Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernjak daruje...

Dimitrije zna da je Europa mitska ljepota

dimitrije popović (1)
Daniel Kasap/PIXSELL
28.06.2013.
u 22:00

Prije nego što se ta vrijedna umjetnina nađe u rukama naših čitatelja pokazali smo je eminentnim likovnim kritičarima, povjesničarima umjetnosti i književnicima...

Čitatelji Večernjeg lista, osim na reklamama, grafiku “Europa”, rad Dimitrija Popovića, vidjet će u ponedjeljak 1. srpnja. Ona je dar Večernjeg lista u povodu njegova 54. rođendana i ulaska Hrvatske u EU. No, prije nego što se ta vrijedna umjetnina nađe u rukama naših čitatelja pokazali smo je eminentnim likovnim kritičarima, povjesničarima umjetnosti i književnicima.

Znamenje u kosi

Nisu ostali ravnodušni. Akademik Tonko Maroević koji godinama prati stvaralaštvo Dimitrija Popovića iznenadio se ugledavši “Europu”, jer kako je kazao, Dimitrije ne koristi često boju u svome radu. – Dimitrije nas podsjeća da je Europa, Agenorova kći, ljepotica dostojna otmice. Naša pripadnost očituje se u zastavi koju joj stavlja uz kosu. U dinamici prepletanja simbola stare i mlade države ostvaruje dinamiku i upućuje na sudbonosnost tog susreta – kazao je Maroević.

Dimitrijeva “Europa” oduševila je i Biserku Rauter Plančić, ravnateljicu Moderne galerije: – Dimitrije Popović prelistao je atlas svijeta i – vještinom starih majstora i svojstvenom mu disciplinom ruke i oka – Večernjakovoj je “Europi” dao njezino lijepo ružičasto lice obdareno odsad i hrvatskim znamenjem. Valja vjerovati da će zajedništvo vazda trajati.

Povjesničar umjetnosti Nikola Albaneže pored same likovne kvalitete rada osvrnuo se i na samo značenje Dimitrijeve alegorije:

– Kao i svaki prikaz koji predočava složene političko-programatske ideje, i alegorija Europe – u interpretaciji Dimitrija Popovića – teži značiti više od pukoga zbroja u kompoziciji zastupljenih elemenata. Njezin klasični, a ipak stilistički osuvremenjen profil, ozbiljan, ali vječno mlad – idealiziran je lik. Ona je otvorena, pretpostavimo i široka pogleda usmjerena – dok izranja iz prošlosti – u visine, u buduće...

Spojeno sa skulpturom

A promatrajući lice Europe, književnik Predrag Matvejević kazao je kako je u njemu “Dimitrije uspio pomiriti umjetnički izraz bizantske umjetnosti kakav nalazimo na starim ikonama i freskama, sa zapadnoeuropskom umjetnošću. Dao je portretu rijedak doprinos, spojivši ga na prirodan način sa skulpturom. Njegove su slike ujedno i skulpture”.

Povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Darko Schneider kazao je da ga “ne čudi što je Dimitrije ocrtao profil ljepotice, jer mitska predodžba Europe je ljepota”. A likovnog kritičara Milana Bešlića, pak, posebno se dojmila vještina Dimitrijeva likovnog rješenja: – Inventivnom jukstapozicijom hrvatskih i europskih boja zastava – crvena, bijela, plava i žuta – umjetnik je njihove likovne vrijednosti sažeo u jedan “kadar” novih semantičkih i simboličkih konotacija poentirajući taj integracijski proces dinamičnom strukturom grafičkoga lista”.

>>Dimitrijeva Europa - dar za ulazak u EU i rođendan Večernjeg lista!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije