Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEBO JE POSIVILO

Dim od australskih požara stigao do Južne Amerike

Požari u Australiji
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
07.01.2020.
u 19:36

Smeđe čađave naslage već su zabilježene na ledenjacima na Novom Zelandu i mogle bi ubrzati njihovo otapanje, upozoravaju u Koperniku.

Dim od šumskih požara u Australiji prešao je Tihi ocean i stigao do gradova u Južnoj Americi, a mogao bi se proširiti i na Arktik, upozorila je u utorak Svjetska meteorološka organizacija (WMO).

Dim je nebo nad Aucklandom na Novome Zelandu već obojio u narančasto.

No, nebo nad jako udaljenim gradovima u Južnoj Americi je posivilo, a VMO prenosi i izvješća o izrazito crvenom zalasku Sunca u argentinskom glavnom gradu Buenos Airesu.

"Požari su izazvali opasno onečićenje zraka i zaprijetili zdravlju ljudi u velikim gradovima u Australiji, pa na Novome Zelandu, da bi dim prešao tisuće kilometara preko Pacifika do Južne Amerike", rekla je glasnogovornica WMO-a Clare Nullis novinarima u Ženevi.

Dim je "vjerojatno" stigao i na Antarktik, dodala je.

Požari, koji mjesecima bjesne Australijom, otpustili su 400 megatona ugljičnog dioksida u atmosferu i proizveli opasne zagađivače, objavio je u ponedjeljak sustav EU-a za promatranje Zemlje Kopernik.

Smeđe čađave naslage već su zabilježene na ledenjacima na Novom Zelandu i mogle bi ubrzati njihovo otapanje, upozoravaju u Koperniku.

 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar mustafa1
mustafa1
20:26 07.01.2020.

400 megatona ugljičnog dioksida ??? koliko posto treba dici namete u evropi da bi se ta kolicina CO2 neutralizirala?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije