Naslovnica Vijesti Hrvatska

Daul: 'Jugoistočna Europa vratit će se u mračnu prošlost ako ne prestane nacionalizmom'

Daul je naveo primjer francusko-njemačkog pomirenja nakon Drugog svjetskog rata, kao čovjek koji potječe iz francuske regije Alsace na granici s Njemačkom, rekavši kako ovoj regiji treba sličan scenarij
07. prosinca 2017. u 11:10 19 komentara 1014 prikaza
Zagreb: 20. konferencija EPP-a "Dijalog kultura između crkava i vjerskih zajednica"
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/24

Predsjednik Europske pučke stranke (EPP) Joseph Daul upozorio je u četvrtak u Zagrebu da bi se jugoistočna Europa mogla vratiti u mračnu prošlost zbog jačanja napetosti i nacionalističkih dijaloga, poručivši premijeru Andreju Plenkoviću da ima "odgovornost za tu regiju".

Lampaši za Praljka NAPAD ZBOG PRALJKA Švedski novinar: 'Sramota da je zemlja kao Hrvatska puštena u Europsku uniju'

"Međuvjerski dijalog ključan je u današnjoj Europi a još više u jednoj viševjerskoj i multietničkoj regiji poput Balkana. Nažalost, još uvijek pobjeđuje nacionalistička retorika u odnosu na dijalog, vidimo da dolazi do zatvaranja a ne otvaranja i zabrinjavajućeg povećanja napetosti i nacionalističkih dijaloga što navodi na pomisao da bi se regija mogla vratiti u mračnu prošlost", rekao je Daul na otvaranju 20. godišnjeg skupa EPP-ove skupine za dijalog s crkvama i vjerskim institucijama koji se održava u četvrtak i petak u Zagrebu.

Daul je naveo primjer francusko-njemačkog pomirenja nakon Drugog svjetskog rata, kao čovjek koji potječe iz francuske regije Alsace na granici s Njemačkom, rekavši kako ovoj regiji treba sličan scenarij.

"Zahvaljujući pomirenju, zahvaljujući mladima, uspjeli smo uspostaviti mir. I u ovoj regiji trebamo učiniti isto. Možda će potrajati jednu ili dvije generacije kako bi se nadvladala prošlost. U regiji, na sreću ne i u Hrvatskoj, moramo spriječiti hranjenje nacionalizama i mržnje ako ne želimo da ponovno dođe do rata", naglasio je Daul.

Poručio je hrvatskom premijeru da ima odgovornost za ovu regiju, i da igra ključnu ulogu u pomaganju drugim zemljama zapadnog Balkana na "ispunjenju njihovog europskog sna".

Plenković je istaknuo da postojeće društvene napetosti, migracije i rastuća vjerska netrpeljivost upućuju na važnost dijaloga i razumijevanja različitih vjerskih zajednica.

Zagreb: 20. konferencija EPP-a "Dijalog kultura između crkava i vjerskih zajednica"
1 / 24
Zagreb: 20. konferencija EPP-a "Dijalog kultura između crkava i vjerskih zajednica"

"Nema sumnje da je potrebno partnerstvo vjerskih zajednica u borbi protiv ekstremizma i progona kršćana u širem europskom susjedstvu. To je prvi korak u prevladavaju tih izazova", rekao je, istaknuvši dugu povijest suživota vjerskih zajednica u Hrvatskoj.

Plenković je kazao kako želi podići svijest u hrvatskoj javnosti o važnosti tolerancije, uključivosti i razumijevanja.

Istaknuo je kako u redovima EPP-a, kao i HDZ-a koji je član te europske obitelji pučkih stranaka, "naglašavamo ono što nas spaja a ne ono što nas razdvaja".

"Mi nastojimo nadvladati različitosti, igrati na kartu koja nas povezuje, a ne naglašavati ono što nas razdvaja", rekao je.

Plenković i Daul govorili su na konferenciji čija je tema uloga vjere u europskim integracijama, migracijska i izbjeglička kriza i njezine posljedice po društvo i kulturu, te suradnja na međusobnom razumijevanju. Na njoj su se okupili hrvatski ministri i zastupnici, eurozastupnici, članovi EPP-a, te predstavnici crkvenih zajednica.

U uvodom dijelu konferencije sudjelovao je i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković koji je kazao da religije imaju pravo uključiti se u društvene i političke rasprave,  o čemu govori i članak 17. europskog ugovora.

"Crkva je širila vrijednosti koje su europsku kulturu učinile sveopćom, vjera posebno kršćanska pokazala se kao spona jedinstva koje nalazimo kod utemeljitelja Unije", kazao je predsjednik Sabora.

Dodao je da se suvremena Europa suočava s dva ključna izazova: moralnim relativizmom i strahom od islamizacije Europe.

"Hrvatski model suživota islama i modernog demokratskog društva može biti uzor drugima", istaknuo je.

Skup se nastavlja u petak raspravom o religiji, nasilju, miru i međuvjerskim odnosima iz Hrvatske i južnoeuropske perspektive. 

EPP je najveća politička skupina u EP-u s 217 zastupnika iz 27 članica EU-a.

Bakir Izetbegović i Aleksandar Vučić za nedavnog susreta SASTANAK U BEOGRADU BiH i Srbija se dogovorili oko Kosova: 'Uzet ćemo u obzir stajališta zemalja u okruženju' Božo Petrov ČELNIK MOSTA Petrov dramatično poručio HDZ-u: Jeste li svjesni što se danas događa u BiH? Dragan Čović i Andrej Plenković nakon haške presude Plenković: Ne postoji temelj da logoraši tuže Hrvatsku

 

Njega kose
BUDI DIVA
U Novoj godini zablistaj poput holivudske zvijezde: Kako uz male trikove do idealne frizure za najluđu noć

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar southman
  southman:

  Otiđi Daul lijepo u Sarajevo pa Bakiru Izetbegoviću prosipaj malo te pameti pa da vidimo kako ćeš proći !?

 • Somelier:

  Čovijek je dao dobar primjer samo je zaboravio da su se Njemačka i Francuska pomirile 50 godina nakon rata. Pedesetih godina potpisali su ugovore o suradnji a tek osamdesetih godina ugovor o prijateljstvu s tim da niti jedan Francuz ne ... prikaži još! može niti jednoga Nijemca još i danas smisliti.

 • viki.liks:

  Koji licemjer , nek ode prvo zaustaviti dugogodisnje protjerivanje Hrvata iz BiH pa cemo onda porazgovarati.