Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EDUKACIJA GRAĐANA

Digitalna Hrvatska: klikom do dokumenta, prijave, upisa...

storyeditor/2023-06-06/PXL_060623_100558421.jpg
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
1/2
07.06.2023.
u 09:33

Večernji list s partnerima već pet godina diljem Hrvatske provodi edukaciju građana o korištenju digitalnih usluga. Jučer smo bili u Šibeniku

Ekipa Digitalne Hrvatske, projekta koji već pet godina provodi Večernji list s partnerima, u utorak je doputovala u Šibenik te je brojne Šibenčane upoznavala s blagodatima digitalizacije zahvaljujući kojoj potpuno možete izbjeći dosadno čekanje u redovima i šetnju od šaltera do šaltera.

Naime, Večernji list nastavio je digitalnu edukaciju građana diljem Hrvatske uz inovativan koncept putujuće turneje. Cilj je akcije približiti građanima svakodnevno korištenje digitalnih platformi kako bi uštedjeli vrijeme koje su dosad trošili na "papirologiju" te poboljšali kvalitetu života.

Šibenčanima su digitalne mogućnosti približavali stručnjaci iz Ministarstva pravosuđa i uprave (MPU), AKD-a (sa svojim brendom Certilia), APIS-a IT, Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, Fine, HGK i A1. Digitalne osobne iskaznice aktivirale su se na licu mjesta.

– Zajedno s Večernjim listom krenuli smo u kampanju Digitalna Hrvatska kako bismo građanima olakšali aktivaciju osobnih iskaznica i mobilne aplikacije Certilia. Sve što su do sada radili fizički mogu riješiti putem svoga mobitela: izvaditi dokument koji im treba, prijaviti dijete, naručiti vozačku na kućnu adresu, potpisati sve što treba... Kolegica iz MUP-a ovdje je s nama, izdaje PIN-ove onima koji su ih izgubili ili nisu aktivirali digitalnu osobnu – kaže Ines Papež, savjetnica u Upravi AKD-a za odnose s javnošću, koja primjećuje kako veći interes pokazuju građani starije dobi nego mladi.

– Pozivam mlade da i oni aktiviraju svoju e-osobnu jer preko nje stvarno mogu svašta, čak se i prijaviti na fakultet. Koristi su zaista mnogobrojne – kaže Ines Papež.

Luka Balvan, glasnogovornik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, predstavio je portal e-građani koji ima 102 usluge. – Naš portal koji većina građana u Hrvatskoj, pa i u Šibeniku, koristi, obuhvaća 12 životna područja i svaka usluga služi tome da im olakša život. S današnjim danom imamo više od 140 milijuna ulaza na portal e-građani, što znači da su građani Hrvatske 140 milijuna puta, koristeći naše usluge, izbjegli odlazak na šaltere – rekao je Balvan, koji je predstavio novije projekte.

– Promičemo, primjerice, e-upise, vezane za elektroničke upise u vrtiće, osnovne i srednje škole te učeničke domove. Jedan je od projekata i digitalni potpis, koji radimo s AKD-om. Želimo olakšati život građanima, da sve bude jednostavnije – kaže Balvan.

Veliko zanimanje izazvao je i pult MPU-a jer digitaliziranim uslugama omogućavaju korisnicima da iz udobnosti svoga doma obave one svakodnevne dosadne birokratske poslove koji oduzimaju vrijeme.

– Promoviramo one usluge Ministarstva pravosuđa i uprave koje korisnici najviše koriste. To je e-komunikacija, usluga koja služi za praćenje predmeta na sudovima i za komunikaciju sa sudom. Građani mogu vidjeti sve svoje predmete s dokumentima, pratiti status. Jedna od usluga koja se jako često koristi je dobivanje potvrde da se ne vodi kazneni postupak, to je dokument koji treba kod zapošljavanja. Njegovo izdavanje je vrlo jednostavno, dovoljno je prijaviti se preko e-građani i zatražiti ga. Dolazi u roku od nekoliko minuta do najviše tri dana. Spomenula bih još uslugu zemljišnih knjiga. Građani mogu doznati sve o stanju zemljišta koje ih zanima. Ako želite graditi, možete vidjeti cijelu infrastrukturu; želite li kupiti susjedno zemljište, možete vidjeti terete i ostale podatke – rekla je Ivana Čukman Batinić, zaposlenica u digitalizaciji Ministarstva pravosuđa i uprave.

– Pogledajte mi česticu – zatražio je čovjek iz publike i kako je znao potrebne podatke, u tren oka sve o njoj pojavilo se na monitoru.

Davor Antica, viši stručni suradnik HGK, predstavljao je Digitalnu komoru. – Gospodarski subjekti i građani mogu preko Digitalne komore dobiti korisne informacije. Ima jako puno usluga, od edukacija, gospodarskih informacija, informacija o financiranjima, javnim ovlastima, pokretanju poslovanja, pročišćenih tekstova zakona, podataka o sajmovima i promocijama. Preko Digitalne komore može se apsolutno sve: otvoriti firmu, plaćati, a uz to ima jako puno korisnih, a besplatnih informacija – naglašava Davor Antica.

– Mogućnosti su goleme, ali općenito, što se interneta tiče, stariji ljudi još nisu ušli u tu priču. Mlađa populacija jest, ali starijima još uvijek knjigovođe vode glavnu riječ u poslovanju, a neki čak još nemaju ni internet – iznosi Antica, suprotno od korisnika usluga e-osobna gdje mladi zaostaju za starijima. Upravo su zbog toga ovakva događanja korisna svima: mladima i starima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije