Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Davor Božinović najizgledniji nasljednik M. Pejčinović Burić

Ima političko iskustvo i političku težinu, a verziran je i u vanjskopolitičkim pitanjima. No vodi važan sektor, MUP, zadovoljni su njime i usred je nekoliko važnih projekata
28. lipnja 2019. u 06:30 44 komentara 6022 prikaza
Davor Božinović
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Informacije o nekoj rekonstrukciji Vlade koje u javnom prostoru nameću izvori iz vladajuće većine odmah nakon odabira Marije Pejčinović Burić na dužnost glavne tajnice Vijeća Europe pokušavaju umanjiti njezin uspjeh i uspjeh cijele Vlade. Uopće povezivati ministricu M. Pejčinović Burić s rekonstrukcijom Vlade nije ni fer prema njoj te je omalovažava. Ovo je postignuće Vlade i Hrvatske i na to možemo biti ponosni, a o tome tko će je zamijeniti, razgovarat ćemo kad dođe vrijeme. Isto tako, moguća rekonstrukcija ne mora biti vezana uz odlazak ministrice.

Marija Pejčinović Burić Pejčinović-burić 'Kad smo čuli brojke, prelomio se urnebesni izraz zadovoljstva'

Kadrovska križaljka

Možemo je obaviti bilo kada, ako smatramo da bude potrebno, što sada nije slučaj i o tome ne razmišljamo, komentirali su iz vrha vlade nagađanja da bi ispražnjeno mjesto ministrice vanjskih poslova moglo biti impuls za rekonstrukciju Vlade.
U svakom slučaju, pred Banskim dvorima je kadrovska križaljka – morat će u relativno kratko vrijeme odlučiti tko će preuzeti Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

No, kako kažu, o tome se dosad nije razgovaralo. Tri su imena o kojima se govori u javnosti, no ni za jedno nemamo ni neslužbenu potvrdu da su u ozbiljnijoj kombinaciji, pa čak ni da se o njima govori.
 Marija Pejčinović Burić dužnost preuzima nešto ranije nego što je prvotno bilo najavljeno, 18. rujna, pa će odluku o tome trebati donijeti relativno uskoro. Osim toga, izuzetno važan moment u izboru nasljednika bit će činjenica da Hrvatska predsjeda Vijećem Europske unije u prvoj polovini sljedeće godine. To je – nakon što je Hrvatska odradila niz velikih vanjskopolitičkih projekata poput sastanka Kina +16, predsjedanja Srednjoeuropskom inicijativom te Vijećem Europe – apsolutni prioritet. 


Već se dugo nagađa da bi Andreja Metelko Zgombić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, mogla preuzeti MVEP. O njezinoj stručnosti sa svih strana – ali i iz svih stranaka – dolazile su samo pohvale. Zastupala je Hrvatsku u nizu postupaka na međunarodnim sudovima.

Vlada - sjednica Plenković: 'Pobjeda Pejčinović Burić svojevrsna je pobjeda srednje, istočne i jugoistočne Europe'

Tijekom 1992. bila je pomoćnica savjetnika predsjednika Republike za vanjsku politiku, a u Ministarstvo je došla 1994. Pet godina kasnije postaje načelnica Odjela za međunarodnopravne poslove, potom glavna pravna savjetnica Ministarstva, pomoćnica ministrice za europsko pravo te državna tajnica. Duboko je involvirana u pripremanje hrvatskog predsjedanja, i nju se često apostrofira kao osobu koja “drži” MVEP.

No Andreja Metelko Zgombić nije ni u jednoj stranci, dakle nije članica HDZ-a, a za predsjedanje bi trebalo pronaći nekoga tko ima izraženu političku dimenziju koju ona – opravdano – nema.
Druga osoba, koja se tek počela spominjati, predstojnik je ureda premijera Zvonimir Frka Petešić. Sjajan je profesionalac, temeljit, ali sada je na jako važnoj funkciji, govore nam upućeni. 
Treća osoba – koja je već alergična na takve spomene – ministar je unutarnjih poslova Davor Božinović.

Marija Pejčinović Burić DUG PUT Što je sve u karijeri prošla Pejčinović-Burić do pozicije glavne tajnice Vijeća

On, kao i Andreja Metelko Zgombić, i ranije su bili u kombinacijama koje su kolale po kuloarima da bi mogli zamijeniti ministricu M. Pejčinović Burić, koje je odbacivao i koje se naposljetku i nisu dogodile. Je li sada prilika? Za razliku od Metelko Zgombić, Božinović ima političko iskustvo i političku težinu, a verziran je i u vanjskopolitičkim pitanjima. No s druge strane, Božinović vodi iznimno važan sektor, MUP, jako su zadovoljni njegovim radom, i usred je nekoliko iznimno važnih projekata.

Vodi ulazak u Schengen koji neće biti riješen do rujna, započeo je modernizaciju policije te u Vladi nisu skloni tomu da odstupi s te funkcije.
No postoje i špekulacije i mogućnost da se na neki način objedine ova dva resora pa da Božinović, uz poziciju ministra unutarnjih poslova, postane i potpredsjednik Vlade i bude zadužen i za vanjsku i za unutarnju politiku. Usto, to bi povuklo i pitanje smanjivanja Vlade. Smanjivanje broja ministarstava premijer Andrej Plenković već je spominjao, ali kao dugoročni put i želju da se u nekoj budućoj Vladi ide tim smjerom. Krenuti sada, u zadnjoj godini mandata, u taj posao bilo bi kontraproduktivno, usporilo bi odluke, onemogućilo donošenje zakona, dovelo bi do preklapanja nadležnosti i donijelo bi više štete nego koristi, kaže naš sugovornik iz vrha Vlade.

Marija Pejčinović Burić Sandra Veljković Malo je tko vjerovao da Hrvatica može zasjesti na takvo mjesto

Tko je slaba karika

Dio ministara u Vladi veže se za razne afere, no s druge strane, ako se primijeti obrazac, premijer Plenković dosad je minimizirao optužbe i čvrsto stao i zaštitio sve svoje ministre koji su redom bili prozivani, poput ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nade Murganić.

Upitana jučer o svojoj poziciji u Vladi, kazala je kako se ne boji za svoju poziciju, dok je ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao kako će premijer Plenković odlučiti tko mu je slaba karika.
 Plenković je i na sebe preuzimao napade, kao u slučaju Damira Krstičevića.

Do zadnjeg je trena branio i Martinu Dalić te ju je iz Vlade ispratio lijepim riječima. Za sada čvrsto stoji i uz ministra Lovru Kuščevića, trenutačno najviše opterećenog aferama. Također, čak i u unutarstranačkim korelacijama, teško je zamisliti da bi Plenković dopustio da mu netko “izvana” kroji Vladu i smjenjuje ministre. Koliko će se to isplatiti na izborima, ostaje za vidjeti.

SDP pokreće opoziv ministra uprave Lovre Kuščevića zbog svih afera s nekretninama

SDP pokreće opoziv ministra uprave Lovre Kuščevića zbog svih afera s nekretninama, a nakon što pripreme tekst opoziva, krenut će u prikupljanje potpisa potrebnih da bi se opoziv uputio u proceduru. Zbog rokova vezanih uz opoziv, to znači da bi se mogla sazvati izvanredna sjednica Sabora budući da ustavna ljetna stanka u zasjedanju nastupa 15. srpnja, a opoziv bi se trebao raspraviti u roku od 30 dana od predaje zahtjeva u proceduru.

– Ono što se stavlja na teret Kuščeviću ima toliko da sve to ne mogu ni popamtiti. Moramo prvo sve to napisati, ne znamo ni koliko će nam papira za to trebati. Ako je Plenkoviću to ništa i nešto na što se samo odmahuje rukom, onda taj čovjek ne razumije što znači biti na čelu Vlade i zbog tih stavova može se samo sramiti – rekao je Grbin. (Tea Romić)

SAVJETI NUTRICIONISTA
Mazali ste svinjsku mast na kruh, a danas je ne jedete? Bit će vam žao što ovo niste znali
Hotel Boškinac
Hotel Boškinac
Uspješna turistička priča u zagrljaju paške čarolije
 • moškov:

  Steta da skojevac bozinovic nije barem u dobi skojevanja recimo 16 godina ... ....onda bi mogao biti ministar svih ministarstava koji postoje... ...svestran ...pravi hrvatski muz ..nema boljeg za tzv.ministrovanje u hrvata...mesinjov najjbolji ucenik...

 • moškov:

  zasto ministar vanjskih poslova u hrvata ne smije biti dragovoljac oslobodilackog domovinskog rata protiv srpske i crnogorske agresije....???????

 • Avatar tituš
  tituš:

  evo dokaza da i od lošeg može gore!