Naslovnica Vijesti Hrvatska

Danski turisti izbačeni iz crkve sv. Stošije jer su imali psa vodiča

Katedralni župnik, don Josip Radoica Pinčić potvrdio je da su danski turisti u srijedu udaljeni iz katedrale sv. Stošije.
14. kolovoza 2019. u 21:13 27 komentara 2041 prikaza
Crkva svete Stošije
Foto: Filip Brala/Pixsell

Predsjednica Udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet Mira Katalenić ispričala je za Zadarski kako su u srijedu danski turisti izbačeni iz crkve Sv. Stošije u Zadru jer su ušli sa psom iako je gospođa, čiji je to pas pomagač, invalid. 

Ilustracija ZVUČNA IMENA Velika akcija u Zadru: Uhitili 10 osoba povezanih uz 'pranje' milijuna i drogu

- Otužno, jadno i neprimjereno. Danci su nas nazvali i ogorčeno ispričali što im se dogodilo usred dana u zadarskoj katedrali, kaže Katalenić koja je savjetovala turistima da se obrate policiji jer je crkva javni prostor i oni imaju pravo ući u sakralni objekt.

Zadarska policija kazala je kako im se danski turisti nisu obratili. 

Zadar | Autor : Dino Stanin/PIXSELL Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Iznimna situacija

Katedralni župnik, don Josip Radoica Pinčić potvrdio je za Zadarski da su danski turisti u srijedu udaljeni iz katedrale sv. Stošije.

- Ušli su muškarac i žena s ogromnim crnim psom. Uistinu nitko nije mogao znati da se radi o psu pomagaču, nije se uočavalo da je netko od njih dvoje osoba s invaliditetom. Mi u crkvi stalno imamo dvije čuvarice. Ovako, oni su se prošetavali crkvom, a kad ih se upozorilo, reagirali su vrlo burno – kazao je župnik zadarske katedrale koji je ispričao kako je jedna od čuvarica pozvala nadbiskupskog pastoralnog suradnika Branimira Buturića.

Pastoralni suradnik je odmah došao u crkvu, naložio da svi izađu i katedralu zatvorio na neko kraće vrijeme. Župnik je kazao kako su danski turisti samo trebali reći o čemu je riječ čuvaricama. 

ŠESTORICA NA JEDNOG EKSKLUZIVNO Šokantna snimka brutalnog premlaćivanja u Zadru. Nitko mu ne pomaže

- To je iznimna situacija i nitko ne bi prigovorio, oni bi sa psom obišli crkvu i gotovo. Međutim, umjesto da objasne, oni su nasrtali na svakog tko im se pokušao obratiti. Na kraju nitko nije saznao o čemu je zapravo riječ. Bitno je naglasiti da na vratima katedrale stoji veliki plakat na kojem su crteži s upozorenjima o ulasku u crkvu. To je dobro uočljivo i trebali su se javiti zašto imaju psa. Pa mi imamo i rampu za invalide, svatko ima pravo obići katedralu – zaključio je don Radoica Pinčić.

POSLOVNA RJEŠENJA
Pogledajte kako je karlovački slatkovodni akvarij postao primjer uspješnog poslovanja

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Django
  Django:

  Meni sve ovo pomalo zaudara na podvalu. Ulazi ekipa sa psom i kad ih se upozori počinju se prepirati u namjeri da izazovu incident, onda izlaze i zovu ni manje ni više nego hrvatsku udrugu za školovanje pasa vodiča, čiji ... prikaži još! telefonski broj valjda ima svaki invalidni turist koji dolazi u Hrvatsku. Baš me zanima završava li prezime kojeg od to dvoje Danaca na “ić”.

 • Avatar grom76
  grom76:

  Da je pas bio propisno obilježen kako i treba biti onda nebi do ovoga ni došlo. A što se tiče tih pasa i vlasnika pa nema di ih nema.Pogotovo ovi što vode pse u shoping centre i kafiće.Pas nije za ... prikaži još! kafić i shoping centar to nije izvodjenje psa u šetnju već njegovo mučenje.

 • fajlpz:

  Ma dajte vi i Danski turisti. Kad odeš negdje onda se ponašaš kako dolikuje sredini baš bi u Danskoj pisalo Hrvatski turist da nam se nešto desi. Glupost