Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcija 'Spider web'

'Dileri s Kariba' osuđeni na ukupno 73 godine zatvora

Dileri s Kariba
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/4
25.07.2013.
u 11:09

Grupu optuženika tereti se za dilanje 200 kilograma bijelog praha s Kariba, a cijela ekipa bila je okupljena oko kanadskog Hrvata Miroslava Ančića.

Kanadski Hrvat Miroslav Aničić i ostalih osmero okrivljenih jučer su nepravomoćno na zagrebačkom Županijskom sudu proglašeni krivima za krijumčarenje skoro dvjesto kilograma kokaina s Bahama u Europu privatnim avionima. Kao vođa organizacije Aničić je dobio najveću kaznu od 14 godina godina zatvora, drugookrivljeni David Molina kojem se sudilo u odsutnosti osuđen je na 10 godina kao i Nikola Katić. Marini Gašpar, jedinoj ženi u ekipi sudsko vijeće na čelu sa sutkinjom Gordanom Mihaelom Grahovac, odredilo je pet godina iza rešetaka. Stečena imovinska korist procijenjena je na preko 14 milijuna kuna s time da Aničić mora vratiti 90 posto iznosa, skoro 13 milijuna kuna, dok Željko Kostić i Ivan Marić, obojica osuđenih na 7 ljeta zatvora moraju vratiti ostatak novca. S druge strane Marića i Kostića sutkinja je oslobodila sudskih troškova zbog težeg imovinskog stanja.

 – Osamnaest sati snimaka, izvještaji o tajnom praćenju, mobiteli i telefoni dokazuju ulogu svih u organizaciji. Teško je utvrditi o kojem se novčanom iznosu radi, ali složili smo mozaik – rekla je Gordana Mihaela Grahovac u objašnjenju presude. Upravo za njezinom potonjom rečenicom, slaganjem mozaika, složili bi se branitelji, redom ogorčeni zbog, tvrde, izuzetno nepravednog suđenja na kojima je njihovim klijentima uskraćeno pravo na odbranu. Krunski dokaz tome je što sud nije dopustio iznošenje ama baš ni jednog dokaza koji je predložili branitelji svih osmero okrivljenih.

– Točno je da je složen mozaik, izvučene su riječi iz konteksta, činjenice su se slagale kako je tužiteljstvu pasalo i dobila se slika kakva nema veze sa istinom. Pola izrečenog u presudi proizvoljni su zaključci sutkinje. Očito joj nije bilo stalo da provjeri pa makar i jedan navod koji ide u prilog obrani. Ovi ljudi nisu imali pravo na obranu i to je sramota, ovaj je postupak bio predstava jer je presuda čini se napisana prije početka suđenja – rekli su odvjetnici.

Ogorčenje cijelim postupkom iznio je i odvjetnik Branko Šerić u završenoj riječi:

- Duljina završne riječi trebala bi biti sukladna količini iznesenih dokaza, po tome uopće ne bih trebao držati završnu riječ jer na ovom suđenju nije izveden niti jedan dokaz protiv mog klijenta - rekao je Šerić koji zastupa Gordana Čovčića, osuđenog na osam godina zatvora.

Branitelji su ukazali i na niz nelogičnosti presude poput one da je Ivan Marić za prodaju 59 kilograma kokaina dobio jednaku kaznu kao Davor Matić koji je unajmio garažu. Marić je rekao: - U 13 pretresa policija kod mene nije pronašla ništa. Mjesecima su me pratili i bio sam pod mjerama. Pa kako je onda moguće da nema ni jedne fotografije, ni jedne osobe kojoj sam to prodao?! U optužnici stoji da sam unajmio stan u Zagrebu kako bi ondje skladištio drogu, odnosno da sam ga unajmio nakon što je oformljena ogranizacija, a taj sam stan unajmio nekoliko mjeseci prije toga. Što sam ja, vidoviti Milan? - ljutio se Marić u završnom obraćanju sudu.

>> 'Da smo na Bahame išli po kokain, ne bismo stavljali slike na internet'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije