Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi susret s Plenkovićem u banskim dvorima

Tomašević: Sastanak je bio konstruktivan. Očekujem novu eru, bit ćemo pravi partner

Zagreb: Tomislav Tomašević i Darko Horvat dali izjave medijima
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/10
10.06.2021.
u 11:16

Tomašević je rekao da je financijska situacija u Zagrebu posljedica tri godine financijske neodgovornosti prošle vlasti

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević danas se u Banskim dvorima sastao s premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrima Zdravkom Marićem i Darkom Horvatom. Obnova Zagreba i financije glavne su teme o kojima se razgovaralo. Tomašević je kazao da je sastanak bio konstruktivan i sadržajan te da očekuje dobru suradnju s Vladom. 

Nakon sastanka Tomašević i ministar Horvat obratili su se javnosti.

"Pozdravljam gradonačelnika sa suradnicima. U ovih sat vremena otvorili smo više tema, prije svega obnove. Činjenica je da je tu nekoliko frontova na kojima se otvaraju natječaji. Ustanovili smo konkretan proces i bageri kreću sredinom šestog mjeseca. Bageri su na terenu", kazao je Horvat. Upoznali smo gradonačelnika s Inicijativom broj 6, kazao je. "Naš prvi operativni sastanak u utorak bit će izrada zbrinjavanja ne samo građevinskog već i svih vrsta otpada. Krećemo u operativnu suradnju", dodao je. 

Tomašević je zahvalio Horvatu. "Bio je ovo izuzetno konstruktivan i sadržajan sastanak. Što se tiče financija, dogovorili smo da se čujemo na dnevnoj razini. Jako smo optimistični. Razgovarali smo o Fondu solidarnosti i natječajima. Ti natječaji idu dobro, dosta je projekata pred fazom pregovaranja, a imamo i rok da taj novac apsorbiramo", kazao je.

"U utorak ćemo detaljnije ući u rješavanje građevinskog otpada. Sudeći prema sastanku, očekujemo dobru suradnju. Uvest ćemo novu dinamiku i unijeti konstruktivnu energiju između Grada i Vlade", kazao je Tomašević. 

"Nitko ne može biti zadovoljan dinamikom. Očekujem novu eru suradnje grada i države. Bit ćemo pravi partner. Nažalost, neki broj objekata nije prošao statički pregled. To ćemo napraviti u najbržem mogućem roku. S obzirom i na Fond solidarnosti, koji nam je prioritet, vjerujem da će obnova ići brže", kazao je Tomašević. Detaljno ćemo o tim stvarima raspravljati na sastanku u utorak, dodao je Tomašević.

Na pitanje o početku rušenja prvih objekata s crvenom naljepnicom u Zagrebu, Tomašević je rekao: "Zadovoljan sam što se konačno krenulo. U sljedećim danima ići će puno više. Bit ćemo korektan partner da se to ubrza", dodao je Tomašević.

Obustava javne nabave

"Riječ je o uputi pročelnicima, očito je da ćemo imati rebalans proračuna. Radimo na racionalizaciji materijalnih troškova. U uputi je rečeno da se ne pokreću nove javne nabave. U tom smislu za racionalizaciju ima prostora, a što se tiče novca za obnovu, bit će ga, što se tiče obnove privatnih zgrada, i toga će biti", kazao je.

"Podsjetit ću vas i da je uputa pokojnog gradonačelnika donesena nakon potresa i pandemije. Poštovat ćemo Zakon o javnoj nabavi. Nema tu ničega dramatičnog, nismo htjeli nove postupke. Tražit ćemo od pročelnika da vide što se može zaustaviti", dodao je.

Kazao je da je obustava isključivo vezana uz gradsku upravu. "Sve će normalno funkcionirati. Htjeli smo stvoriti prostor za rebalans proračuna", dodao je. Kazao je da poštuju Zakon o javnoj nabavi, a ako je odluka donesena, tu neće ništa kršiti. 

"Građani se neće morati ničega odreći. Imamo prostora na materijalnim troškovima", kazao je. Rebalans proračuna značit će manji proračun, dodao je. 

Revizija ugovora s privatnim poduzećima

"Za sva velika poduzeća najavili smo revizije. Nakon revizija donijet ćemo odluku koja je najbolja za Grad Zagreb. Idemo s preustrojem gradske uprave, idemo s nekom optimalizacijom procesa", kazao je. 

Podsjetimo, Tomašević je rekao da je financijska situacija u Zagrebu posljedica trogodišnje financijske neodgovornosti prošle vlasti. Godina 2019. završila je gubitkom od milijardu i 300 milijuna kuna, a  2020. godina gubitkom od "samo" 90 milijuna kuna.

Što se tiče obustave javne nabave u Zagrebu, iz Grada su poslali priopćenje u kojem stoji da se obustava ne odnosi na Holding i ustanove.

"U vezi s dopisom gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića od 7. lipnja 2021., kojim se daje uputa o obustavi postupaka javne i jednostavne nabave gradskih upravnih tijela, ističemo kako je uputa dana u cilju racionalizacije trošenja sredstava proračuna Grada Zagreba i odnosi se isključivo na gradska upravna tijela, dakle ne na Zagrebački holding d.o.o. i ovisna trgovačka društva niti na ustanove kojima je osnivač Grad Zagreb. Time se ne dovodi u pitanje funkcioniranje komunalnih službi te odgojnih, obrazovnih, zdravstvenih, socijalnih i svih drugih ustanova. Od obustave su također izuzeti i postupci gradskih upravnih tijela koji su financirani ili sufinancirani sredstvima Europske unije te oni koji su opravdani. Svi postupci javne nabave dovršit će se u skladu s odredbama Zakona o javnoj nabavi", stoji u priopćenju.

Video: Tomašević pomogao ženi koja se onesvijestila

Komentara 79

Avatar horuk
horuk
09:30 10.06.2021.

Plenkovicu! Daj pare, dizi poreze treba novac da Mozemo! moze blistati i druge, od kojih kupe novac, napadati. Ne postoji nesto sto Mozemo! ne moze rijesiti, treba samo novca! A ako ga vlada/HDZ ne da onda su oni krivi za sve neuspjehe zagrebackih aktivista.

ZO
zoranos
11:26 10.06.2021.

"Očekujemo dobru suradnji i jakoooo puno novaca od države!" - izjavio je Tomašević i nadodao:"Tako ćemo biti jakoooo uspješni i ljudi će nas ponovno izabrati, pa čemo pokušati doći na mjesto vlade kako bi sami uzeli još punoooo više para!"

DU
Deleted user
11:46 10.06.2021.

Na Žalost , tako veliki projekat "čišćenja" Zagreba ne može i ne zna napraviti ekipa "Raukar, Borić, Prester Tomašević, da rade dan i noć, ostaje im jedino da pjevaju "mlada partizanka konja jahala". Na žalost u Zagrebu za mjesec danaa predviđam kaos, molim boga da griješim.Proces mora biti planiran , postepen i dugotrajan da ne "pukne" sutav, pogotovo što "mufljuzi "to žele i rade na tome.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije