Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O strujama U STRANCI

Davor Stier: Nema europske frakcije u HDZ-u niti nam ona treba

stier Portal, reisman, Portal
Patrik Macek/PIXSELL
01.02.2013.
u 17:00

Protivim se izazivanju sukoba u HDZ-u i smatram da stare podjele na lijevo i desno više nisu adekvatne. Razdjelnica mora biti gospodarstvo.

S Davorom Stierom, međunarodnim tajnikom HDZ-a i članom Predsjedništva, razgovarali smo o burnim reakcijama na dolazak Judith Reisman u Hrvatsku, ali i o navodnoj europarlamentarnoj frakciji u HDZ-u.

Je li HDZ pogriješio što je pozvao Judith Reisman u Hrvatsku?

Judith Reisman su pozvali udruga Vigilare i Centar za obnovu kulture koji vodi Stjepo Bartulica. Oni nisu članovi HDZ-a, ali su iskazali interes za susret dr. Reisman sa zastupnicima u Saboru i mi smo to prihvatili uz napomenu da ćemo pozvati sve klubove zastupnika i predstavnika Vlade. Ako je bila u američkom Kongresu, zašto ne bi bila u Hrvatskom saboru? Pa neka se i ta strana čuje. Dakle, mi smo branili slobodu govora.

Zašto ste smatrali da je baš Reisman najpogodnija osoba za raspravu o spolnom odgoju?

To je pitanje za organizatore njena dolaska, a naša je intencija bila potaknuti dijalog o spolnom odgoju u školama u duhu tolerancije i međusobnog uvažavanja. Rasprava u Saboru pokazala je da je to moguće i potrebno.

Nije li Reisman preradikalna u svojim stavovima?

Intencija Kluba HDZ-a bila je da se i taj glas čuje. Ne moramo se u svemu složiti s onim što ona govori, ali treba poštovati slobodu govora i potaknuti dijalog u društvu. U središte moramo staviti prava djeteta, a ne ideologiju. Kao zastupnici moramo poštovati Ustav koji primarno pravo i obvezu za odgoj djece daje roditeljima, a ne ministru ili politici.

U Saboru ste rekli da većinska Hrvatska podržava stavove J. Reisman, na čemu temeljite taj stav?

Rekao sam nešto drugo, a to je da nasuprot kampanji verbalnog nasilja i primitivizma koju smo imali prilike vidjeti ovih dana stoji drugačija Hrvatska koja je tolerantna. Istaknuo sam da se ta većinska Hrvatska možda i ne slaže sa svim stavovima dr. Reisman, ali ju je spremna saslušati i raspravljati u duhu tolerancije.

Tko su lažni liberali koji su, kako ste rekli, htjeli spriječiti Reisman da govori u Saboru?

Oni koji se predstavljaju kao liberali, a htjeli su zabraniti slobodu govora. Gdje će se čuti različita mišljenja ako to nije u Saboru?

Mediji pišu o novoj frakciji u HDZ-u, grupi europarlamentaraca koja se protivi desničarenju, u taj kontekst i vas stavljaju. Protivite li se desničarenju HDZ-a?

Protivim se izazivanju sukoba unutar HDZ-a i smatram da stare podjele lijevo-desno više nisu adekvatne. Nova razdjelnica u Hrvatskoj je među onima koji žele sačuvati ovaj zastarjeli gospodarski model i nas koji želimo zaokret prema razvojnoj politici.

Tko izaziva sukobe u HDZ-u?

HDZ je nakon unutarstranačkih izbora ušao u proces konsolidacije i to nije jednostavno. No smatram da se ne smijemo dati uvući u tu priču o tome tko izaziva ili ne izaziva sukobe. Mi smo velika stranka u kojoj ima prostora za sve i u kojoj uvijek mora biti širine i različitih mišljenja. Bitni su nam zajednički ciljevi, a to je u prvom redu izgradnja vjerodostojne alternative ovoj lošoj gospodarskoj politici SDP-a.

OK, ali HDZ i dalje nije ponudio gospodarski program, a želite nuditi alternativu?

Od oporbe ne treba očekivati detaljan gospodarski program jer ga ona ne može implementirati. Ali svakako da ćemo izaći sa smjernicama naše gospodarske politike, a stranka će procijeniti kada će biti taktički najbolji trenutak za HDZ.

Postoji li zaista europarlamentarna frakcija u HDZ-u i osjećate li se njezinim dijelom?

Ne, i ne mislim da HDZ-u trebaju frakcije.

Bi li se HDZ trebao više približiti centru?

Definitivno se moramo obraćati i građanima koji nisu naši članovi i simpatizeri, koji se možda neće uvijek složiti s nama u nekim svjetonazorskim pitanjima, ali će za nas glasovati ako vide da nudimo vjerodostojnu alternativu.

Očekujete li frakcijske borbe nakon lokalnih izbora?

Ne, očekujem da se kvalitetno pripremimo za pobjedu na parlamentarnim izborima.

>>Stier: Sada imamo operaciju Stier, a ona je difamacija mene i HDZ-a

Ključne riječi

Komentara 21

LI
libero
17:35 01.02.2013.

zar još niste ispratili gospođu na aerodrom....?

UD
udrimuski
17:36 01.02.2013.

Davor Stier je sljedeći predsjednik HDZ-a.

ĐB
đejms bond
17:40 01.02.2013.

Sdp-ova vlada zajedno sa ovom u sloveniji kladio sam se prijateljom u 100kn. To če mi biti najlakše zarađenih 100kn ikad!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije