Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nije kraj?

Deset zahtjeva preševskih Albanaca srpskim vlastima

Preševo spomenik
screenshot/Youtube
22.01.2013.
u 09:15

Traže da se „spomenik pripadnicima OVPBM u Preševu vrati na određenu lokaciju“, u središte Preševa, a jedan od zahtjeva odnosi se i na „spriječavanje grube retorike“ vlasti u Beogradu.

U deklaraciji koju su vođe albanskih stranaka u Preševskoj dolini pročitali na jučerašnjem prosvjedu zbog uklanjanja spomenika iz središta Preševa na kojemu se okupilo nekoliko tisuća prosvjednika, navodi se i deset zahtjeva upućenih srpskim vlastima, doznaje dnevnik Danas.

Oni traže od Beograda da se „spomenik pripadnicima OVPBM u Preševu vrati na određenu lokaciju“, u središte Preševa, također traže, kako javlja Danas, uklanjanje spomen-obilježja pripadnicima Žandarmerije u Lučanu, a jedan od zahtjeva odnosi se i na „spriječavanje grube retorike“ vlasti u Beogradu. Od srpskih vlasti traže „provođenje sudskih procesa za ubojstva i kidnapiranja Albanaca na jugu Srbije u vremenu od 1999. do 2001. kao i „pokretanje procesa u lokalnom pravosuđu protiv podizanja spomen-obilježja pripadnicima Žandarmerije u selu Lučane“.

U deklaraciji se navodi i da se od „Vlade Srbije traži rješenje protiv dijaloga nasilja i postavljanja ultimatuma, te da se uz posredovanje međunarodne zajednice dobije bolji položaj za Albance u Preševskoj dolini“, neka srpske vlasti poštuju odluke o amnestiji za pripadnike OVPMB „bez uvjetovanja“, a lokalnim Albancima se savjetuje da se \"u vremenu teških iskušenja Albanci u Preševskoj dolini ponašaju kooperativno s vlastima Srbije“.

Autori deklaracije kažu kako će se, nakon što iscrpe sve pravne mogućnosti u Srbiji, obratiti Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, jer \"držimo kako je ovo bio nekorektan potez države Srbije\". Skender Destani, vođa DUD, jedan od autora ovog dokumenta izjavio je za Danas kako nikakvih razgovora s čelnicima vlasti u Prištini neće biti u vezi spomenika, „jer je to završena priča“ te dodao kako „deklaracija s jučerašnjeg skupa predstavlja daljnji temelj za razgovore s predstavnicima Vlade Srbije“.

Komentara 4

OB
-obrisani-
12:18 22.01.2013.

Nekad su Srbi drugima postavljali ovakve ultimatume,a gle sad.....

ZE
zeljkonl1
13:50 22.01.2013.

izgubili kompas.Nesto im bas i ne ide po planu,pa se izivljavaju nad srpskim spomenicima na Kosovu....Sto se Srba tice ide sve po planu.Upravo zapaljiva retorika iz Pristine pravi problem,jer rulju je sada tesko zaustaviti.Eto izazova za Europu.

ST
Startrack
15:02 22.01.2013.

Pisete budalastine. Nikoga u Hrvatskoj ne interesuje taj problem. I jos nigdje cuo ni vidio da neko u svjetu podrzava zahtjeve Albanaca iz Presevske doline. Radio sam sirom svjeta sa svim nacijama i znam umne i senzorno motoricke sposobnosti svihvih nacija svjeta. Albanci su jedna od najnesposobnijih nacija na svijetu i nevidim sta oni mogu vojno osvojit sami.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije