Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NACIONALNI PARK KRKA Sada će se omogućiti gradnja objekata kojih nedostaje parku

Detaljni urbanistički plan za turistički razvoj Skradina

26.01.2009.
u 15:08

SKRADIN – Izrada detaljnog plana sportsko-rekreacijske zone financirana iz gradskog proračuna, kojim je obuhvaćeno uređivanje prostornih jedinica 11 i 12 glavnog urbanističkog plana, ovdašnjim investitorima, Nacionalnom parku Krka i samome Skradinu, koji je njegov pomorski ulaz, zajamčila je siguran turistički razvoj na tome dijelu kraške obale nizvodno od slapova Skradinskoga buka.

Gradnja u parku
Riječ je zapravo o već najavljenom i dugo očekivanom projektu gradnje objekata kojih Nacionalnom parku nedostaje još od njegova utemeljenja 1985. godine.

Gradnja tih objekata bi nakon gotovo dva i pol desetljeća ipak trebala početi ove godine.

Među objektima koji bi se trebali graditi, zasigurno je najvažniji i najpotrebniji terminal za prihvat izletničkih brodova te javne ustanove i njezinih koncesionara.

Tijekom godine s gata smještena na gradskoj rivi, što je krajnje neukusno, na slapove Skradinskoga buka brodovi prevezu i nekoliko stotina tisuća stranih i domaćih turista.

– Nakon gradnje Informativnoga centra Nacionalni park Krka u Šibenskoj ulici najavio sam gradnju terminala sa svim pratećim sadržajima na staroj gradskoj plaži. U tome je smjeru uprava Nacionalnog parka nešto i učinila. Izradila je geodetsku podlogu za svoj projekt i, zahvaljujući našoj dobroj suradnji, krenula u izradu izvedbena projekta – kazao je gradonačelnik Nediljko Dujić.

On je, naime, iz ovogodišnjeg proračuna planirao potrošiti 400 tisuća kuna za kvalitetnije uređivanje novoga gradskog kupališta, gdje zainteresirani građani, budući koncesionari, u skladu s detaljnim planom sportsko-rekreacijske zone napokon legalno mogu početi graditi objekte šire turističke i ugostiteljske ponude.

Kada je, pak, riječ o staroj skradinskoj gradskoj plaži, ona će gradnjom terminala za prihvat brodova od ljetne gužve zacijelo rasteretiti gradsku rivu.

Time će na svome pomorskom ulazu poboljšati turističku ponudu, nju će jednako tako uprava Nacionalnog parka Krka dobiti na korištenje u koncesiju i to na dulje razdoblje.

Proširenje rive
Međutim, svakako valja očekivati i to da bi se u proširenju skradinske gradske rive na njezinu najužem dijelu, koji Šibensku ulicu spaja s Obalom bana Pavla Šubića I., uprava Nacionalnog parka Krka trebala pojaviti kao suinvestitor Grada, koji će zapravo biti nositelj investicije toga vrlo važnog projekta za oba subjekta.

Osim kupačima, koji su dobili novu plažu, i građanima Skradina, koji na njoj mogu graditi poslovne prostore, detaljni je plan na ruku izašao i vlasnicima privatnih brodica, kojima će ondje u obližnjoj jaruzi Grad sagraditi malu luku.

Njome će se rasteretiti uvala Rokovača od čamaca koji imaju dugogodišnji vez.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije