Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Propala arbitraža

Cvitan odgovorio na Turudićeve prozivke: 'Ovo što govori je izvan svake pameti, ali on zna zašto to radi'

Iskre ponovno frcaju između Cvitana (lijevo) i Turudića
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/4
27.12.2016.
u 11:30

Turudić tvrdi da je DORH propustio poništiti štetni ugovor dok je presuda protiv Sanadera bila pravomoćna, Cvitan uzvraća da je to nemoguće i izvan svake pameti

Propala arbitraža protiv MOL-a u Ženevi rezultirala je, među ostalim, i međusobnim prozivkama između čelnika zagrebačkoga Županijskog suda i Državnog odvjetništva. Tako je novi-stari predsjednik Županijskog suda Ivan Turudić optužio DORH da je propustio pokrenuti postupak poništenja međudioničkog ugovora kojim je Vlada Ive Sanadera MOL-u 2009. dala veći utjecaj u Ini od onog koji bi im pripadao na temelju tada stečenog udjela. Turudić, koji je Sanadera osudio za primanje mita od MOL-a, uvjeren je da se sporni ugovor mogao poništiti prije nego što je presuda pala na Ustavnom sudu.

Kriv je Ustavni sud

Pitanje je zašto Državno odvjetništvo nije pred hrvatskim sudovima pokrenulo tužbu za poništenje međudioničkog ugovora s MOL-om dok je presuda bila pravomoćna. Za to su imali godinu dana. To treba pitati, ne Bajića, nego Dinka Cvitana, jer je on bio šef USKOK-a – poručio je Turudić, reagirajući na rezultat arbitraže. Sam ishod postupka u Ženevi Turudića nije iznenadio.

– Nakon odluke kojom je Ustavni sud poništio pravomoćnu presudu protiv Sanadera, ovo je bio jedini mogući ishod. Nevjerojatno mi je to što su neki davali optimistične procjene, ne znam na temelju čega. Presuda po kojoj je MOL utjecaj u Ini stekao koruptivnim djelovanjem pala je, Ustavni sud je tu preuzeo ulogu zaštite nacionalnih interesa i to je to – komentirao je Turudić.

Prozvani Dinko Cvitan kaže, pak, kako Turudićeve izjave nemaju nikakva temelja u stvarnosti.

– Sve je krivo rečeno. USKOK nije imao nikakvog prostora da pokrene postupak poništenja ugovora – tvrdi Cvitan. Objasnio je kako je presuda protiv Sanadera postala pravomoćna tek u lipnju 2014., kada ju je potvrdio Vrhovni sud. Tada su već bila pokrenuta dva arbitražna postupka. Uz postupak u Ženevi, kojim je Hrvatska tražila raskid ugovora, trajao je i postupak koji je MOL ranije pokrenuo pred Stalnim arbitražnim sudom u Washingtonu, a u kojem Hrvatsku tuži da nije ispunila obveze vezane uz izdvajanje plinskog biznisa i traži da mu se vrati šteta koju procjenjuje na najmanje dvije milijarde kuna.

– Arbitraže su već trajale, mi nismo mogli ništa učiniti. Preozbiljna smo institucija da ne bismo uzeli u obzor sve mogućnosti. Ovo što gospodin Turudić govori je izvan svake pameti, ali on zna zašto to radi – rekao nam je Cvitan.

Stara prepucavanja

Napetosti između Županijskog suda i DORH-a kad je u pitanju slučaj Ina-MOL mogle su se primijetiti i ranije, u trenutku kada je Interpol odbio zahtjev Hrvatske da se produlji crvena tjeralica za prvim čovjekom MOL-a Zsoltom Hernadijem. Iz pravosudnih krugova tada su se mogla čuti tumačenja da je glavna krivnja upravo na Županijskom sudu, koji već godinu dana “u ladici” drži podnesak mađarske strane po kojemu se Hernadiju ne smije suditi u Hrvatskoj jer su slične postupke za korupciju u međunarodnom poslovanju već provela mađarska pravosudna tijela. Mađari su se pozivali na temeljno načelo po kojemu se ne smije dva puta suditi za istu stvar, a pravosudni kuloari tumačili su da je Županijski sud morao zastati s postupkom kako bi odbacio neutemeljeni zahtjev mađarske strane.

Iz suda su, pak, uzvraćali kako nemaju namjeru odgovarati na svaki podnesak, naročito ne na one bez ikakva utemeljenja, a što se tiče optužbe da podnesak nisu proslijedili DORH-u, odgovarali su kako ni to nisu dužni učiniti te kako DORH mora provoditi redoviti uvid u spis. U priču se uključio i premijer Plenković kazavši kako je jedna od mogućnosti ona da Županijski sud zatraži preliminarno mišljenje od Europskog suda pravde, a sud je zatim i zatražio odgovor na pitanje je li mađarsko pozivanje na nacionalni interes dovoljan razlog za odbijanje europskog uhidbenog naloga protiv Hernadija.

>> Bulj: 'Parama hrvatske sirotinje kupovat ćemo što je bilo naše, to samo ukazuje da je više vlada izdalo hrvatske interese'

Komentara 40

Avatar juricamesko
juricamesko
11:53 27.12.2016.

odavno je trebalo smijeniti Cvitana i Bajica te pomno istraziti njihov rad i postupke

Avatar nekakav
nekakav
14:06 27.12.2016.

ostaje ipak gorak ukus u ustima.. turudić je sanadera optužio na temelju izjave ježića da je 5 mil eura koje mu je uplatio neki mađar, bio novac za sanadera. taj novac ježić nikad nije uplatio u rh proračun, kako jeje obećao sucu. taj novac je bio za njega i on ga je potrošio. kad su već svi napali sanadera u tom procesu, i on ga je, da bi spasio sebe. turudić je nesposoban sudac, da je imao malo mozga i kralježnicu, trebao je od dorh-a tražiti nepobitne i čvrste dokaze za ovako teške optužbe. a nije. što je to uopće dorh kao dokaz ponudio? snimku kamere iz krčme, gdje se vidi da je sanader izvadio bateriju iz mobitela?! to je dokaz za što točno? mogli su pričati o svojoj međusobnoj ljubavi. ali dorh je rekao da su dogovarali mito. gdje je to mito? sanaderu, koji je u vrhu politike 25 godina, sad ići tražiti otkud mu tolke i vrijedne nekretnine? haha, pa ajd vi koji čitate ovo pogledajte kolku vi imovinu imate, i objasnite otkud vam.. aha, naslijedili ste kuću 90-ih u vrijednosti 10.000 maraka, prodali je 2007-e za 80.000 eura. znam takav slučaj osobno. i sad, taj je čovjek lopov?! sa plaćom od 3.500 kuna to nije mogao priskrbiti? zašto novinari nikad nisu istražili i pokušali objasniti vrijednost imovine? zbrojiti sva javno dostupna primanja u jednom razdoblju i usporediti sa današnjom tržišnom vrijednošću nekretnina je smiješno. posebno ako gledaš cjelokupnu imovinu, a prihode u nekom razdoblju puno manjem od datuma stjecanja svih nekretnina. sve optužbe protiv dr ive padaju, i još ćemo mu morati nadoknaditi sve troškove koje je imao. ne zaboravite da prodanović i sloković ne uzimaju klijente za koje nije sigurno da će im moći platiti, ili da će se naplatiti radi pobjede na sudu. s takvom mišlju krenite razmtrati sanaderov slučaj.

CR
crocro
12:20 27.12.2016.

Da li netko zna da li je u Hrvatskoj ikada u zatvoru završio neki sudac ili državni odvjetnik? To pitam zbog toga jer ima cijeli niz štete načinjene Hrvatskoj a malo je onih koji završavaju na robiji kako od okrivljenih tako i od onih koji istražuju i sude. Da li su suci i državni odvjetnici nedodirljivi i koliko im vjerovati kada stalno izjavljuju: "O tome ne možemo komentirati": "Sudstvo je neovisno i o tome ne možemo komentirati" ili "To nije u djelokrugu našeg rada", ili "Mi radimo po Ustavu i Zakonu". Sve je po Ustavu i Zakonu, a događaju nam se neviđene sramote ili zbog izrečenih ili neizrečenih presuda ili zbog nepoduzimanja dužnih radnji. Suci i državni tužitelji očito nikada ne mogu biti odgovorni ili snositi odgovornost ili ne daj Bože priznati krivnju i odstupiti s funkcije koja je dobro plaćena od strane napaćenog naroda ove Zemlje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije