Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dugo se čekala

VIDEO Pogledajte debatu Žižeka i Petersona: nije se dogodilo ono što su mnogi očekivali

Debata Peterson - Žižek
Foto: YouTube/Screenshot
1/3
20.04.2019.
u 12:23

Žižek je, podsjetimo, prošle godine kritizirao Petersona u članku koji je objavio, nakon čega je došla ideja o zajedničkoj debati.

Više od godinu dana čekalo se na debatu između dvojice intelektualaca, psihologa i autora bestesellera Jordana Petersona te slovenskog filozofa Slavoja Žižeka na temu "Sreća: kapitalizam vs. marksizam". 

Žižek je, podsjetimo, prošle godine kritizirao Petersona u članku koji je objavio, nakon čega je došla ideja o zajedničkoj debati. Na nju se čekalo više od godinu dana, a "prednost" domaćeg terena u Torontu imao je upravo Peterson.

Ipak, obojica muškaraca često su se slagala tijekom debate, dijeleći slične stavove o tome da je besmisleno biti u potrazi za srećom, a Peterson je naglasio da bi ljudi trebali tražiti smisao kroz osobnu odgovornost.

Žižek je utvrdio kako je potraga za srećom besmislena i na koncu - neuhvatljiva. No, ono što su mnogi očekivali, nije se dogodilo. Nije bilo "vatrometa" između ova dva proslavljena intelektualca. 

Pogledajte video...

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar niwrad
niwrad
13:40 20.04.2019.

Preljevanje iz šupljeg u prazno, a stvari su tako jednostavne. Tko je za socijalizam nek se udruži sa svojim istomišljenicima i slobodni su otvarati i organizirati poduzeća te poslovati i dijeliti dobit po marskističkim načelima. Isto to danas rade oni koji su za kapitalizam. No, zanimljivo je kako socijalisti nikad u praksi ne provode svoje ideje na sami sebi sa vlastitom imovinom. Umjesto toga, svoje umotvorine bi nametali drugima silom te prisvajali ili rušili ono što su drugi stvorili rukovodeći se načelima koja su oprečna socijalističkim. Zanimljivo zar ne?

Avatar VinkoL
VinkoL
12:56 20.04.2019.

Bome fest jaka tema za ovaj portal. Na Veliku subotu, kaj ne? A o čemu budu tek pisali na njihov Uskrs, pardon, vaskrs?

DU
Deleted user
19:14 21.04.2019.

Ovo je samo dokaz kako u proteklih 150 godina nije bilo niti jedne orginalne ideje i društvene prakse . Kakva je to debata ako ne poznaješ ideje i radove oponenta !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije