer su izloženi velikom pritisku posla i rade danonoćno, a to im nije adekvatno plaćeno.

Čelnik SDP-a ukazao je i na problem nepovjerenja koji je stvorio premijer Plenković jer je najprije govorio da nema novca da bi se pokazalo da ga ipak ima, a i nezadovoljstvo je izazvalo i to što 35 dana nije sindikate pozvao na razgovor. Glavna kriza u Hrvatskoj je kriza povjerenja u institucije, poručio je.

Na tribini „Budućnost pravosuđa: potrebne reforme“ čelnik SDP-a uvodno je ocijenio da u Hrvatskoj situacija u pravosuđu nikada nije bila gora.

"Građani osjećaju nepravdu na svakom koraku, a najveća nepravda koju osjećaju je kada vide da zakoni u ovoj zemlji nisu jednaki za sve, da su silovatelji na slobodi, da nema kazna za lopove, da moćnici i korumpirani političari godinama izbjegavaju ruku pravde“, upozorio je.

Zagreb: Premijer Andrej Plenković ispred prosvjednika na Trgu svetog Marka U tri modela Prosvjetari će dobiti što su tražili, ali prvo će im koeficijent povećati za 3 posto

Također je naglasio da prema podacima Transparency Internationala na ljestvici percepcije korupcije zadnje tri godine tonemo među sve korumpiranije zemlje svijeta.

Korupciju u Hrvatskoj smatra sistemskom pojavom koja se prelijeva na sve sfere društva, koja je i posljedica loše vlasti. Ne znam, kaže, što bolje opisuje aktualnu vlast u Hrvatskoj – to što je ovo ljeto, zbog sumnje u koruptivne radnje moralo otići pola Vlade ili što se takva Vlada još uvijek održava na vlasti zahvaljujući političkoj korupciji.

Upozorio je i na „pojedine nedodirljive suce koji se ponašaju kao da su iznad zakona“ te nejednake sudske prakse, zaključivši da je u Hrvatskoj sve toliko upropašteno, uključujući i pravosuđe da nam treba novi početak zbog čega SDP predlaže korjenitu, nikad veću reformu pravosuđa, kao osnovni preduvjet razvoja naše zemlje.

Zagreb: U KB Dubrava svečano predana donacija višeslojnog CT uređjaja
Dragan Primorac
Svi pozitivni nisu i infektivni, golema je razlika među pozitivnim nalazima
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
 • Pahor:

  Ajde Bero sad malo lešinari na ovome a tvoja partija je smanjila koeficjente. Niti si zasluzan za ovaj strajk niti si ista pametniji od najblesavijeg hadezeovca

 • Avatar niwrad
  niwrad:

  Bero ti si trebao otići već davno. Kreni, a dotična može s tobom.

 • Mario125:

  Da li si ti druže Bernardiću u stanju naučiti više od tih 5 rečenica napamet koje ponavljaš ko papagaj?- Jedno te isto lupetanje u prazno svaki dan - već si dosadan svima - daj ostavku više da te ne gledamo ... prikaži još!mo i ne slušamo - kad ćeš vratiti pare od stipendije i jel si platio kaznu Ramljaku