Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROVJERA POSTUPKA

DIP konačne službene rezultate izbora poslao Ustavnom sudu

Branko Hrvatin
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
23.11.2015.
u 09:46

Hrvatin: Nije bilo prigovora niti žalbi na ranija rješenja

Državno izborno povjerenstvo (DIP) donijelo je danas odluku o konačnim službenim rezultatima izbora za Hrvatski sabor i poslalo ih Ustavnom sudu.

Nakon što smo objavili potpune službene izborne rezultate nije bilo prigovora niti žalbi na ranija rješenja, izvijestio je predsjednik DIP-a Branko Hrvatin, nakon čega je Povjerenstvo glasovanjem donijelo odluku o konačnim izbornim rezultatima.

Konačni službeni izborni rezultati dostavljaju se Ustavnom sudu, koji u skladu sa svojim obvezama treba provjeriti cijeli izborni postupak i, ako nađe da je sve bilo u skladu s Ustavom i zakonom, utvrđuje to svojom odlukom. Kad ta odluka bude dostavljena DIP-u, objavljuje se u Narodnim novinama.

Ako Ustavni sud to obavi danas, DIP je rezervirao objavu u Narodnim novinama od utorka, 24. studenoga, rekao je Hrvatin, dodajući kako je do sada bilo uobičajeno da Ustavni sud slijedi "tempo" DIP-a.

Objavom u Narodnim novinama počinje teći rok od 20 dana u kojem se Hrvatski sabor treba okupiti na prvom zasjedanju. Naime, Ustav propisuje da se prvo zasjedanje Sabora održava najkasnije 20 dana nakon provedenih izbora.

>> DIP objavio potpune i službene rezultate

>> DIP: Svega 20 posto birača izašlo na ponovljene izbore

Komentara 4

KA
kajinx
11:13 23.11.2015.

I vrapci znaju kako se vara na izborima, ali je to tabu tema za sve "pravnike", "sudce" i "službene ustanove". Istinu sakrivaju kao zmija noge.

KA
KaNiDora
11:34 23.11.2015.

Izbori nisu bili pošteni. najblaže rečeno. izbori su bili prijevara. što danas u hrvatskoj nije laž i prijevara? tvrtka koja obrađuje podatke je krcata članovima Foruma mladih SDP... itd. itd. mi smo jedna selendra i zato nam je tako

RO
romalazio
23:45 23.11.2015.

A sada po nove izbore! Jasno je da će SDP i HDZ zadržati svojih 50-tak mandata budući da imaju stalne glasače u vidu stranačkih članova i njihovi obitelji, a pravo je vrijeme da se svi 'bačeni' glasovi sada okrupne u dokazanoj trećoj opciji - MOSTu, skupini nezavisnih političara koji su se dokazali na lokalnoj razini, i pokazali da ne odstupaju od svojih ideala za boljitkom cijele države, te još boljim rezultatom na ponovljenim izborima, poboljšati svoje pregovaračke pozicije u borbi protiv uhljeba!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije