Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
od 23. prosinca

Detalji vezani uz propusnice: Evo koji su valjani razlozi za njihovo izdavanje

Građani od danas ponovno trebaju tražiti e-Propusnice
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/4
21.12.2020.
u 20:43

Uputnice za pregled i drugi dokumenti koje izdaje liječnik obiteljske medicine nisu dovoljan razlog za napuštanje županije, kao ni dobrovoljno davanje krvi te termin u autoškoli

Kako bi se smanjilo širenje koronavirusa, 23. prosinca na snagu stupa zabrana napuštanja županije prema mjestu prebivališta ili boravišta. Zabrana ne vrijedi za određene skupine ljudi koji su nužni za funkcioniranje gospodarstva i društva u cjelini, a oni moraju od županijskog stožera dobiti propusnicu putem sustava e-Propusnice. Propusnice mogu zatražiti i ostali građani, no dobit će ih ovisno o razlogu zbog kojeg moraju napustiti županiju. 

Nacionalni stožer civilne zaštite na svojim je stranicama objavio najčešća pitanja i odgovore vezane uz izdavanje propusnica. Među njima objašnjeno je kako propusnice neće biti potrebne za povratak u županiju prebivališta ili boravišta kao ni djeci i maloljetnicima koju napuštaju županiju s roditeljima koji imaju svoje propusnice. Županiju bez propusnice mogu napustiti i vozači taksija, no samo ako prevoze osobu koja ima valjanu propusnicu. 

Radi obilaska starijih članova obitelji u drugoj županiji propusnica se ne može dobiti jer to predstavlja rizik za širenje bolesti. Ako užem članu obitelji prijeti opasnost od smrti, za propusnicu se treba obratiti Ravnateljstvu civilne zaštite kojemu treba priložiti liječničku potvrdu. 

Ako netko prevozi osobu koja posjeduje propusnicu, svoju će dobiti za svrhu takve vožnje. Primjerice, ako netko prevozi zdravstvene djelatnike s posla ili na posao. Osobe koje obavljaju nužne poljoprivredne radove ili članovi OPG-a propusnicu također mogu dobiti, no samo ako se radi o poslovima koji se moraju obaviti u vrijeme dok je Odluka na snazi. Mogu je dobiti i osobe koje obavljaju poslove temeljem student-servisa ili sezonske poslove ako poslodavac ima nužnu potrebu za njihovim radom koji je neophodan za određene gospodarske subjekte. 

VIDEO Stožer predstavio nove mjere: Zabranjuje se napuštanje mjesta boravišta i prebivališta do 8. siječnja.

Uputnice za pregled i drugi dokumenti koje izdaje liječnik obiteljske medicine nisu dovoljan razlog za napuštanje županije, kao ni dobrovoljno davanje krvi te termin u autoškoli. 

Osobi koja obavlja volonterski općekorisni rad može se izdati propusnica ako je rad koji obavlja neophodan u razdoblju dok je Odluka na snazi, a isto pravilo vrijedi i za članove braniteljskih udruga koji obavljaju nužan i neophodan posao. 

Zahtjev za propusnicu za osobu koja obavlja neophodan posao za poslodavca, a posao se ne može obaviti od kuće, podnosi radnik uz potvrdu poslodavca da mu je neophodan, kao i za djelatnike stranog državljanstva. Propusnice dužnosnicima i službenicima jedinica lokalne i područne samouprave koji obavljaju nužne poslove izdaje županijski stožer prema mjestu prebivališta. 

Odlazak u drugu županiju na pogreb opravdan je razlog za propusnicu samo ako se radi o pogrebu člana najuže obitelji.

Osoba može dobiti propusnicu za odlazak u županiju u kojoj je uplatila smještaj uz uvjet da posjeduje valjani dokaz o uplati za hotel ili drugi smještajni objekt kojem nije obustavljen rad. Uplata mora biti izvršena najkasnije do 23. prosinca, dana stupanja na snagu Odluke.

Propusnica se može dobiti za odlazak na sportska natjecanja i treninge koji nisu obustavljenu uz dokaz o sudjelovanju, kao i za omogućavanje izvršenja sudskih odluka koje se odnose na pravo roditelja na provođenje vikenda ili praznika sa svojom djecom. 

Stranom državljaninu koji boravi na području Republike Hrvatske i želi je napustiti ili putovati izvan županije gdje boravi potrebna je propusnica, a treba je zatražiti od Ravnateljstva civilne zaštite. Stranim državljanima propusnica nije potrebna od graničnog prijelaza do mjesta boravka, no moraju se kretati najkraćim putem. 

Državljani Republike Hrvatske koji dolaze iz inozemstva također ne moraju imati propusnicu. Oni  se mogu kretati najkraćim putem do mjesta svog prebivališta, ali po povratku iz mjesta svog prebivališta u inozemstvo trebaju propusnicu izdanu od nadležnog županijskog stožera. Iznimno, ako naš državljanin ima prebivalište u inozemstvu, onda će mu na granici biti izdana propusnica do mjesta boravka u Republici Hrvatskoj (osiguranog smještaja). Za vrijeme boravka u Republici Hrvatskoj ne može se kretati između županija, a za povratak u inozemstvo, gdje ima prijavljeno prebivalište, propusnica mu nije potrebna.

Stožer civilne zaštite apelira da građani ne podnose zahtjeve za propusnice ako zaista nemaju ozbiljan i opravdan razlog zbog kojeg trebaju napustiti županiju u kojoj imaju prebivalište ili boravište.

Ključne riječi

Komentara 25

Avatar Sveti_Stavim
Sveti_Stavim
21:03 21.12.2020.

Uputnica doktora nije dovoljno dobar razlog !?? Pa vi niste normalni !!!

GO
gogs
23:04 21.12.2020.

danas mi odbili propusnicu za posao u drugoj županiji i kaj bi sad trebal:a.ostati bez posla te se prijaviti na zavod za zapošljavanje i na socijalnu naknadu;b.putovat na posao po šumama i gorama skupa s ilegalnim migrantima;c.tužit državu sljedećih 20godina;d.otići osobno u županijski stožer isporučiti srdačan pozdrav

PE
PetrusManus
22:02 21.12.2020.

Koja je ovo sprdačina, nije li vas sram,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije