Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.06.2017. u 11:30

Gost komentator: David Davis, britanski ministar za Brexit

Pregovarač Europske unije Michel Barnier i ja prvi put smo se sastali prošli tjedan kako bismo započeli pregovore o izlasku Velike Britanije iz EU. Naznačio sam mu da je naš prioritet dati građanima EU koji žive u Velikoj Britaniji i britanskim državljanima koji žive u EU jasnu poziciju o nastavku boravka u Velikoj Britaniji odnosno EU.

Drago mi je što se EU složila da je to jedno od prvih pitanja kojima ćemo se baviti, a mi smo jučer predstavili i nacrt politike u kojem iznosimo detalje našeg prijedloga. Velika Britanija je dom tri milijuna EU državljana, uključujući i nekoliko tisuća Hrvata. Svi su oni dali svoj doprinos Velikoj Britaniji i zaslužuju planirati budućnost sa što većom sigurnošću. Stoga, s pokretanjem pregovora o Brexitu na pregovarački stol stavljamo nacrt britanske ponude kojom želimo osigurati prava građanima EU koje iznimno cijenimo.

Istodobno, po principu reciprociteta, želimo s EU dogovoriti zaštitu preko milijun britanskih državljana koji žive u EU. Svjestan sam da neki od vas, vaše obitelji i prijatelji koji žive u Velikoj Britaniji već neko vrijeme osjećaju nesigurnost zbog glasina o tome kako ćemo pristupiti ovome pitanju.  Te glasine se kreću od toga da će Velika Britanija poduzeti drakonske mjere kako bi istjerala EU građane kada izađemo iz EU do toga da ćemo osmisliti tako kompliciranu proceduru koja će obeshrabriti ljude da ostanu u Velikoj Britaniji nakon našeg izlaska. Takva nagađanja ovim putem želim opovrgnuti.

Velika Britanija je uvijek bila tolerantna i otvorena, zemlja različitosti. Takva će i ostati. Za Hrvate koji žive u Velikoj Britaniji pojednostavit ćemo mogućnost ostanka. Cijenimo doprinos koji ste dali našoj zemlji. Želimo jamčiti status Hrvatskim i ostalim građanima EU koji već žive u Velikoj Britaniji i omogućiti im da nastave živjeti kao i do sada.

Kao najmlađi članovi EU, hrvatski građani koji rade u Velikoj Britaniji podliježu prijelaznim mjerama ograničenja kretanja i pristupa tržištu rada u Velikoj Britaniji. Prijelazne mjere traju do kraja lipnja 2018., a o našim namjerama vezanim za te mjere nakon toga datuma poslat ćemo jasnu obavijest.

Politika Velike Britanije je jasna, kada jednom napustimo Europsku uniju svim građanima EU koji na to imaju pravo namjeravamo osigurati status, bez diskriminacije. To znači da će svi morati zadovoljiti iste kriterije i proći kroz iste postupke bez obzira na nacionalnost, uključujući i hrvatske državljane. Naša namjera je omogućiti svim građanima EU koji poštuju zakon i koji su se doselili u Veliku Britaniju prije datuma koji će biti usuglašen da apliciraju za svoj status i status svoje obitelji poštujući britansko zakonodavstvo. Mi u Velikoj Britaniji mislimo da bi taj datum trebao biti od 29. ožujka ove godine najkasnije do trenutka kada Velika Britanija službeno napusti Europsku uniju. Prema našem prijedlogu, građanima EU koji borave u Velikoj Britaniji već pet godina i ovdje žele nastaviti živjeti njihovo pravo na boravak neće podlijegati imigracijskim uvjetima. To znači da će oni moći slobodno raditi i studirati u Velikoj Britaniji i imati pristup zdravstvenoj skrbi. Moći će zatražiti razne vidove pomoći, mirovinu i prijaviti se za socijalno stambeno zbrinjavanje pod istim uvjetima kao i britanski državljani.

Zašto to činimo? Zato što je to jedino ispravno. I dalje ćemo rado primati ljude iz EU ili izvan EU koji će željeti doći u Veliku Britaniju vrijedno raditi i doprinositi našoj zemlji. Postojat će i “prijelazno razdoblje” od trenutka izlaska Velike Britanije iz EU do trenutka pribavljanja dokumenata o boravištu, a sve to kako bismo izbjegli pravni vakuum od trenutka prestanka prava slobode kretanja građana EU i ostvarenja njihovog statusa u Velikoj Britaniji. To znači da ćemo građanima EU omogućiti da ostanu u Velikoj Britaniji i tijekom ovog prijelaznog razdoblja kako bismo premostili vrijeme do odobrenja dokumenata kojima reguliraju svoj status boravka. Namjeravamo uvesti i dobrovoljni plan kojim ćemo omogućiti građanima EU da apliciraju za dokument o boravištu prije nego što Velika Britanija napusti EU, umanjujući tako neizvjesnost i čineći Brexit što učinkovitijim i jednostavnijim za građane EU koji žive u Velikoj Britaniji. Ovo je pravedan prijedlog koji na pravi način priznaje nemjerljiv doprinos koji su građani EU dali Velikoj Britaniji. Naša djeca idu zajedno u školu. Naše obitelji i prijatelji putuju jedni drugima na godišnji odmor, rade zajedno u našim bolnicama i javnim službama. I kada smo suočeni s nevoljama stojimo zajedno rame uz rame.

Nadamo se da će po principu reciprociteta jednaka ponuda vrijediti i za Britance koji žive u Hrvatskoj. Tijekom prošle godine dok sam razgovarao s liderima diljem Europe postalo je jasno da osiguravanje prava našim građanima koje će im pružiti mir i sigurnost predstavljaju prioritet za obje strane. Zbog toga tražimo dogovor na bazi reciprociteta, istinski stavljajući građane na prvo mjesto. Ne sumnjam da je ovo ostvarivo. I nakon Brexita nastavit ćemo primati vaše građane u našu zemlju. Nastavit ćemo kupovati vaše proizvode i prodavati vam naše. Odlazit ćemo na godišnji odmor u vaše lijepe gradove i na predivnu obalu. Brexit nipošto nije kraj naših odnosa, on je samo novo poglavlje. Povijest Velike Britanije i Europe snažno je povezana, a i naša budućnost će biti ista. Nadam se da ovaj prijedlog pokazuje pravedan način na koji namjeravamo voditi naše pregovore i duboko, posebno partnerstvo koje želimo s EU.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije