Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivan Đikić:

Znanstvenicima će trebati najmanje desetak mjeseci za cjepivo od koronavirusa

Ivan Đikić
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/2
03.02.2020.
u 22:50

On smatra kako se, osim postojećih lijekova i testiranja, dosadašnjim otkrićima znanstvenika po pitanju ovoga virusa, ciljano se može djelovati na nekoliko stvari.

Poznati hrvatski Ivan Đikić pohvalio je znanstvenike diljem svijeta koji su se ujedinili u borbi protiv koronavirusa, te smatra kako je veliki uspjeh što su uspjeli virus aboratorijski izolirati jer se sad mogu testirati lijekovi

Đikić ističe kako se već testiraju lijekovi koji se koriste u liječenju HIV-a.

- Istražuje se mogu li ti lijekovi blokirati unutarnje procese kod koronavirusa - pojašnjava ugledni znanstvenik za 24sata. 

On smatra kako se, osim postojećih lijekova i testiranja, dosadašnjim otkrićima znanstvenika po pitanju ovoga virusa, ciljano se može djelovati na nekoliko stvari.

- Sad se može istražiti kako specifičnom imunoterapijom blokirati kontakt između proteina na korona virusu koji kontaktira stanicu i ulazi u nju. Radi se na imunoterapiji koja će omogućiti stanici da prepozna ovaj virus i blokira mu ulazak. Potom možemo pronaći antigene specifične za ovu vrstu virusa i na temelju njih stvarati nova cjepiva - rekao je Đikić.

On smatra kako će znanstvenicima za cijepivo trebati najmanje deset mjeseci do dvije godine. Član Američke akademije znanosti i umjetnosti navodi mogućnost da se takozvanim DNK injekcijama virusa stvara imunološki odgovor na virus kod ljudi, te ističe kako to djeluje kao cjepivo. 

Ključne riječi

Komentara 11

PE
perica2020
23:55 03.02.2020.

opet ovaj.

Avatar Cinco
Cinco
06:04 04.02.2020.

Opet ovaj Bosanac. Nevjerojatno je koliko ih ima...

Avatar Ebbajensen
Ebbajensen
10:05 04.02.2020.

Evo ti posla profesöre , pa nađi cjepivo protiv korona virusa puno je korisnije od toga da istražuješ nečije fus note !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije