Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napad na postrojenja

Saudijska Arabija pokazala ostatke dronova: 'Ovo dokazuje upletenost Irana'

Saudijska Arabija pokazala ostatke dronova i projektila
Foto: Reuters/PIXSELL
1/9
18.09.2019.
u 17:48

Ministarstvo tvrdi da je 18 dronova i sedam krstarećih projektila mete pogodilo iz smjera koji isključuje Jemen. No, dodalo je da pojedinosti o lokacijama s kojih su te letjelice i projektili lansirani još ne mogu biti objavljene

Saudijsko ministarstvo obrane pokazalo je u srijedu ostatke dronova i krstarećih projektila koji, kako tvrdi, dokazuju upletenost Irana u subotnje napade na saudijska naftna postrojenja, prenose agencije. Uz ostale dijelove, glasnogovornik Turki al-Malki pokazao je navodni dio krila iranskog drona.

"Podaci koje smo izvukli iz kompjutora (drona) pokazuju da je iranski", rekao je na konferenciji za novinare.

Ministarstvo tvrdi da je 18 dronova i sedam krstarećih projektila mete pogodilo iz smjera koji isključuje Jemen. No, dodalo je da pojedinosti o lokacijama s kojih su te letjelice i projektili lansirani još ne mogu biti objavljene.

Odgovornost za napade preuzeli su jemenski Huti koje podržava Iran. Teheran niječe da je upleten i upozorava da će odgovoriti na bilo kakvu vojnu akciju. Američki državni tajnik Mike Pompeo trebao bi se u srijedu u Saudijskoj Arabiji sastati sa sinom kralja Salmana, prestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom. Predsjednik SAD-a Donald Trump najavio je u srijedu strože sankcije Iranu koji smatra odgovornim za te napade.

Saudijska Arabija pokazala ostatke dronova i projektila Saudijska Arabija pokazala ostatke dronova i projektila
1/9

Washington provodi kampanju "maksimalnog pritiska" na Iran otkako se 2018. povukao iz nuklearnog sporazuma koji je Iran 2015. sklopio sa šest svjetskih sila.  Napetosti su se dodatne zaoštrile otkako su u subotu bespilotnima letjelicama napadnuta ključna saudijska naftna postrojenja koja su pretrpjela štetu, a za koje su odgovornost preuzeli jemenski pobunjenici Huti, povezani s Iranom. Međutim, i Sjedinjene Države i Saudijska Arabija tvrde da iza napada stoji Islamska Republika Iran koja je to u srijedu pismom službeno zanijekala.

Iranski predsjednik Hasan Rouhani ranije je rekao da će Iran razmotriti mogućnosti izravnih razgovora sa SAD-om, ali samo ako Washington pokaže "dobru volju" i prekine kampanju najvećeg pritiska na njegovu zemlju. 

Saudijska Arabija je u srijedu priopćila da će predočiti dokaze koji povezuju režim u Teheranu s napadom bez presedana na naftnu industriju u Abkaiku. Rijad je već objavio da preliminarni rezultati ukazuju da napad nije došao iz Jemena iako su Huti, šijitska pobunjenička skupina u Jemenu koja uživa potporu Teherana, preuzeli odgovornost za napad i rekli da su ga izveli s deset dronova.

VIDEO Novinar Hassan Haidar Diab o napadu na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji:

Snimke oštećenja na Abkaiku pokazale su 17 odvojenih eksplozija, što bi značilo ili da je korišteno više dronova ili da u napadu nisu korišteni samo Sammad-3 dronovi, tzv. dronovi samoubojice ili dronovi kamikaze. Radi se o tzv. "lutajućem oružju" koje neko vrijeme prelijeće područje na kojem se nalaze mete, traži točno određenu metu i napada je kada je locira.

Huti su početkom srpnja održali malu vojnu izložbu na kojoj su predstavili nove dronove i krstareće rakete, među kojima i borbene dronove Sammad-3.

Američki dužnosnici tvrde da je napad došao iz jugozapadnog Irana i da su u njemu korišteni dronovi i krstareće rakete. Visoki američki dužnosnik je pozvao Vijeće sigurnosti UN-a da rezolucijom odgovori na napad na Saudijsku Arabiju, no teško da će se to dogoditi jer će Rusija i Kina, koje imaju pravo veta, stati iza Irana.

Ključne riječi

Komentara 33

DU
Deleted user
17:57 18.09.2019.

sad bi jemenci trebali skupiti krhotine raketa koje vec par godina padaju po jemenu pa da vidimo ko je upleten tamo

DU
Deleted user
18:09 18.09.2019.

Zar Saudijci ne ulažu ništa u naoruzanje kada im tako duboko u teritorij može ući tuđi projektil ili letjelica. Nisam siguran da ju ne bi uočili na vrijeme i srušili u slučaju leta prema važnim facama

Avatar Udruga_obrisanih
Udruga_obrisanih
18:20 18.09.2019.

i što, dokazali su da su dronovi iranski, to ne znači da su ih iranci i lansirali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije