Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPTUŽUJE MILANOVIĆA

Stier: Sada imamo operaciju Stier, a ona je difamacija mene i HDZ-a

sabor (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
19.10.2012.
u 10:34

Ja jedino mogu reći, kao u aferi Dreyfus, j'accuse – optužujem gospodina Milanovića i Vladu da lažno kreiraju konstrukciju o nekoj navodnoj uroti protiv Hrvatske da bi prikrili vlastitu nesposobnost, kazao je Davor Ivo Stier iz HDZ-a

Saborsko zasjedanje u petak ujutro počelo je stankom koju je tražio Klub HDZ-a kako bi reagirao na optužbe da ta stranka blokira ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Uime kluba govorio je Davor Ivo Stier koji je govor počeo prisjećanjem na slučaj iz 19. stoljeća kada je jedna nekompetentna vlast u Parizu lažno optužila francuskog časnika, kapetana Alfreda Dreyfusa za urotu s Njemačkom protiv domovine Francuske.

– A onda je poznati književnik Emil Zola u legendarnom novinskom članku napisao "J'accuse" – optužujem vladu da laže i tako je obranio dignitet lažno optuženog Dreyfusa. Danas, kako piše Jutarnji list, izgleda da imamo novu aferu Dreyfus, a kako kažu to se sada zove operacija Stier, a to može biti samo jedna operacija: difamacije i mene i HDZ-a da smo se s vrhom njemačke politike urotili protiv ulaska Hrvatske u EU. Ma kakva laž. Ja jedino mogu reći, kao u aferi Dreyfus, j'accuse – optužujem gospodina Milanovića i Vladu da lažno kreiraju jednu konstrukciju o nekoj navodnoj uroti protiv Hrvatske da bi prikrili vlastitu nesposobnost i nerad, optužujem gospodina Milanovića da nije dobro radio svoj posao i da sada traži alibi u nekoj bolesnoj teoriji zavjere, optužujem gospodina Milanovića da po starom komunističkom receptu fabricira unutarnje i vanjske neprijatelje umjesto da radi svoj posao, da pročita izvješće Europske komisije i ispuni sve zadaće da bi Hrvatska ušla u EU 1. srpnja 2013. godine. Odgovoran rad, to je jedini način da Vlada osigura ulazak u EU. Hrvatska će ući 1. srpnja u EU, borit ćemo se svi protiv svakoga tko želi zaustaviti Hrvatsku. Ne treba Hrvatsku zaustaviti, treba zaustaviti paranoju gospodina Milanovića – rekao je Stier te nastavio kako se ta paranoja izrodila očito iz nekakvog straha, možda straha što se vidi da je HDZ taj koji je znao u puno složenijim situacijama deblokirati pregovore, uspješno ih završiti.

– Da, imamo iskustva i znanja, da, imamo i dobre veze u Europi i svijetu, ali umjesto da se toga Milanović boji, trebao bi stvoriti uvjete za normalnu komunikaciju i za suradnju Vlade i oporbe da svi zajedno radimo na dobrobiti Republike Hrvatske. Ali on od toga bježi, on se bahati, on prijeti, on vrijeđa, pa kako ga nije sram, kako ga nije sram nas optuživati za neku urotu, da ogovaramo, a on kada ide u Njemačku govori o Hrvatskoj kao naciji nevjerojatnog paradoksa. Pa kako ga nije sram. Zato je moja poruka vrlo jasna: Hrvatska je zaslužila svoje mjesto u Europi, ali mi ne želimo iznenađenja na proljeće i želimo da Vlada s ozbiljnim radom počne sada, odmah, da se primi posla, i to nije nikakva osobna poruka prema Milanoviću. Ja ne govorim da on ne voli Hrvatsku, da u njemu nema ničega dobroga, ne kažem da je on loš čovjek, samo kažem da je on loš premijer – nastavlja Stier dodavši kako, ako gospodin Milanović ne želi da Hrvatska ostane na trusnom Balkanu, ako želi da uđemo u EU 1. srpnja, onda neka se konačno primi posla i svi će mu u tome pomoći.

Ako se Milanović ne želi primiti posla, neka istupi

– Ali ako se gospodin Milanović ne želi primiti posla, onda neka odstupi, neka ode, ali neka pritom ne traži krivce u drugima, neka sam pogleda što je do sada učinio, neka ne traži alibije i izgovore, jer kada se to radi to je uvijek prvi korak prema priznanju vlastitog poraza, a mi ne želimo poraz, kada je Europa u pitanju želimo da 1. srpnja bude naša zajednička pobjeda, da 1. srpnja proslavimo to da je Hrvatska konačno ostvarila svoju europsku budućnost – zaključio je Stier nakon čega je dobio veliki pljesak svojih stranačkih kolega. Nakon ovog srčanog Stierova govora stanku su zatražili i Igor Dragovan uime Kluba SDP-a, Dinko Burić uime Kluba HDSSB-a, Branko Vukšić uime Kluba Hrvatskih laburista te opet Ivan Šuker uime HDZ-a.

– Tražimo opet stanku jer kolega Stier nije stigao u pet minuta reći sve što ima – rekao je Šuker, no predsjedavajući Nenad Stazić prvo nije prihvatio HDZ-ov zahtjev da ponovno govori jer nije sve rekao u zadanom vremenu, no kasnije se predomislio.

SDP-ov Josip Leko rekao je kako nije neuobičajeno da se u parlamentu koriste sve poslovničke mogućnosti kako bi se plasirale politike i stajališta pojedinih stranaka ili pojedinih političkih opcija.

– To podupiremo, i to je smisao parlamentarizma, ali nije prihvatljivo, a nije ni dobro, nije ni u skladu s Poslovnikom da se on zloupotrebi kako bi jedna osobna frustracija bila predstavljena kao politika. Posebno nije dobro ako se ta nazovi politika želi obračunati s Vladom ili predsjednikom Vlade mimo Poslovnika. Sve je to bilo moguće učiniti u skladu s Poslovnikom – interpelacija ili druge mogućnosti. To nam ne doprinosi ni ugledu parlamenta, a još manje doprinosi boljitku građana RH. A radi javnosti moram ponoviti da je SDP-ova vlada 2000. godine promijenila smjer hrvatske politike i usmjerila Hrvatsku iz izolacije prema EU i na put ulaska u EU. Ta politika SDP-a bila je formulirana kao Savez za Europu, ta činjenica vrijedi i danas. I nije dobro iz osobnih frustracija rušiti taj Savez za Europu. A još je lošije  zloupotrijebiti Poslovnik i obračunavati se s Vladom zbog osobnog interesa. Vlada je hrvatska bez obzira na to koja je politička opcija i vodi brigu o nacionalnim interesima bez obzira na to zadovoljavaju li neke politike ili ne sve u ovoj sabornici. Diskvalifikacije ne pomažu, to je moje stajalište. Argumenti i razgovori, da. Mislim da je podmetanje loš saveznik svake politike i zato se vratimo interesima i politikama koje omogućuju da Hrvatska radi korake naprijed, a ne da ih zaustavljamo.

Svi su razgovori dobri, ali bez osobnih frustracija, bez diskvalifikacija i bez zloupotrebe poslovnika i mučkog udaranja. Otvoreni smo za dijalog o svim pitanjima – kazao je predsjednik Sabora Leko, a nakon njega riječ je drugi put preuzeo Davor Ivo Stier koji ga je podsjetio kako je upravo on predsjedao sjednicom kada je premijer Milanović njemu (Stieru) rekao da nije rođen u Hrvatskoj pa ne može voljeti i razumjeti Hrvatsku.

– Kako me se optužuje da kontroliram njemačke medije, u redu, ali ne mogu kontrolirati Inoslava Beškera koji je napisao da ste morali prekinuti sjednicu kad je rekao da ljudi koji nisu rođeni u Hrvatskoj ne mogu razumjeti Hrvatskoj. Moje poruke nisu osobne, ali mogu reći da je loš premijer. Govorio sam o politici, sam vrh njemačke politike uvlači se u problematičnu zonu. Želimo raspravu o Europi? U redu, gospodine predsjedniče, onda raspravljajmo o EU. Za vrijeme vladavine HDZ-a u pregovorima s EU postojao je Nacionalni odbor za praćenje pregovora, ali onda je on ukinut, tamo se raspravljalo. Ne želimo iznenađenja na proljeće – tvrdi Stier koji vladajuću koaliciju optužuje da sada mijenja zakone koje je kao oporba podržala.

