Naslovnica Vijesti Svijet

Devet osoba uhićeno pod sumnjom za planiranje bombaških napada

Španjolski ministar unutarnjih poslova Fernando Marlaska rekao je za španjolski javni radio RNE kako je pretraženo deset mjesta te su moguća i nova uhićenja.
23. rujna 2019. u 16:05 1 komentara 404 prikaza
Policija u Kataloniji
Foto: gtres/Gtres/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Civilna garda uhitila je u ponedjeljak devet osoba u Kataloniji u sklopu operacije usmjerene protiv skupine zagovornika nezavisnosti koja je navodno pripremala nasilne akcije koje su trebale biti izvedene s eksplozivom kućne radinosti.

NEUKUSNO, ALI KAŽNJIVO? Uhićenje nije priča o ugrožavanju slobode medija, a osuda bi bila

Uhićene osobe povezane su sa skupinom Odbori za obranu republike (Comités de Defensa de la República  - CDR). Policijska akcija počela je u 5 sati u zoru, a provodi se na nekoliko mjesta, uključujući gradić Sabadell pored Barcelone. Policija je ondje upala sa sudskim nalogom.

Španjolski ministar unutarnjih poslova Fernando Marlaska rekao je za španjolski javni radio RNE kako je pretraženo deset mjesta te su moguća i nova uhićenja. „Akcija je usmjerena protiv skupina koje bi mogle izvesti nasilne napade“, rekao je Marlaska. Njegovo ministarstvo je priopćilo kako su pronađene supstance i materijali za izradu eksploziva kućne radinosti.

Policija u akciji REKORDER U OGULINU Karlovačka policija uhvatila čak 25 pijanih vozača, dvojicu uhitila

Operacija je izvedena dok se očekuje presuda za dvanaestero katalonskih dužnosnika optuženih za pobunu, neposluh i organiziranje nezakonitog referenduma o nezavisnosti 2017. godine, kojeg je bio zabranio španjolski ustavni sud. Sudska presuda mogla bi biti objavljena do 15. listopada.

Predsjednik katalonske vlade Quim Torra optužio je Španjolsku za „represiju“ nakon što je policija u ponedjeljak privela devet osoba u Kataloniji pod sumnjom da su pripremale napade eksplozivom kućne radinosti uoči izricanja presude optuženim katalonskim liderima.

„Represija nastavlja biti jedini odgovor španjolske države. Nastoje iskonstruirati priču o nasilju uoči izricanja presuda optuženim dužnosnicima Katalonije“, poručio je Torra preko Twittera. „Neće uspjeti u tome. Pokret zagovornika nezavisnosti je miroljubiv i takav će uvijek biti“, dodao je.

 

Torra zagovara samostalnost Katalonije, pokrajine na obali Sredozemnog mora sa 7,5 milijuna stanovnika, te traži održavanje dogovornog referenduma.

U ponedjeljak je predsjednik Vrhovnog suda, Carlos Lesmes, rekao novinarima kako bi presuda za dvanaestero katalonskih dužnosnika koji su 2017. godine organizirali referendum o nezavisnosti mogla biti izrečena do 15. listopada.

Saudijska Arabija pokazala ostatke dronova i projektila Napad na postrojenja Saudijska Arabija pokazala ostatke dronova: 'Ovo dokazuje upletenost Irana'

Dužnosnici su optuženi za pobunu protiv Španjolske, neposluh i korištenje javnog novca za organiziranje nezakonitog referenduma, kojeg je bio zabranio španjolski ustavni sud. Posljednično su izglasali i proglasili republiku Kataloniju, koja nije zaživjela na terenu. Državno odvjetništvo je zatražilo za njih zatvorske kazne u trajanju 7 do 25 godina.

Lesmes je rekao kako je suđenje bilo pravedno, održano u pravnoj državi, i da se on nada da neće doći do neumjerene reakcije bez obzira kakva bude presuda.

Točka optužnice u kojoj se spominje pobuna bila je predmet rasprave tijekom višemjesečnog suđenja u Madridu jer se njome implicira nasilje. Državno odvjetništvo je tvrdilo da ga je bilo tijekom organiziranja cjelokupnog procesa organiziranja referenduma, u kojeg su bila uključena i ulična okupljanja te prosvjedi, dok su optuženi tvrdili da nije bilo nasilja.

SPAR
Kako smanjiti unos šećera
Zašto osjećamo potrebu za slatkim i kako se oduprijeti tome?
  • Barbasmora:

    Nasilje izmedju katolika i protestanata,( pa i muslimana, zidova, pravoslavaca...) a sada se vraca i nasilje katolika prema svojim....?! Nadam se da se bar njihov isti bog ne raduje tome...( Sve tri jeruzalemske religije imaju istog boga starog zavijeta).