Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zviždači prozvali Prosvjetnu inspekciju

Đerek: Profesori su prijavili ravnatelje inspekciji pa dobili otkaze

Zagreb: Zviždačica Maja Đerek dala je izjavu medjima ispred zgrade USKOK-a
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/2
25.11.2022.
u 09:42

Damir Sabljak je upozoravao na nezakonito trošenje novca u veleposlanstvima RH u Australiji i SAD-u pa je udaljen s posla u MVEP-u

Profesori Ante Popović, Zrinka Škara, Anđela Vulin i Suzana Piacun, koji su u svojim školama dobili otkaze nakon što su, kako tvrde, upozoravali na nezakonitosti, uz potporu Maje Đerek, predsjednice udruge zviždača Razvoj, održali su konferenciju za medije ispred zgrade Prosvjetne inspekcije u Splitu.

– Svi ovi profesori upozoravali su na nepravilnosti, a Prosvjetna inspekcija kojoj su bili prijavljeni ti slučajevi nije reagirala u zakonskim rokovima i nije spriječila štetu koja je nastala ne samo prijaviteljima nego i školi, a time i učenicima – rekla je Đerek, koja je istaknula da je za prosvjetnog inspektora imenovan predsjednik Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije čime je došlo do sukoba nadležnosti, jer je osnivač škola, čiji rad on treba nadzirati, također Splitsko-dalmatinska županija.

– S obzirom na rad Prosvjetne inspekcije i ponašanje dviju županija kao osnivača škola iz kojih dolaze, lako se može zaključiti da HDZ u inspekciji postavlja svoje ljude i time štiti ravnatelje koji su u većini slučajeva postavljeni politički – istaknula je Đerek.

Otkaz iz osvete

Prosvjetni radnici iznijeli su svoje slučajeve. Ante Popović, profesor u OŠ Kneza Branimira u Muću, jedini je koji je pravomoćnom sudskom odlukom vraćen na posao, a ostali još vode sudske postupke.

– Ja sam prijavitelj nepravilnosti i nezakonitosti u radu ravnatelja koji mi je iz osvete dao otkaz. Prosvjetnu inspekciju odmah sam obavijestila i o svom otkazu, a ona nije izašla na teren tri mjeseca da bi moj predmet otišao na sud – rekla je Zrinka Škara koja je otkaz u Srednjoj školi Biograd na Moru dobila zbog "iskrivljenog ponašanja". U isto vrijeme i u istoj školi otkaz je dobila pedagoginja Anđela Vulin.

– Prijavile smo da se u školi organizirala humanitarna akcija u kojoj se prikupljala pomoć za dijete s tumorom na mozgu, a ravnatelj taj novac nikad nije predao tom dječaku. Tri godine i tri mjeseca taj je novac stajao u školi, a samo dan prije nego što je policija zbog toga došla u školu, uplaćen je udruzi za potrebite kako bi ga se riješilo. Ravnatelj nikad nije preuzeo odgovornost za tu situaciju – tvrdi Vulin i dodaje da je Prosvjetna inspekcija naknadno ustanovila da je ono što su prijavljivale točno.

Suzana Pjacun dobila je otkaz u Ekonomskoj i upravnoj školi u Splitu, s kojom vodi radni spor, a još čeka odgovor Prosvjetne inspekcije za prijavu za mobing koju je podnijela 2018. godine.

Maja Đerek, najpoznatija hrvatska zviždačica, također čeka sudski pravorijek. Općinski radni sud u Zagreb donio je nepravomoćnu presudu prema kojoj je Državne nekretnine moraju vratiti na mjesto direktorice za poslovne prostore, ali na tu je tu odluku podnesena žalba.

Sabljaku ne daju na posao

Trenutačno je aktualan slučaj Damira Sabljaka, koji je upozoravao na nezakonito trošenje novca u hrvatskim veleposlanstvima u Australiji i SAD-u, pa je udaljen s posla u MVEP-u. Još uvijek se vodi peti po redu postupak zbog teže povrede službeničke dužnosti na Službeničkom sudu, zbog kojeg ga je tadašnja ministrica Marija Pejčinović-Burić udaljila s posla. Međutim, Visoki upravni sud pravomoćno je poništio odluku o njegovu udaljavanju s posla, ali mu se ne dopušta dolazak na radno mjesto. O tome je prije dva dana govorio Nikola Grmoja.

– Damir Sabljak udaljen je sa svog radnog mjesta u MVEP-u iako ima pravomoćnu presudu da ga se vrati, što je skandal, i to četiri dana nakon što se vratio na posao. To je još jedan dokaz koliko ključni ljudi u MVEP-u na čelu s Gordanom Grlićem Radmanom, sadašnjim ministrom, žele i dalje prikrivati korupciju, neovisno o mišljenju pravosuđa, dakle Visokog upravnog suda, te progone čovjeka koji je razotkrio korupciju – rekao je Grmoja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije