Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dunja mazzoco drvar

Danas i sutra bit će još jako hladno

Dunja Mazzocco Drvar
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
08.02.2015.
u 08:00

I kod dugoročne prognoze je ključno u koju se svrhu izrađuje. Danas su one jako korisne za energetiku, poljoprivredu...

Je li najhladniji dio ove zime iza nas ili nas još očekuju hladni dani praćeni snijegom?

U idućih deset dana bit će vrlo niskih temperatura, pogotovo danas i sutra. I krajem ovog tjedna jutra će biti vrlo hladna, ali ne toliko. To je vrlo vjerojatno kraj velikim hladnoćama. Hladnih prodora može biti i u ožujku, ali tada su već dani znatno dulji pa su rijetke velike hladnoće.

Mogu li se davati precizne dugoročne prognoze i možemo li sada znati kakvo nas ljeto očekuje?

I kod dugoročne prognoze je ključno u koju se svrhu izrađuje. Danas su one jako korisne za energetiku, poljoprivredu... Izdaju se uz određenu vjerojatnost, za cijelu sezonu, što ostavlja korisniku prostor za odluke. Ljeto je još predaleko da bi se mogla dati vjerodostojna informacija. Uostalom, čemu žuriti? Neka prvo završi zima, pa neka dođe ono pravo proljeće. Mislim da je to ipak najnormalnije i da se tome trebamo najviše veseliti.

Koliko je teško precizno pogoditi vremensku prognozu i kad su moguće pogrešne procjene?

Da se prognoza doista pogađa, vjerujem da bi bilo teško. Budući da se izrađuje iz velike količine podataka uz poznavanje prirodnih zakona, i nije baš tako teško. Kada će i koliko će biti pogrešna ovisi o prezentaciji. Evo primjera: prve procjene bile su da će glavnina snijega u Zagrebu pasti u drugom dijelu četvrtka. Da ste me više dana unaprijed pitali kakvo će vrijeme biti u četvrtak, a kakvo u petak, rekla bih vam da će u prvom slučaju padati gust i jak snijeg, a u drugom još pomalo lepršati. No, sve je zakasnilo pola dana pa je u četvrtak popodne lepršalo, a u petak padalo k'o ludo. Dakle, 2 ishoda, 2 promašaja: prognoza je bila 100% kriva. Ipak, u Zagrebu je palo mnogo snijega i prognoza je bila vrlo uspješna.

>>Za Gorski kotar i Liku izdano crveno upozorenje, vrijeme izuzetno opasno

>>Stiže do 50 centimetara novog snijega, na Jadranu olujna bura

Komentara 1

K2
kritičar_2
13:54 08.02.2015.

Kakvo je to prezime,Mazzoco,pa ni Rade Šerbedžija nezna ga pročitati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije