Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Direktorici vodovoda 1,3 mil. kuna za otkaz

Direktorica je imala i pravo na korištenje vozila, podmirenje goriva, edukacija...
05. svibnja 2018. u 08:07 103 komentara 33974 prikaza
Milica Zebec
Foto: Branimir Bradarić

U dane kada se nizom manifestacija obilježava Dan Grada vukovarski Živi zid upozorio je na menadžerske ugovore s direktorima gradskih poduzeća, koja su u vlasništvu Grada, gdje se direktorima osiguravaju visoke plaće kao i razne druge beneficije.

dan grada 'Nedostatak radnih mjesta najveća je prepreka razvoju grada Vukovara'

Gradonačelnik bio Sabo

– Dok Vukovarci napuštaju grad i odlaze trbuhom za kruhom, direktori gradskih poduzeća uživaju u plaćama i privilegijama koje im plaćaju isti ti građani. Primjer tome su menadžerski ugovori koje je s direktorima gradskih tvrtki potpisao Grad. Najbolji primjer je Ugovor s bivšom direktoricom Vodovoda Milicom Zebec – rekao je predsjednik vukovarske podružnice Živog zida i gradski vijećnik Pavao Josić. Inače, Milica Zebec je višegodišnja direktorica Vodovoda Grada Vukovara koja je na tu funkciju imenovana u siječnju 2004. Nakon sedam i pol godina rada, točnije 21. srpnja 2011., tadašnji predsjednik Skupštine Vodovoda Tomislav Džanak sa Zebec potpisuje novi Ugovor o pravima i obvezama direktorice kao i Ugovor o radu.

Gradonačelnik Vukovara u to vrijeme bio je Željko Sabo. U nizu više ili manje uobičajenih točaka ugovora posebno se izdvaja ona u slučaju jednostranog prekida radnoga odnosa od Društva. Naime, u točki 12. 2. toga Ugovora stoji kako se u slučaju njegova jednostranog raskida sa strane Društva, Društvo obvezuje članici Uprave – direktorici po osnovi naknade štete isplatiti iznos od šest bruto godišnjih primitaka i to u roku od 15 dana od dana jednostranog raskida. U slučaju da je sama raskinula ugovor direktorica bi imala pravo na otpremninu u iznosu od šest prosječnih mjesečnih bruto plaća. Spominje se i pravo na 24-satno korištenje vozila više srednje klase, podmirenje troškova goriva, osiguranja, edukacija… Četiri godine poslije, 16. srpnja 2015., tadašnji gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa Zebec potpisuje Dodatak Ugovora o pravima i obvezama direktorice i Ugovoru u radu od 21. srpnja 2011. S tim dodatkom direktorici je podignut koeficijent za izračun plaće dok se druge odredbe prije potpisanog Ugovora nisu mijenjale pa tako ni iznos odštete u slučaju otkaza.

“Sud ćemo dobiti”

Nepune dvije godine nakon toga Zebec dobiva otkaz i tada ona pokreće mehanizam koji joj stoji na raspolaganju temeljem Ugovora te je Društvo dužno isplatiti joj 1,3 milijuna kuna. Slučaj je završio na sudu koji još nije donio pravomoćnu presudu. Zebec se jučer nije javljala na telefon dok je Ivan Penava rekao kako je smiješno, davati takve izjave kada se zna da je on smijenio direktoricu.

– Njezin Ugovor sam dao i DORH-u jer sam sumnjao u nezakonitost te je smijenio s mjesta direktorice radi niza propusta. Slučaj je i danas na sudu i vjerujemo da ćemo ga i dobiti te da neće biti nikakvih posljedica po Grad i građane. 
U isto vrijeme Pavao Josić branio je direktoricu da bi je se sada odrekli – rekao je Penava.

TURISTIČKA PONUDA Vukovar vodeći grad u Hrvatskoj po broju pristajanja riječnih kruzera Mirku Tivanovcu nagradu je uručila Biljana Borzan, koja je i pokrenula inicijativu Najdonator 'Najdonator' Gimnazijalac iz Vukovara nagrađen za najbolji logo akcije Ivan Penava OPTUŽUJU HRT Grad Vukovar bojkotira snimanje emisije Lijepom našom
Na Papuku pronađena dva smrznuta tijela
NEZAPAMĆENA TUGA
Detalji tragedije na Papuku: Smrznuti muškarci bili su šogori. Nosili su tenisice i bili bez jakni
Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje
 • mulag:

  zato placamo vodu ko da je od zlata, da bi bitange imale para

 • Deleted user:

  Pogledajte joj samo izraz lica. Cista lopovska izoblicenost.Takvi danas vladaju, a mladost zbog njih brzinom stampeda napusta svoje domove i plodne oranice, jer ti lopovi nikako da se jednom zasite. Interesantno je to da su sve to nekadasnje SKOJ-evke iSKOJ-evci ... prikaži još! ili njihovi nakaradni potomci. Oni ucvrscuju svoje polozaje i stalno vriste:"Drzite lopova, ili hapsite Ustase"!E NARODE MOJ!

 • Avatar KalebJosua
  KalebJosua:

  Koji bi privatni vlasnik potpisao takav ugovor s direktorom? Dakle onaj tko je potpisao treba osobno da plati gospodi iz svog dzepa!