Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Novi savez na ljevici: Demokrati i Laburisti skupa na izbore

Od centra nalijevo stvoren još jedan savez, stranke Miranda Mrsića i Davida Bregovca potpisat će koaliciju koja će biti otvorena i za nove partnere.
23. svibnja 2020. u 18:20 1 komentara 1621 prikaza
Pogledajte galeriju 1/4

Nakon Restart koalicije, na političku scenu idući tjedan stiže još jedna koalicija koja, kao i ona SDP-ova, cilja upravo na birače od centra nalijevo. Riječ je o koaliciji stranaka Demokrati i Laburisti čiji će šefovi, bivši SDP-ov ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić i načelnik Fužina David Bregovac, i službeno potpisati novi politički savez na ljevici. Odluku da idu zajedno na nove parlamentarne izbore obje su stranke kroz svoja stranačka tijela već donijele, tako da će potpisivanje koalicije biti tek zadnja formalnost koju još treba obaviti prije izbora na koje idu s motom “Biraj odgovorno”.

Zagreb: Mirando Mršić održao konferenciju za medije MARINKO JURASIĆ SDP i Mrsić moraliziraju, a ozakonili su nakaradu za bogate sportaše

Najjači u Zagrebu

Međutim, kako doznajemo od šefa Demokrata Miranda Mrsića, novi savez potpisivanjem koalicije neće ostati zatvoren i za nove potencijalne partnere. Još uvijek, naglašava, traju pregovori i s drugim srodnim opcijama koje će im se možda uskoro pridružiti. Pritom prije svega misli na Primorsko-goranski savez (PGS),regionalnu stranku jaku u osmoj izbornoj jedinici koju bi rado na svojim listama, čuje se, i u IDS-u, ali i u SDP-u. Demokrati su razgovarali i o opciji da zajedno izađu na izbore i s IDS-om, međutim, kako se čuje, oni su zasad najskloniji tomu da na izbore iziđu samostalno kao što je bio slučaj i na zadnjim parlamentarnim izborima, a još će obaviti i jedan krug razgovora, doznajemo, sa SDPom preko vikenda o mogućem uključenju u Restart koaliciju.

I iako koalicija zasad planira izići na izbore u svim izbornim jedinicama, najboljem rezultatu ipak se nadaju u četiri zagrebačke jedinice te u osmoj izbornoj jedinici. U prvoj jedinici koja obuhvaća širi centar Zagreba na listi koalicije Demokrati-Laburisti bit će i popularni zastupnik u zagrebačkoj Skupštini Renato Petek koji je postao nezavisni skupštinar nakon što se spojila stranka Naprijed Hrvatska bivšeg predsjednik države Ive Josipovića sa SDP-om, a čiji je Petek bio član.

Izborna obećanja

Šef Demokrata Mirando Mrsić kaže kako biračima obećavaju odgovoran rad u javnom interesu svih građanki i građana.

Zagreb: Mirando Mršić održao konferenciju za medije DEMOKRATI Mrsić: HDZ zaboravio na europske novce za Zagreb, poigrava se sa živcima građana

– Ciljevi su izlazak na izbore i odabir odgovornih na izborima. Nužno je hitno saniranje Zagreba nakon potresa i pozicioniranje u modernu europsku metropolu. U dogovoru sa socijalnim partnerima pokrenuti izmjene Zakona o radu. Žurno rasteretiti gospodarstvo, revidirati Vatikanske ugovore, braniteljske i povlaštene mirovine, srezati javnu upravu – kazao je Mrsić i opet pozvao sve odgovorne stranke od centra nalijevo na dogovor i suradnju kako bi, naglašava, stvorili progresivan savez koji će osigurati boljitak za Hrvatsku.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Uz pomoć stručnjaka
Jedan brat blizanac pridržavao se veganske dijete, a drugi mesne: Pogledajte kako izgledaju rezultati
Merkur osiguranje
Ne zanemarujte zdravlje
Sad je najvažnije brinuti o zdravlju: Pet ključnih liječničkih preporuka koje ne smijete zanemariti