HDSSB-ov Dinko Burić primijetio je da se država nalazi u danima koji su neobično važni za Hrvatsku jer smo svi svjedočili vrlo zabrinjavajućim izjavama predsjednika Vlade.

'Državni proračun RH donosit će se u Zagrebu, a ne u Bruxellesu'

– Reći ću dvije stvari, jedna se odnosi na ono što smo jučer mogli čuti od Milanovića kako neke stranke, nije rekao stranka, rade protiv interesa RH u EU i Europskom parlamentu. HDZ je sebe prepoznao u tome i reagirao, ali ja bih molio Milanovića da kad govori u množini onda bude i sasvim određen i navede na što je tu konkretno mislio jer kao promatrači u EP ne sjede samo predsjednici SDP-a i HDZ-a nego i druge stranke. Volio bih da bude određeniji. Drugi razlog za ozbiljnu zabrinutost hrvatskih građana zbog čega treba i mora se progovarati i voditi raspravu u Hrvatskom saboru, ne samo kroz ovakve stanke, jest jedna izrazito zabrinjavajuća izjava koju smo jučer mogli čuti od premijera, a to je da novi financijski okvir o kojem se sada razgovara u EU za razdoblje od 2014. do 2020. ne odgovara onome što smo mi potpisali u trenutku kada smo ratificirali sporazum. A na to smo upravo mi iz HDSSB-a upozoravali i pitali, ali nismo dobili odgovore – objašnjava Burić dodavši kako su tada postavili jedno od najvažnijih pitanja – koliko će nas uistinu koštati članarina u budućem financijskom okviru. Pohvalio je Milanovićevu reakciju na to, jer mu, tvrdi, daje razloga vjerovati da nećemo dozvoliti da budemo izigrani i prevareni i žrtve nečega što nam nitko nije govorio kada smo pregovarali o ulasku u EU.

– Nema te cijene zbog koje Hrvatska treba postati pokrajina u budućoj megadržavi EU gdje će bilo tko imati pravo stavljati veto na odluke koje donosi Hrvatski sabor. Državni proračun RH donosit će se u Zagrebu, a ne u Bruxellesu – zaključio je Burić na kojeg se nadovezao predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar kojem je žao što o temi ulaska Hrvatske u EU raspravu moraju otvarati zbog premijerove izjave koju je dao u Bruxellesu.

– Žao mi je što propitivanje djelovanja neke stranke nije napravio u Hrvatskom saboru. To je mjesto gdje se takve stvari raspravljaju. Možemo se podsjetiti na četiri stvari sada. Hrvatski sabor raspisao je referendum o ulasku RH u EU i nakon toga ni jednu raspravu, ni jednu informaciju i ni jedan izvještaj Vlada nije dala Saboru, to pokazuje njihov odnos prema nama. A na tri stvari, tri teme, tri problema koja su se doista dogodila, mi laburisti za ovom smo govornicom upozoravali. To je problem ratifikacije pristupnog ugovora s nekim zemljama, rješavanje graničnih pitanja sa susjedima prije ratifikacije sporazuma i treće, predsjednik Europske komisije jasno je rekao da se sredinom iduće godine u EU otvara rasprava da EU ide k federalizaciji koja podrazumijeva zajedničku fiskalnu, monetarnu i bankarsku politiku. Da praktički svi porezi vode prema bankarskoj uniji. EU nastaje kao federacija koju stvara novac, povijesni primjer gdje će euro, novac, valuta stvarati državu. U interesu bankara, bankarskog lobija i bankarskog sustava. Naravno da takva promijenjena Europa traži potpuno novi ugovor o funkcioniranju EU ili ustav koji je već jednom pao. Zar je moguće da nakon svih tih najava to nije tema o kojoj Vlada treba otvoriti raspravu u ovom Saboru – zaključio je Lesar.

>>Novi zakoni – Vlada neće odlučivati o cijenama plina i struje

Komentara 16

OB
-obrisani-
11:22 19.10.2012.

Imali smo vec svakakvih premijera dosad al ovaj je zbilja unikat , Kolko taj gluposti izjavi ( a i napravi) nemozes povjerovat. Al kakova vlada takav i premijer , nadajmo se da nas nece do kraja odvest u ponor !

MF
maca faca
11:25 19.10.2012.

Bravo Stier

SO
Somelier
11:01 19.10.2012.

Nema se šta komentirati, Stier je sve rekao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije