Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Danas je Dan antifašističke borbe. Znate li zašto ga obilježavamo?

Počevši od Siska, antifašistički ustanak u Hrvatskoj razvijao se postupno. U organiziranoj narodnooslobodilačkoj borbi u Hrvatskoj aktivno je sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana.
22. lipnja 2021. u 06:59 111 komentara 6033 prikaza
brezovica
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Dan antifašističke borbe obilježava se 22. lipnja kao državni blagdan u znak sjećanja na osnivanje Prvog sisačkog partizanskog odreda 1941. godine, koji je ujedno bio i prva antifašistička postrojba u ovom dijelu Europe.

Zagreb: Mimohod "Besmrtni partizanski odred" povodom Dana antifašističke borbe ZVONIMIR DESPOT Bilo bi politički slijepo i promašeno da se ukine Dan antifašističke borbe

U spomen-parku Brezovica pokraj Siska u utorak se održava središnje obilježavanje Dana antifašističke borbe, u spomen na 22. lipnja 1941., kada je osnovan Sisački partizanski odred. Zapovjednici odreda bili su Vlado Janić-Capo i Marijan Cvetković, a među 77 boraca bili su Mika Špiljak, Nada Dimić i drugi. Odred je osnovan nakon napada Njemačke na SSSR.

Počevši od Siska, antifašistički ustanak u Hrvatskoj razvijao se postupno. U organiziranoj narodnooslobodilačkoj borbi u Hrvatskoj aktivno je sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana.

U postrojbama Narodnooslobodilačke vojske (NOV) borilo se oko 230.000 boraca iz Hrvatske, a na njezinu teritoriju stvorene su 52 brigade, 17 divizija i pet od ukupno 11 korpusa NOV-a.

trgovina Gdje u šoping? Provjerite radno vrijeme trgovina na Dan antifašističke borbe

Središnjim obilježavanjem u Brezovici, na kojem će sudjelovati državni vrh i predstavnici antifašističkih i drugih udruga, odat će se počast hrvatskim antifašistima koji su u Drugom svjetskom ratu svoje živote položili u borbi za slobodu od nacizma i fašizma i time Hrvatskoj osigurali mjesto među pobjednicima Drugog svjetskog rata.

Osobna iskaznica
nova generacija elektroničkih OI
Nove osobne od 2. kolovoza. Što se mijenja, koja je cijena i tko zasad ne mora podnositi zahtjev
Sanytol
ČISTO I STERILNO
Zašto je bitno da znate razliku između sanitizacije i dezinfekcije
 • pp:

  Zato što smo glupi.

 • Avatar Bill_the_Butcher
  Bill_the_Butcher:

  Dan napada na Sovjetski savez. Njihova juga je napadnuta početkom travnja. Oni dižu ustanak gotovo tri mjeseca poslije jer je napadnut drug Staljin. Inače Radio Moskva je pozivao francuske komuniste da dezertiraju iz francuske vojske u Bitci za Francusku jer ... prikaži još! "ovo nije naš rat". Komunisti I fašisti su isto zlo.

 • Avatar Hrvatska Banovina
  Hrvatska Banovina:

  Treba ga ukinuti. Komunizam je zlo. Ovaj dan komunistima daje na značaju. Nacizam i komunizam su izjednačeni odlukom Europskog Parlamenta.