Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Deseci egipatskih "inicijatora kaosa" uhićeni nakon sukoba

Nije poznato jesu li uhićeni muslimani ili kršćani, a komemoracija za poginule održat će se u koptskoj katedrali u središtu Kaira.
10. listopada 2011. u 10:42 16 komentara 1 prikaza
kairo, neredi (1)
Foto: AFP/PIXSELL

Deseci "inicijatora kaosa", kako ih nazivaju egipatske vlasti, uhićeni su nakon smrtonosnih sukoba ljutitih kršćana, muslimana i snaga sigurnosti. U sukobu je ubijeno 24 ljudi, a najmanje 200 ih je ranjeno u do sada najgorim sukobima od ustanka kojim je svrgnut Hosni Mubarak.

Još uvijek nije poznato, prenosi Guardian, jesu li uhićeni muslimani ili kršćani, a komemoracija za poginule u sukobima održat će se danas u koptskoj katedrali u središtu Kaira.

Neredi su trajali dugo u noć, a više od tisuću pripadnika snaga sigurnosti uz pomoć oklopnih vozila branilo je zgradu nacionalne televizije na obali Nila gdje su i započeli prvi sukobi.

Podsjetimo, egipatski kršćani na ulice su izašli kako bi prosvjedovali zbog nedavnih napada na crkvu. Blokirali su ulicu ispred egipatske državne televizije i tražili smjenu guvernera jer nije zaštitio crkvu. Prosvjedi su se proširili i na središnji trg Tahrir, središte pobune u veljači.

Essam Sharaf, egipatski premijer, pozvao je izgrednike da odlože oružje kazujući da su i kršćani i muslimani "prijetnja državnoj sigurnosti".

Zagreb: Ministar Banožić primio u posjet ministricu Oružanih snaga Francuske
NABAVKA AVIONA
Hrvatska na slatkim mukama: Francuski Rafale u laganoj prednosti pred američkim F-16?
Zaklada Novo Sutra
Altruizam, a ne egoizam
Projekt koji će pogurati čitavu generaciju mladih
  • -obrisani-:

    toni-tocno-muslimanska braca napadaju sve one koji nisu muslimani, to su ti oni koji su osamdesetih godina ubili svoga precjednika na vojnoj paradi, osim njega bilo je pobijeno jos 28 ljudi, mubarakse pojavio poslije toga muckog muslimanskog ubojstva \"muslimanske brace\" zabranio ... prikaži još! je isti i dao sve pohapsit, sad su isplivali opet i opet ubiojaju i kamenuju kao danas sta smo imali prilike vidjet na tv, kad je onaj musliman kamenovao one krscane na kamionu, sarkozi je dobro rekao u toj \"revoluciji\", ja mislim da cemo mi svi imat problema sa tom muslimanskom bracom.

  • Toni50:

    Demokratski sistem je pametan kako se manipulira sada su \"desetci inicijatora\" manjina nitko ne tisuče ljudi na ulicama i pobunjeni narod... Sada se demokratsko diktatorska vlast bori protiv incijatora ne naroda ............ Interesantno je čitati i vidjeti kako se laže li laže....

  • Toni50:

    Mnogi mnogi egipćani če polako shvatiti da je Mubarak bio anđeo ali sada im je več kasno za sve sda je stigla prava ruka na vlast koja zan kako se guše pobune100% \"demokratskim sistemom\" !