Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ilkka Kanerva

Diplomat koji je opsjedao plesačice kandidat za šefa Parlamentarne skupštine OESS-a

OESS
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
1/2
01.07.2014.
u 17:48

Kanerva je poznat po tome što ga je 2008. godine finski premijer smijenio s mjesta ministra vanjskih poslova zbog seks skandala

U glavnom gradu Azerbajdžana Bakuu sutra završava godišnje, 23. po redu zasjedanje Parlamentarne skupštine OESS-a na kojoj sudjeluje tristotinjak parlamentaraca iz svih zemalja članica. Na ljetnom, zasjedanju Parlamentarne skupštine OESS-a sudjeluje i Izaslanstvo Hrvatskoga sabora Romana Jerković, Frano Matušić te Branko Vukšić, voditelj Izaslanstva.

Upravo je završila centralna plenarna sjednica na kojoj se vodila zanimljiva i burna rasprava o situaciji u Ukrajini, koja je tema gotovo svih razgovora parlamentaraca. Na jednoj strani su Rusija i njezini (usamljeni) partneri a na drugoj velika većina zemalja, članica OESS-a, čiji su parlamentarci vrlo otvoreno optuživali Ruse za agresiju na Ukrajinu te za okupaciju Krima. Ukrajinski parlamentarac poručio je ruskim kolegama da pitaju svojeg predsjednika Putina zbog čega Rusija daje separatistima, banditima podršku oružju, u novcu i ljudstvu te zbog čega vodi agresivnu medijsku kampanju protiv Ukrajine. Rusija je – naglasilo je više parlamentaraca – narušila principe međunarodnog prava, koje je postalo instrument politike u rukama velikih sila da ignorirale ili terorizirale manje, daleko i nemoćnije zemlje.

- Rusi 'ostatku svijeta' nisu ostali dužni. Aleksej Puškov pitao je kolege zbog čega osamostaljenje Kosova nije narušilo principe međunarodnog prava i Helsinkija a pravo na samoopredjeljenje Krima jest. Kako to, pitali su poprilično usamljeni Rusi, podrška 25 europskih zemalja okupacije Iraka nije gaženje međunarodnih, helsinških principa?! A što je s umiješanosti Zapada u građanski rat u Siriji – nizali su Rusi primjere neprincipijelnosti međunarodne zajednice. U svakom svom javljanju Rusi su ponavljali kako Rusija nije vojno intervenirala u Ukrajini te da je Rusija sklona mirnom rješenju sve veće krize na istoku Ukrajine - rekao je Vukšić.

S velikom većinom glasova usvojena je rezolucija o Ukrajini, u kojoj se osuđuje svaki oblik nasilja ili podrška nasilju te zagovara teritorijalni integritet Ukrajine. Danas (srijeda, 2.7.) birat će se predsjednik Parlamentarne skupštine.

Uz rasprave o Ukrajini, izbor predsjednika je top tema. Naime, običaj je da se predsjednik Parlamentarne skupštine OESS-a bira na godinu dana s još jednom godinom reizbora, s tim da se – dakle – svake dvije godine na čelu Parlamentarne skupštine mijenjaju predsjednici socijalista s konzervativcima. Sadašnji predsjednik Parlamentarne skupštine OESS-a, izabran lani u Istanbulu, je Crnogorac, predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić, koji je – po nepisanom pravilu ili principu – imao pravo na još godinu dana predsjedanja. I zato nije smio imati protukandidata. No, pod utjecajem sekretarijata OESS-ove Parlamentarne skupštine i generalnog sekretara Olivera Spencera, Krivokapiću će se u izboru suprotstaviti Finac (voditelj finskog Izaslanstva) Ilkka Kanerva, poznat širom svijeta po nekoliko afera. Je li na pomolu skandal?!

- Kanerva je poznat po tome što ga je 2008. godine finski premijer smijenio s mjesta ministra vanjskih poslova zbog seks skandala. Naime, Kanerva je opsjedao žene, uglavnom plesačice, te im slao po dvjestotinjak SMS poruka. Finski premijer je kazao da u Kanervu ne može imati više povjerenja. Uz seks skandale Kanerva je bio osumnjičen i da je sudjelovao u mešetarenju sa zemljom, dakle, za korupciju, što je za OESS (čak i sama sumnja) neoprostivi grijeh. Doista je žalosno što su agilnom Krivokapiću suprotstavili čovjeka i te kako umrljane biografije. Zašto nisu sadašnjem predsjedniku suprotstavili jačeg, moralnije kandidata? Zato što nitko osim Kanerve nije pristao sudjelovati u prljavoj igri - rekao je Vukšić.

Komentara 1

XA
xaron
20:02 01.07.2014.

Ovaj OESS, jeli to neki cirkus ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije