Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Komemoracija na 77. obljetnicu

Milanović u Jasenovcu: Sin majora KOS-a govori da je Gotovina udbaš! E nećeš, matere ti!

Milanović na obilježavanju 77. obljetnice proboja posljednjih zatočenika ustaškog logora Jasenovac
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/24
22.04.2022.
u 11:50

Ustaški logor Jasenovac bio je najveći koncentracijski logor po broju zatočenika i stradalih na području NDH

Kolonom sjećanja od Memorijalnog muzeja do spomenika "Cvijet" i polaganjem vijenaca izaslanstva Hrvatskoga sabora, Vlade te nacionalnih manjina i antifašista u petak su odala počast žrtvama ustaškoga logora Jasenovac, na 77. obljetnicu proboja posljednjih zatvorenika. 

Tijek događanja:

12:00 – Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković s izaslanstvom te premijer Andrej Plenković s izaslanstvom položili su vijence podno spomenika, a vijence i cvijeće položili su i predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista predvođeni Franjom Habulinom i bivšim hrvatskim predsjednikom u dva mandata Stjepanom Mesićem, predstavnici Srpskog narodnog vijeća predvođeni Miloradom Pupovcem, Saveza Roma u RH "Kali Sara" predvođeni Veljkom Kajtazijem, župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak s načelnicom Jasenovca Marijom Mačković, ravnatelj Javne ustanove Spomen-područje Jasenovac Ivo Pejaković te predstavnici preživjelih i članovi obitelji ubijenih logoraša.

22.04.2022., Jasenovac - Povodom 77. obljetnice proboja posljednjih zatocenika ustaskog logora Jasenovac, izaslanstva Predsjednika, Sabora, Vlade, parlamentarnih stranaka, te predstavnici Saveza antifasistickih boraca i antifasista, Srpskog narodnog vijeca kao i manjina, odali su pocast svim stradalima u tom logoru polaganjem cvijeca i kamencica kod Spomen obiljezja Kameni cvijet. Uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovica, te Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovica koji je predvodio saborsko izaslanstvo, komemoraciji su nazocili i potpredsjednik Vlade za drustvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milosevic, ministar pravosudja i uprave Ivan Malenica, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, posebni savjetnik predsjednika Vlade Zvonko Kusic, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer i posebna savjetnica ministra vanjskih i europskih poslova Sara Lustig. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Komemoraciji su nazočila i odala počast žrtvama logora izaslanstva 26 veleposlanstava u Hrvatskoj, međi njima i izraelskog, stranačka izaslanstva (HDZ, Socijaldemokrati, HSS, Radnička fronta, Fokus, Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti) te izaslanstva institucija i nevladinih udruga.

Izjava Veljka Kajtazija

11:50 – Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević odao je počast žrtvama ustaškog logora te istaknuo da se zakonskom zabranom ustaškog pozdrava ''Za dom spremni'' treba izbjeći dvosmislenost u sudskoj praksi, najavivši otkrivanje spomenika žrtvama ustaškog režima.

"Osim situacije ustaškog pozdrava u Splitu, čvrsto vjerujem da zakonski treba zabraniti ustaški pozdrav kako oko toga više ne bi bilo nikakve dvosmislenosti u praksi sudova", izjavio je Tomašević novinarima nakon što je prvi put kao gradonačelnik Zagreba došao odati počast ustaškim žrtvama u Jasenovcu.

Neprihvatljivim je ocijenio da se ustaški pozdravi i sada čuju na događajima gdje sudjeluju izaslanici Vlade, kao što je to bilo u Splitu.

"Onaj tko misli da je dovoljno u sadašnjim zakonima regulirana ta praksa neka pogleda oko sebe, neka vidi sudsku praksu, neka vidi što se događa na javnim događanjima. Mislim da tu više nema nikakvog mjesta relativiziranju, krajnje je vrijeme da se to zakonski regulira i da jednom zauvijek završimo više s tim ustaškim pozdravom", poručio je Tomašević.   

22.04.2022., Jasenovac - Povodom 77. obljetnice proboja posljednjih zatocenika ustaskog logora Jasenovac, izaslanstva Predsjednika, Sabora, Vlade, parlamentarnih stranaka, te predstavnici Saveza antifasistickih boraca i antifasista, Srpskog narodnog vijeca kao i manjina, odali su pocast svim stradalima u tom logoru polaganjem cvijeca i kamencica kod Spomen obiljezja Kameni cvijet. Tomislav Tomasevic, Josko Klisovic. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Naglasio je kako je bitno sjećati se zla ustaškog režima da se to više nikada ne bi ponovilo "kako se zlo fašizma ne bi vratilo u hrvatsko društvo".

Tomašević je za idući tjedan najavio da će se u Zagrebu otkriti spomenik posvećen ne samo žrtvama holokausta nego i svim žrtvama ustaškog režima.

Nakon "dugog vremena peripetija", poručio je, spomenik će se otkriti sa židovskom zajednicom te organizacijama i udrugama. 

"I time jasno u gradu Zagrebu poručiti što se dogodilo za vrijeme ustaškog režima, tko je stradao, kakvo je to zlo i to jednostavno mora ostati u sjećanju kako se više nikada ne bi ponovilo u budućnosti", istaknuo je Tomašević.

10:06 – U Jasenovcu je i bivši predsjednik Stipe Mesić. Komentirao je HOS, sukob Plenkovića i Milanovića, pomilovanje Perkovića i Mustača... Više pročitajte OVDJE.

 

9:57 – Predsjednik oporbenog SDP-a Peđa Grbin u Jasenovcu je prozvao premijera Andreja Plenkovića za prekid suradnje s predsjednikom Zoranom Milanovićem u vrijeme teške krize te ga pozvao da pokaže hrabrost i pokrene Milanovićev opoziv ako smatra da za to ima elemenata. 

"O rječniku neću, ali po Ustavu predsjednik i Vlada moraju surađivati, a Plenković prekida suradnju. To je problem i to po Ustavu ne može", izjavio je Grbin u Jasenovcu odgovarajući na novinarska pitanja o svađi premijera i predsjednika.

Premijera je pozvao da pokaže hrabrost i pokrene postupak Milanovićeva opoziva ako smatra da je predsjednik povrijedio zakon i Ustav.

22.04.2022., Jasenovac - Povodom 77. obljetnice proboja posljednjih zatocenika ustaskog logora Jasenovac, izaslanstva Predsjednika, Sabora, Vlade, parlamentarnih stranaka, te predstavnici Saveza antifasistickih boraca i antifasista, Srpskog narodnog vijeca kao i manjina, odali su pocast svim stradalima u tom logoru polaganjem cvijeca i kamencica kod Spomen obiljezja Kameni cvijet. Delegacija SDP-a predvodjena predsjednikom stranke Pedjom Grbinom. Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

 "Ako su predsjednikovi krimeni samo dug jezik i teške riječi,  Plenković je odabrao odgovoriti istim jezikom i napravio je nešto što je na štetu svim građanima – u vrijeme teške krize prekida suradnju između dva dijela izvršne vlasti", ustvrdio je Grbin.

Smatra da je to veliki problem za koji je  odgovoran isključivo Andrej Plenković i "oni koji se sa stranica medija hvale kako sada neće pozivati predsjednika na svečanosti".

"Ako imaš hrabrosti i ako misliš da je predsjednik prekršio zakon, povrijedio Ustav i propise, pokreni postupak opoziva. Ako nemaš hrabrosti, pokazuje se kakav si – ništavan, nula", istaknuo je Grbin svoje stajalište o premijeru.

Milanović svoje ovlasti obnaša u skladu s Ustavom

Smatra da je Milanović, otkako je izabran na predsjedničku funkciju, svoje ovlasti obnašao u skladu s Ustavom.

"Njegov slikoviti rječnik nije moj stil i način komunikacije. Možda bi bilo lakše bez teških riječi, ali  bezobrazluk je jedno, a lopovluk, kriminal i kršenje Ustava – to je nešto drugo. Ne možemo izjednačavati neprimjeren rječnik s kršenjem zakona", istaknuo je Grbin.

Vezano uz sankcioniranje uporabe ustaških simbola, ponovio je svoje stajalište da Vlada i dalje oklijeva oko predlaganja i donošenja potrebnih zakona te istaknuo da se na razne komemoracije šalju ljudi koji 10. travnja smatraju temeljem hrvatske državnosti i moderne hrvatske države.

22.04.2022., Jasenovac - Povodom 77. obljetnice proboja posljednjih zatocenika ustaskog logora Jasenovac, izaslanstva Predsjednika, Sabora, Vlade, parlamentarnih stranaka, te predstavnici Saveza antifasistickih boraca i antifasista, Srpskog narodnog vijeca kao i manjina, odali su pocast svim stradalima u tom logoru polaganjem cvijeca i kamencica kod Spomen obiljezja Kameni cvijet. Delegacija SDP-a predvodjena predsjednikom stranke Pedjom Grbinom. Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

"Zbog takve relativizacije povijesti i zločina, što ima kao posljedicu i danas mržnju koja buja u dijelovima društva, mi danas ne možemo biti s Vladom", rekao je Grbin.

Ponovno je istaknuo da treba u Kaznenom zakonu regulirati da je uporaba ustaških i četničkih simbola u Hrvatskoj kazneno djelo i onda to provoditi u praksi.

"Postupanje policije i drugih tijela nakon 2016. pokazuju da odluke Ustavnog suda nisu dovoljne i da to treba biti jasnim i nedvosmislenim rječnikom upisano u zakon", poručio je Grbin.

9:15 – Zoran Milanović nakon odavanja počasti obratio se javnosti:

Predsjednik Milanović izjavio je da je predsjednik Vlade Andrej Plenković "udbaš druge generacije" te mu je poručio da neće ratne generale koji su potpisali inicijativu za pomilovanjem Perkovića i Mustača nazivati udbašima. 

"Da mi jedan sin rezervnog majora KOS-a, koji je od toga živio i profitirao, govori da je Gotovina udbaš, e nećeš, matere ti”, rekao je Milanović novinarima nakon komemoracije u povodu 77. obljetnice proboja iz ustaškog logora Jasenovac.

Oni koji su živjeli sjajno od Udbe sada moraliziraju

Poručio je da ne može i neće drukčije te da će udbašem zvati svakoga tko makar insinuacijom, a kamoli izrijekom, dovede hrvatske generale, legende rata, u vezu s Udbom, i za njih kaže da su "udbaške pudlice".

Plenkoviću i ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu poručio je da će za takve izjave platiti. “Platit ćete za to, skupo ćete platiti za to”, rekao je. 

Odgovarajući na prozivke iz HDZ-a o tome da je nervozan, Milanović je Plenkoviću poručio da, kada govori o živcima, pogleda sebe na aktualnom satu u Saboru, gdje je tri sata sjedio u fotelji i “pojeo tri kemijske”, i nazvao ga "udbašenkom”. 

Govoreći o svojim prozivkama na račun Plenkovićeva oca, Milanović je rekao da svi imamo roditelje, ali tu se radi o “mjeri, dobrom odgoju i da ne moraliziraš”. 

22.04.2022., Jasenovac - Povodom 77. obljetnice proboja posljednjih zatocenika ustaskog logora Jasenovac, izaslanstva Predsjednika, Sabora, Vlade, parlamentarnih stranaka, te predstavnici Saveza antifasistickih boraca i antifasista, Srpskog narodnog vijeca kao i manjina, odali su pocast svim stradalima u tom logoru polaganjem cvijeca i kamencica kod Spomen obiljezja Kameni cvijet. Predsjednik Republike Zoran Milanovic. Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

“Ne podnosim one koji su isplivali ispod nekakvog sluzavog kamena i sad nam drže lekcije i govore o tome što je Udba”, rekao je Milanović te dodao da su “najodvratniji i najopasniji ljudi koji se pojave iz trećeg ešalona” i sada moraliziraju. 

“Oni koji su živjeli u tom ekosustavu sjajno, koji su krali iz njega, ti bi trebali šutjeti”, rekao je. 

Osvrćući se na činjenicu da i ove godine u Jasenovcu nema zajedničke komemoracije, Milanović je rekao da predstavnici židovske zajednice nisu došli jer su neovisni, a da je predsjednik SABA-e Franjo Habulin, koji prošle godine nije s njime položio vijenac, kupljen za “sitan kusur”. 

“Habulin je mom protokolu prošle godine rekao da on to ne smije napraviti, jer su rekli da će mu uzeti novac”, rekao je te poručio da i ove godine opet imamo istu farsu. 

Pupovac je "razmijenjen za fotokopirni stroj"

“Uvijek pred ove događaje Plenković ih nečim kupi, kao iz prištapskog priručnika Udbe, okupi ih, smiri ih, da im kavice, ne previše šećera da ne prave probleme i onda nakon toga laganje”, kaže Milanović.

Predsjednik Republike u Spomen područje Jasenovac došao je prije službenog početka komemoracije, kada tamo nije bio nitko od ostalih uzvanika. 

Rekao je kako bi imao problem kada bi tu bio s predstavnicima Vlade, ali i predsjednikom Srpskom narodnog vijeća Miloradom Pupovcem, jer je on u Hrvatskom saboru rekao da je Hrvatska vojska počinila etničko čišćenje u Oluji. 

Ustvrdio je kako je Pupovac došao na Filozofski fakultet jer je bio "razmijenjen za fotokopirni stroj" te istaknuo i da je on bio dio tadašnjeg sustava. 

22.04.2022., Jasenovac - Povodom 77. obljetnice proboja posljednjih zatocenika ustaskog logora Jasenovac, izaslanstva Predsjednika, Sabora, Vlade, parlamentarnih stranaka, te predstavnici Saveza antifasistickih boraca i antifasista, Srpskog narodnog vijeca kao i manjina, odali su pocast svim stradalima u tom logoru polaganjem cvijeca i kamencica kod Spomen obiljezja Kameni cvijet. Predsjednik Republike Zoran Milanovic. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

“Kad je fotokopirni stroj došao na Filozofski fakultet, to je tada bilo kao radiostanica, mogao si dići revoluciju, tako je Pupovac došao iz partije na faks. Pupovac je bio dio tog sustava, tko god je radio za partiju, bio je svjestan svega toga”, rekao je. 

Na pitanje zašto Njemačka danas nema otvorenih pitanja sa židovskom zajednicom, a Hrvatska ima, Milanović je rekao da je to zbog toga što imamo “manipulativnu udbašku kukavelj u Banskim dvorima”. 

Odgovarajući novinarima na pitanje zašto on ništa nije napravio po tom pitanju dok je bio premijer, rekao je da se "mlatio s crnokošuljašima pet godina", ali i da je bio “plahe naravi”. Dodaje kako je smatrao stvar riješenom jer su već tada postojale odluke Ustavnog suda, koje su po sili jače od zakona.

Molbe za pomilovanje više neće ići u Ministarstvo pravosuđa

Komentirao je i to što zahtjevi za pomilovanja, prije dolaska u Ured predsjednika, idu u Ministarstvo pravosuđa, poručivši da to više tako neće biti. 

“Buduće molbe za pomilovanje neće ići u Ministarstvo pravosuđa, to je još jedna od nezakonitih protuustavnih uzurpacija ove bande koja je osuđena za kriminal. To je izričita i izravna ustavna nadležnost, ovlaštenje i ustvari nepotreban teret predsjednika Republike”, poručio je.

22.04.2022., Jasenovac - Povodom 77. obljetnice proboja posljednjih zatocenika ustaskog logora Jasenovac, izaslanstva Predsjednika, Sabora, Vlade, parlamentarnih stranaka, te predstavnici Saveza antifasistickih boraca i antifasista, Srpskog narodnog vijeca kao i manjina, odali su pocast svim stradalima u tom logoru polaganjem cvijeca i kamencica kod Spomen obiljezja Kameni cvijet. Predsjednik Republike Zoran Milanovic. Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Osvrnuo se i na saborskog zastupnika Hrvoja Zekanovića, koji je jučer postavio pitanje "uzima li Milanović neke stimulanse". Ponovo je optužio Zekanovića da je njegov politički zaokret prema HDZ-u kupljen.  

"Kako se zove prelazak uskršnjeg Zekanovića? Tko mu je platio da pređe HDZ-u? To je korupcija. Taj tip to radi za keš, izravno ili neizravno, sto posto", ustvrdio je Milanović i pozvao DORH da to istraži. . 

9:00 – Predsjednik Republike Zoran Milanović zasebno je odao počast žrtvama ustaškoga logora Jasenovac na 77. obljetnicu proboja posljednjih zatvorenika logora, ne želeći biti u koloni s članovima Vlade.

Milanović je s izaslanstvom podno spomenika "Cvijet" položio cvijeće i kamenčiće, a zasebni dolazak objasnio je jučer rekavši da ne želi biti na komemoraciji s članovima Vlade jer "u jednom trenutku ohrabruju ustašluk, a potom se prave liberali".

Pritom je najavio da će i idući tjedan biti u Jasenovcu uz Koordinaciju židovskih općina koja će počast žrtvama Jasenovca odati na Dan sjećanja na žrtve holokausta, a svoj nedolazak na današnju komemoraciju objasnila je nezadovoljstvom jer vlast nije zabranila ustaško znakovlje.

U izaslanstvu predsjednika države bili su i predstojnik Ureda predsjednika Orsat Miljenić, savjetnica za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić te posebni savjetnik za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

Kolonom sjećanja od Memorijalnog muzeja do spomenika "Cvijet" te polaganjem vijenaca počast žrtvama logora Jasenovac u 10.30 sati odat će izaslanstva Hrvatskoga sabora, Vlade te nacionalnih manjina i antifašista.

----------------------------------------------

Komemoracija u Spomen-području Jasenovac obilježava se u znak sjećanja na 22. travnja 1945. godine i proboj 600 logoraša koji je preživjelo njih tek stotinjak. Ujedno se počast odaje svim stradalima i preživjelim logorašima.

Ustaški logor Jasenovac bio je najveći koncentracijski logor po broju zatočenika i stradalih na području NDH. Metode ubijanja logoraša uključivale su vješanja, ubojstva noževima, maljevima i sjekirama te vatrenim oružjem. Ubojstva su se izvršavala na raznim lokacijama unutar kompleksa Jasenovac i u povezanim logorima te u obližnjim selima.

Javna ustanova Spomen-područje Jasenovac prikupila je imena i podatke za 83.145 ubijenih žrtava, među kojima je najviše bilo Srba (47.627), Roma (16.173) i Židova (13.116).

Polaganjem ruža i kamenčića kod spomenika Kameni cvijet počast stradalima prvo će u 9 sati odati predsjednik Republike Zoran Milanović, a zatim će u 10.30 sati vijence kod Kamenog cvijeta položiti predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković uime izaslanstava Sabora i Vlade. Počast će odati i predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista, Srpskog narodnog vijeća, romske nacionalne manjine i SDP-a. 

Predsjednik Vlade zatim će položiti vijenac na spomen-ploču na Romskom groblju Uštica i zapaliti svijeću kod Zida boli u Romskom memorijalnom centru Uštica te se sastati sa saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem.

Ni ove godine neće biti zajedničkog odavanja počasti predstavnika vlasti i svih naroda žrtava logora Jasenovac. Iz Koordinacije židovskih općina ranije su potvrdili da će u Jasenovac ići sljedećeg tjedna, a na današnjoj komemoraciji neće sudjelovati nezadovoljni što, kako navode, vlast još nije zabranila ustaško znakovlje.

>> VIDEO Što je sve Milanović rekao u Jasenovcu: Udbašenko, Pupica, uskršnji zeko u svilenoj suknjici...

 

Komentara 165

DU
Deleted user
10:20 22.04.2022.

Milanovicu zao mi je HR sto si takav. Moralna nakaza, optuzuje druge a sam bio prljava komunjara. Pa i ja sam bio u JNA ali nikad nisam trazio uci u SK YU. Pljuc

DU
Deleted user
12:27 22.04.2022.

Dok se približavao mjestu za vijence rekao bih da je malo teturao, a na kraju se poskliznuo i skoro pao da bi nakon toga sasuo niz neuravnoteženih uvreda, pa i psovki. Zekanović je bez sumnje u pravu. Milanović je 100% na nekakvim opijatima. Normalan čovjek ne može se tako ponašati zbog sramote, ako ne prema Hrvatima, onda zbog sramote pred cijelim svijetom koji ovo gleda.

Avatar NasaPosla
NasaPosla
09:34 22.04.2022.

Izgleda da je konačno i kod nas, stiglo vrijeme za lustraciju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije