Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Degert optimist oko hrvatskih pregovora iako predstoji mnogo izazova

25.04.2008.
u 17:20

Voditelj Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert u petak je izjavio kako je optimist glede budućnosti pregovora o punopravnom članstvu Hrvatske u EU, ali je naglasio kako na tom putu predstoji još mnogo posla koji predstavljaju veliki izazov.

Degert se u petak sastao s potpredsjednikom Vlade RH Slobodanom Uzelcem, u nazočnosti voditelja misija OESS-a i UNHCR-a u Hrvatskoj te predstavnice američkog veleposlanstva.

"I dalje sam optimist. U ponedjeljak smo uspjeli otvoriti nova dva poglavlja i sad ih je ukupno 18, ali je ipak jasno da nam predstoji mnogo posla. Moramo otvoriti još 15 poglavlja, a zatvoriti 31." rekao je Degert.

"To je veliki izazov, ali mislim da Vlada i Sabor imaju energije da se ozbiljno uhvate u koštac s tim problemima" kazao je voditelj Delegacije EK.

Degert je ponovno naglasio kako EU ne zanima samo brzina u tom procesu već i kvaliteta.

"Za zatvaranje poglavlja morat ćemo se uvjeriti da zakoni nisu samo usvojeni već da se stvarno provode i to dovoljno dobro da mogu polučiti odgovarajuće rezultate kakve očekujemo" naglasio je Degert.

Na pitanje da prokomentira svoje tvrdnje kako Hrvatska ima problema oko brodogradilišta te gubi li novac subvencijama Viktora Lenca, Degert je odgovorio kako su "stvari zapravo vrlo jednostavne".

Statistika jasno pokazuje da je 2006. Hrvatska gotovo 3,5 posto svojeg BDP-a utrošila kao državnu pomoć tvrtkama koje gube novac", istaknuo je Degert.

Ocijenio je kako prije svega hrvatske porezne obveznike treba pitati koliko dugo će željeti podupirati tvrtke gubitaše, izrazivši vjerovanje da bi svi dali potporu kad bi postojao jasan rok do kojeg će ona prestati, a tvrtke ponovno početi pozitivno poslovati.

"To se prečesto prikazuje kao zahtjev EU no prije svega je riječ o želji hrvatskih građana da se pronađe održivo rješenje za takve slučajeve, pa i to brodogradilište, kako bi oni svoj novac ubuduće mogli ulagati drugdje" kazao je Degert.

Voditelj izaslanstva EK zajedno s voditeljem Ureda OESS-a Jorgeom Fuentesom, voditeljem Ureda UNHCR-a Wilfriedom Buchornom i savjetnicom u američkom veleposlanstvu Vivian Walker više od dva sata razgovarao je o problemima stambenog zbrinjavanja bivših nositelja stanarskog prava u Hrvatskoj.

Uzelac je naglasio kako su razgovorom dominirala tri pitanja - program stambenog zbrinjavanja, obnova i pitanje nekoliko desetaka neriješenih slučajeva protupravno zaposjednute imovine.

"Sastanak je bio vrlo uspješan jer smo precizno ocijenili dokle se stiglo i dogovorili što točno treba činiti dalje", kazao je Uzelac novinarima.

Vincent Degert suglasio se s potpredsjednikom Vlade istaknuvši kako visoka razina na kojoj je održan sastanak, kojem je nazočio i ministar za regionalni razvoj, šumarstvo i vodno gospodarstvo Petar Čobanković pokazuje koliku važnost Hrvatska pridaje rješenju pitanja povratka izbjeglica, podsjetivši kako je ono važno i za međunarodnu zajednicu jer bitno utječe na rad međunarodnih organizacija u Hrvatskoj, a važno je i u procesu pregovora za punopravno članstvo Hrvatske u EU.

Degert je ustvrdio kako je na sastanku vladalo iznimno dobro ozračje da su sudionici iskreno razmijenili mišljenja o rješenju tog problema pri čemu je hrvatska Vlada iskazala čvrstu opredijeljenost da učini sve što treba.

Na novinarski upit o tome o koliko je točno osoba riječ, odgovorio je savjetnik ministra Milivoj Mikulić rekavši kako se prošle godine krenulo sa 7 tisuća obitelji od kojih je dosad riješeno 1.400. Od preostalih 5.600 obitelji nedostupno je njih 1.200, a 4.400 uključenih u program rješavanja problema bivših nositelja stanarskog prava trebalo bi, prema njegovim riječima, biti riješeno do kraja 2009. godine.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije