Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dani velikih odluka na Balkanu

Zapaljivo na Kosovu, u Srbiji i Makedoniji vrije

23.03.2018.
u 21:23

Nakon posjeta Sjedinjenim Državama srbijanski predsjednik Vučić tužno je zaključio: Neovisno je Kosovo za zapad svršen čin

Skupština Kosova postala je pravo bojno polje, i to toliko da su čak neki zastupnici tražili od predsjednika skupštine da mogu na sjednice dolaziti s plinskim maskama nakon što je jučer četvrti put u parlamentu bačen suzavac. Naime, izvanredna sjednica Skupštine Kosova na kojoj se trebalo glasati o Nacrtu zakona o demarkaciji s Crnom Gorom treći je put odgođena zbog suzavca koji su bacili zastupnici Samoopredjeljenja. Predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli suspendirao je 18 oporbenih zastupnika, a policija je uhitila njih četvero. Bacanjem suzavca je kosovska oporba treći put odgodila ratifikaciju sporazuma o graničnom pitanju s Crnom Gorom smatrajući kako je riječ o “prodaji” zemlje.

Ključni uvjet EU

Ratifikaciju sporazuma o granici s Crnom Gorom Europska unija postavila je kao glavni uvjet kosovskoj vladi za liberalizaciju viznog režima. Unatoč tome što oporba priznaje da je sporazum o granici iz 2015. ključan uvjet za bezvizni režim Kosova s EU, no oporbena stranka Samoopredjeljenje odlučno se tomu protivi tvrdeći da će se tako nepotrebno susjednoj državi prepustiti oko 8000 hektara kosovskog teritorija.

Da bi prekinuli raspravu i glasanje, oporbeni su zastupnici bacili suzavac. Povjerenik EU za proširenje Johannes Hahn osudio je incident kazavši kako ovakvom ponašanju u demokraciji nema mjesta te da kosovski čelnici moraju preuzeti odgovornost i glasati za sporazum. Nakon incidenata u Skupštini Kosova ispred zgrade se okupilo nekoliko stotina pristaša oporbe koji su prosvjedovali tražeći smjenu i zatvaranje predsjednika Kosova Hashima Thaçija. Analitičari ne isključuju mogućnost ponovnih velikih prosvjeda dođe li do ratifikacije tog sporazuma.

U međuvremenu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razočaran je razgovorima o rješavanju problema Kosova s međunarodnim dužnosnicima u New Yorku, a u intervjuu Radio-televiziji Srbije ocijenio je da “Srbija danas plaća cijenu pogrešnih odluka iz prošlosti”. Tijekom razgovora s glavnim tajnikom UN-a Antonijem Guterresom Vučić je naglasio “spremnost Srbije na kompromis, ali ne i žrtvovanje vlastitih interesa”. “Zapad vidi neovisnost Kosova kao svršeni čin”, tužno je konstatirao Vučić.

U raljama nacionalista

Osim Prištine i Beograda, vruće je i u Skoplju – grčki ministar vanjskih poslova Nikos Kocijas pregovarao je jučer u Skoplju o nazivu Makedonije, u nazočnosti UN-ova posrednika Nimetza, s makedonskim ministrom vanjskih poslova Nikolajem Dimitrovom. Prijedlozi između kojih će se naći novo ime za Makedoniju su Republika Sjeverna Makedonija, Republika Gornja Makedonija, Republika Vardarska Makedonija i Republika Makedonija (Skoplje). I Grčki i makedonski nacionalisti odbijaju sve ove prijedloge.

Komentara 19

KA
KaraMarko
08:45 24.03.2018.

Sve je to lijepo sto je za cijelu EU balkan ovo ili ono. Dok skrece paznju sa Njemacke i Francuske koje bukvalno gore od silovanja terorizma i muslimanskih ekstremista u milionima...ova tema ce bit duze vrijemena dobra diverzija tim EU bolesnicima iz Brisela

LI
Libela
03:19 24.03.2018.

https://www.mfa.gr/fr/ Ministar je Kotzias, a ne Kocijas.

DU
Deleted user
03:51 24.03.2018.

Sve su odluke srbije u prošlosti bile skroz pogrešne počev od ukidanja autonomnih pokrajine Kosova i Vojvodine pa do napada na HR, SLO,BIH i Kosovo i naravno da je po običaju sve bitke izgubila i šta sad tu ima novo ?Ostaje da se zamisli zašto svi beže od nje pa čak i drugo oko u glavi ( Crna Gora ) iako su tvorili ostatak ostataka bivše države?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije