Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11. IZBORNA JEDINICA

FOTO Pogledajte glasanje u Mostaru, Vitezu... Otvorena birališta i u Dohi, Dubaiju, Katru, Australiji...

Vitez: Hrvati u BiH izašli na birališta kako bi glasovali na izborima
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/33
16.04.2024.
u 10:46

U Dohi je aktivno registrirano 15 birača, dok je u Dubaiju njih 16

U inozemstvu, gdje se izbori za Hrvatski sabor održavaju dva dana, u utorak i srijedu, u utorak su otvorena sva biračka mjesta određena za izbore, pa i ona u Dohi i Dubaiju, u kojima je vrijeme izrazito loše, pada obilna kiša i puše snažan vjetar, doznaje se u utorak u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).

Na tim biračkim mjestima nema mnogo birača. U Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, aktivno ih se registriralo 16, a prethodno 42. To su birači s prebivalištem u Hrvatskoj koji su željeli glasovati u inozemstvu, pa su zatražili prethodnu registraciju. U Dohi (Katar) aktivno se registriralo 15, a prethodno 33 birača. Otvorena su birališta i u BiH. Glasa se na 42 mjesta. 

Izbori za Hrvatski sabor počeli su u ponedjeljak u 23 sata po hrvatskom vremenu u Australiji, a u utorak u 7 sati otvorena su biračka mjesta u 20-ak europskih država. U inozemstvu, u 11. izbornoj jedinici koju praktično čini cijeli svijet, izbori za Sabor održavaju se u 41 državi, na 110 biračkih mjesta, a njihovo otvaranje, mjereno hrvatskim vremenom, određeno je vremenskom zonom u kojoj se nalaze.

POVEZANI ČLANCI:

Na popisu su država u kojima se ti izbori održavaju Kina, Indonezija, Čile, Argentina, Kanada, SAD i druge zemlje. Od 110 biračkih mjesta u inozemstvu, najviše ih je u Bosni i Hercegovini, 43, od čega četiri u Orašju, u kojemu su prvi put otvorena biračka mjesta za saborske izbore. Za razliku od izbora 2020., na ovim izborima neće se glasovati u Finskoj, Japanu, Izraelu i Ukrajini, no hoće u Čileu, Indoneziji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Republici Južnoj Africi. U 11. izbornoj jedinici biraju se tri od 151 saborskog zastupnika.

 

 

Ključne riječi

Komentara 58

DP
Do pobjede
13:02 16.04.2024.

General Rojs ima jaku listu u dijaspori, moga bi HDZ dobiti samo 1 mandat u 11oj izbornoj jedinici.

XA
xa
12:44 16.04.2024.

Moglo bi biti iznenađenja u 11oj izbornoj jedinici, moguće je da neće svi mandati ići istoj stranci.

AB
abcd::
12:50 16.04.2024.

S obzirom na to što je stotine tisuća ljudi iselilo u proteklih 10ak godina, mogla bi dijaspora glasati malo drugačije nego prije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije