Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRZO ŠIRENJE ZARAZE

Kapetan se pismom izborio za svoje mornare: Dio posade ipak će se evakuirati

The USS Theodore Roosevelt (CVN-71) is seen while entering into the port in Da Nang, Vietnam
Foto: KHAM/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
02.04.2020.
u 16:48

Mornarica će s nosača zrakoplova evakuirati skoro 3.000 mornara

Kapetan nosača zrakoplova "Theodore Roosevelt" Brett Crozier molio je američku mornaricu da izolira posadu njegova broda zbog brzog širenja zaraze koronavirusa. Dobio je odgovor kako će se dio mornara premjestiti u hotelske sobe u Guamu, gdje je nosač zrakoplova pristao, te kako će tamo biti u karanteni.

Aktualni tajnik mornarice Thomas Modly danas je izvijestio kako su na koronavirus pozitivna 93 mornara što čini 10 posto ukupne zaraze u američkoj vojsci. Očekuje se da će taj broj rasti jer se testiranja još uvijek provode i nisu analizirani svi testovi. Posada broji oko 4.800 članova, a trenutno je testirano njih oko 1.200, piše CNN.

Na obalu je evakuirano već oko 1.000 mornara, a Modly tvrdi kako bi ih u idućih nekoliko dana trebalo biti evakuirano oko 2.700.

Upravitelj pomorskim operacijama Mike Gilday rekao je kako se posada ne može u potpunosti evakuirati jer brod još uvijek treba ostati u funkciji. Tvrdi kako na nosaču zrakoplova treba ostati oko 1.000 mornara, no to je 500 više nego što je predložio kapetan Crozier.

"Ovaj brod ima oružje na sebi, ima skupe zrakoplove, ima nuklearnu elektranu. Zahtijeva određenu količinu ljudi koji bi održavali sigurnost“, tvrdi Gilday.

Brzo širenje zaraze

Prošli su tjedan na brodu bila potvrđena tri slučaja zaraze, nakon dva dana bilo ih je 25, a sada ih je već skoro 100. Mornari se s broda nisu mogli brže evakuirati zbog nedostatka smještaja u Guamu.

U jednoj je teretani napravljena improvizirana spavaonica za mornare. Jedan od njih 150 koji su tamo smješteni rekao je kako tamo nemaju dovoljno prostora za pravilno distanciranje te kako nemaju odgovarajuče dezinficijense i higijenska sredstva.

"Još će više biti zaraženo u ovakvim uvjetima – nije pitanje hoće li, nego kada će“, tvrdi mornar.

Ključne riječi

Komentara 2

XA
xaron
19:35 02.04.2020.

Pogodio ga virus.

DA
davidbraco
20:50 02.04.2020.

Podrška svima na brodu.Mali prijedlog-ovaj nosač aviona je malo preozbiljna situacija sada-neka rezervna posada zdravstveno provijerena već bude na putu-naravno u više odvojenih aviona i ne istovremeno-nuklearni reaktor,elektronika ,avioni i naoružanje na tome brodu su jakooo,jakkooo važžžniii!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije