Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kurikularna reforma u Turskoj

Darwin postaje prošlost, stiže džihad iz ljubavi

Recep Tayyip Erdogan
Foto: Reuters/PIXSELL
20.09.2017.
u 17:20

Koncept džihada u turskim školama predstavit će se kao ljubav prema domovini

Da turski predsjednik Erdoğan, otkad je postao apsolutni vladar i novi sultan, Tursku vodi prema totalnoj radikalizaciji, dokazuje i činjenica da iz školskih udžbenika izbacuje teoriju evolucije te umjesto Darwina uvodi džihad iz ljubavi.

Marginaliziran i Atatürk

Naime, turskim učenicima ovo će biti posljednja nastavna godina u kojoj će učiti o evoluciji na satovima biologije, jer od iduće školske godine u tamošnjem obrazovnom sustavu više neće biti govora o Charlesu Darwinu, dok će se na satovima vjerske nastave predavati o džihadu kao o “ljubavi prema domovini”. Turske vlasti promijenile su više od 170 tema u nastavnom programu i sve što se izravno odnosi na teoriju evolucije na satovima biologije u srednjim školama. İsmet Yılmaz, ministar obrazovanja iz Erdoğanove stranke AKP, da bi opravdao ludu ideju Erdoğana koji je započeo preoblikovanje obrazovanja u skladu s konzervativnom i islamski orijentiranom službenom linijom vlasti, kazao je da su u novom programu teme pojednostavljene u nastojanju za “harmonizacijom s razvojem učenika” i da će evolutivna biologija, za koju njegovo ministarstvo smatra da je previše napredna za srednju školu, i dalje biti predavana na sveučilištima. Između ostalog, Yılmaz je kazao kako su ponosni na svoj stav oko provođenja čvrste konzervativne-demokracije, ali da ne žele da svi budu poput njih ističući da bi koncept džihada trebao biti predstavljen kao “ljubavi prema naciji”. Uz džihad i svemogućeg Erdoğana, učenici u Turskoj će učiti i o organizacijama protiv kojih se ta zemlja bori, Kurdistanskoj radničkoj stranci (PKK), terorističkoj organizaciji Islamskoj državi i mreži kojom iz SAD-a rukovodi vjerski vođa Fethullah Gülen. S druge strane, Bülent Tezcan iz sekularne, opozicijske turske stranke, Republikanske narodne stranke, CHP, kazao je kako „uvrštavajući džihadističke obrazovne vrijednosti, pokušavaju ukaljati mozgove njihove djece, baš kao što se Bliski istok namjerno pretvara u područje pokolja ističući kako će ovakvo obrazovanje Tursku unazaditi i vratiti u kameno doba“. Evidentno je da Erdoğan želi potpuno novu Tursku koja će se u budućnosti zvati Erdoğanova Turska, a ne Atatürkova Turska jer sporne promjene uključuju učenje o džihadu ili vjerskom ratu na satovima vjerske nastave kao o “ljubavi prema domovini” te manje posvećivanje pažnje i učenje o osnivaču Turske Republike Mustafi Kemalu Atatürku, kojeg poštuju sekularno orijentirani Turci.

Potpuna radikalizacija

Naime, dok je Atatürk odvojio državu od religije, Erdoğan i njegova Stranka pravde i razvitka, osporili su ovu striktnu podjelu i uveli religiozniji pristup, što analitičari smatraju opasnim presedanom koji bi Tursku mogao odvesti u totalnu radikalizaciju. Naime, ovakve promjene obrazovnog sustava korak su prema uvođenju šerijatskih zakona, poput onog u Saudijskoj Arabiji, koji bi mogli dovesti do ozbiljnih sukoba i još dubljih podjela između sekularista i začetnika novih ideja islamskog radikalizma i konzervatizma na čelu s novim turskim sultanom Erdoğanom koji, otkad je došao na vlast 2002., potkopava sekularističke temelje inzistirajući na programu konzervativnog islama. 

Komentara 20

ST
Stipan
17:44 20.09.2017.

Džihad je rat! A sekularnu državu je ovaj diktator i islamist već davno poslao u prošlost .

NE
Neonacionalist
17:28 20.09.2017.

Izgleda da će Erdogan uspjeti uništiti sekularnu tursku državu kakvu je stvorio ovaj iza njega na slici .

Avatar unačelu
unačelu
18:49 20.09.2017.

A u srednjoj bi mogli u praktičnoj nastavi obrađivat temu sastavljanje eksplozivnog prsluka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije