Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Demograf pojasnio razlog iseljavanja: 'U Hrvatskoj nema više od 3,8 milijuna stanovnika'

Novija istraživanja Svjetske banke govore da bi se uslijed koronakrize moglo vratiti oko 10 posto iseljenih. Međutim, taj će saldo pokriti novi iseljenici koji baš zbog koronakrize i straha od toga što donosi jesen iz Hrvatske žele iseliti, rekao je Jurić.
05. rujna 2020. u 09:47 22 komentara 5559 prikaza
Glavni razlog iseljavanja iz Lijepe Naše osjećaj je njezinih stanovnika da država više nije njihova
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Iseljavanje danas više nije samo ekonomsko pitanje, a zbog odljeva, uglavnom mladih i obrazovanih kadrova preko granice, pate i sustavi bez kojih je nemoguće zamisliti normalno funkcioniranje države. 

Jozo Pavković Zašto Hrvatska sve više postaje “obećana zemlja” Bošnjacima i Srbima iz BiH

- Hrvatskoj je, primjerice, prije ove epidemije nedostajalo 12.000 medicinskih sestara. Prema službenim brojkama, u inozemstvo je proteklih deset godina otišlo preko 7500 medicinskih sestara, dakle svaka četvrta. A otišlo je i više od tisuću liječnika specijalista”, pojasnio je Tado Jurić s Odsjeka za demografiju i hrvatsko iseljeništvo Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

On je autor istraživanja koje je iznjedrilo zaključa da Hrvati ne odlaze iz zemlje zbog siromaštva, nego zbog nepravde

Povratak u školske klupe Vodič kroz školski pribor: Što vam je potrebno i gdje nabaviti sve za početak školske godine

- Ako je suditi po iskustvima drugih zemalja i migracijskoj literaturi, u staru se domovinu rijetko vraćalo više od jedne trećine iseljenika, a daleko češće jedna petina ili čak i manje. Novija istraživanja Svjetske banke govore da bi se uslijed koronakrize moglo vratiti oko 10 posto iseljenih. Međutim, taj će saldo pokriti novi iseljenici koji baš zbog koronakrize i straha od toga što donosi jesen iz Hrvatske žele iseliti, rekao je Jurić.

Ističe da podaci Državnog zavoda za statistiku ne prikazuju stvaran broj stanovnika Hrvatske te smatra da ih je daleko manje od službenih brojki, navodi Express

- Hrvatska nema više od 3,8 milijuna stanovnika, uvjeren je.

Ilustracija NAJVIŠE IH RADI U GRAĐEVINI Njemačka studija o radnicima sa zapadnog Balkana otkrila kakav su učinak imali na tržište rada

- Takvi podaci pokazuju da je u određenim općinama ali i većim gradovima došlo do smanjenja potrošnje vode u kućanstvima i do 20 posto. To svakako implicira da ljudi nestaju, što depopulacijom što iseljavanje, zaključio je Jurić dodavši da se u Njemačku od 2013. do sredine 2019. iselilo 276.877 ljudi, a da se vratilo njih 88.950, uglavnom umirovljenika još iz gastarbajterske ere.

Zagreb: Tomislav Tomašević sa suprugom, roditeljima i bratom
Iva Mertić Tomašević
Tko je izgledna prva dama Zagreba? Kada ga je tek upoznala, mislila je da Tomislav nije za vezu
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja
  • Tomisl:

    Razlog iseljavanja mladih : Lako i brzo doći do što više novca . Nigdje se uz MALO rada i truda neživi tako dobro kao u našoj lijepoj Domovini , uz roditelje, rodbinu, prijatelje.

  • Neufanrn:

    Posto je Hrvatska 28 clanica EU postala 2013 godine to se je moglo i predvidjeti , ekonomija u Hrvatskoj je slaba od turizma samo se nemoze zivjeti nema inovacije postalo je sve "neisplati se" poslodavci i koji posluje neplacaju radnike ... prikaži još! adikvatno ,porezi su veliki za poslodavce jer je nameti veliki. Za strane ulagace nema nikakve perspektive jer je velika birokracija i radna snaga skupa sa nametima,bozicnica,uskrsnica,te za putne troskove,topli obrok ,regres,i za dijecu bozicnica ili uskrsnica neznam tocno,znate li vi onda koliko taj radnik vlasnika kosta zato ih u Hrvatskoj i nema puno . Zato je mladez i isla trbuhom za kruhom sto je tu onda cudno?

  • vladimir.rozijan:

    Neki dan gledam "Potjeru" na HRT-u. Jedan od natjecatelja je mladi student medicine. I onda lupi voditelj Joško Lokas: - Medicina, onda pretpostavljam da će te karijeru nastaviti izvan granica Hrvatske! Men je neshvatljivo takvo komentiranje. Glupost, jednostavno glupost!