Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kongres

Demokrati u Zastupničkom domu izglasali mjere potrebne za prevladavanje blokade vlade

Donald Trump
Foto: JIM YOUNG/REUTERS/PIXSELL
1/3
04.01.2019.
u 10:39

Demokrati preuzeli Zastupnički dom i izglasali dvije proračunske mjere koje će potencijalno omogućiti okončanje aktualne paralize američke vlade.

Američki Zastupnički dom izglasao je u četvrtak dvije mjere potrebne da se izađe iz proračunskog zastoja koji djelomično blokira rad američke administracije, ali bez potpore američkog predsjednika koji traži zid na granici s Meksikom, one neće moći proći u Senatu.

Američki demokrati su u četvrtak preuzeli kontrolu u Zastupničkom domu obilježavajući početak nove ere oporbe republikanskom predsjedniku Donaldu Trumpu, dok Senat nakon izbora na polovici mandata predsjednika ostaje pod kontrolom republikanaca.

Zastupnički dom izglasao je dvije proračunske mjere koje bi mogle omogućiti okončanje djelomične paralize američke vlade, do koje je došlo 22. prosinca zbog spornog pitanja izgradnje zida s Meksikom.

Međutim, te bi mjere mogle ostati mrtvo slovo u Senatu, nakon što je šef republikanaca u tom domu rekao da neće staviti na dnevni red prijedlog ako on nema zeleno svjetlo Donalda Trumpa, koji bi morao i potpisati zakone.

Bijela kuća je unaprijed odbacila prijedloge zakona jer oni ne uključuju 5 milijardi dolara za financiranje zida.

Demokrati tvrde da se zalažu za jaku sigurnost na granicama, ali protive se zidu i smatraju ga neučinkovitim.

 

Komentara 1

Avatar GRDASIC
GRDASIC
11:51 04.01.2019.

Što se tiče kongresa i senata zajedničko je i jednima i drugima da imaju oštru opoziciju aktualnom predsjedniku. Niti republikanci niti demokrati nisu skloni ovom poremećenom liku koji vodi državu. Ne bi nas trebalo previše zanimati što se događa tamo preko atlantika, imamo mi i svoje vlastite probleme sa diktaturom parlamentarne većine koja eto provodi genocid nad vlastitim narodom prisiljavajući nezaposlenu mladež na iseljavanje iz Hrvatske. O moralu neću pisati jer je to nepoznata vrlina u političara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije