Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA VJETROELEKTRANE

Odbijen zahtjev obrane Josipe Čulina ex. Rimac, najavili žalbu

Zagreb: Optužno vijeće odbilo obranu Josipe Čuline ex Rimac
Foto: Boris Scitar/PIXSELL
1/8
03.10.2023.
u 10:26

Optužno vijeće je odbilo zahtjev obrane da se iz spisa kao nezakoniti izdvoje neki dokazi u aferi Vjetroelektrane. Obrana Josipe Rimac je najavila žalbu o kojoj će odlučiti VKS.

Prije desetak dana, na sjednici optužnog vijeća, sudac Vjeran Blažeković saslušao je dodatne argumente USKOK-a i obrana. Obrane su  još na sjednici optužnog vijeća u srpnju tražile izdvajanje nekih dokaza kao nezakonitih, čemu se USKOK protivio. Nakon što je tada saslušao argumente suprotstavljenih  strana, sudac  Blažeković je tražio dodatna pojašnjenja obrana, a što je nakon tih pojašnjena odlučio doznali smo danas. Nezadovoljna strana ima pravo žalbe, o kojoj će odlučivati Visoki kazneni sud (VKS). A to znači da će  se o pravomoćnosti optužnice teško odlučivati prije kraja ove, početka iduće godine. Odnosno da suđenje neće baš tako skoro početi.

Obrana Josipe Rimac tražila je da se iz spisa kao nezakoniti  izdvoje razgovori koje su Milenko Bašić i Dragan Stipić vodili preko telefona BiH operatera, jer smatraju da je USKOK za prisluškivanje tih razgovora trebao tražiti odobrenje BiH preko međunarodne pravne pomoći. S druge strane USKOK tvrdi da su svi prikupljeni dokazi zakoniti te da im odobrenje od BiH nije trebalo. Afera Vjetroelektrane sastoji se od dva kraka, a u drugom je bilo optuženo 26 osoba, od kojih je do sada njih 11 priznalo krivnju te se nagodilo s USKOK-om. Tamo je  uz Josipu  Rimac optužena i Gabrijela Žalac, a sud je u srpnju odlučio da su dokazi koji su tamo prikupljeni zakoniti. I tamo je obrana tražila izdvajanje nezakonitih dokaza, sporni su im bili tajno snimljeni razgovori.

VEZANI ČLANCI 

Što se tiče glavne afere Vjetroelektrane, osim Josipe Rimac, Milenka Bašića i Dragana Stipića, još su optuženi  Gabrijela Žalac, Tomislav Jureković, koji je bio čelni čovjek HERE, Krunoslav Jakupčić, koji je vodio Hrvatske šume, Ivan Melvan, Domagoj Validžić, koji je bio pomoćnik ministra Tomislava Ćorića...USKOK ih tereti za više gospodarskih djela: trgovanje utjecajem, davanje mita za trgovanje utjecajem, zloporabe ovlasti, davanje mita.... počinjenih od početka 2017. do 29. svibnja 2020.  Prema optužnici, mozak cijele operacije u aferi Vjetroelektrane bila je Josipa Rimac, koju USKOK tereti da je koristila svoj autoritet i položaj HDZ-ove gradonačelnice Knina, a kasnije i saborske zastupnice i državne tajnice u Ministarstvu uprave kako bi pogodovala Milenku Bašiću i Draganu Stipiću oko njihovog projekta Vjetroelektrane Krš - Pažane za koji su trebali dobiti razne dozvole, rješenja, očitovanja... Oni se terete da su joj davali mito za njezinu "pomoć", najmanje 40.000 kuna mjesečno, pa USKOK kaže da su joj ukupno isplatili 1,1 milijun kuna.  Mito joj je prema optužnici isplaćivao Bašić dok joj je Stipić, tvrdi USKOK, obećao da će u poslovima osiguranja vjetroelektrane angažirati posrednika osiguranja po njezinom izboru, pri čemu je dogovoreno da dio provizije, a radilo se o 92.000 eura, bude isplaćen Josipi Rimac. Sukladno dogovorima s Bašićem i Stipićem, Josipa Rimac je potom počela zvati koga je trebalo u Hrvatskim šumama, HERI, HROTE-u, kako bi ishodovala sve što je trebalo. U tom "poslu" tvrdi USKOK  pridružila joj se i Gabrijela Žalac, koja je  u to vrijeme bila ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije, ali i članica NO HBOR-a, što je iskoristila kako bi se Bašiću ishodovao kredit od 130 milijuna eura za taj projekt.

GALERIJA Nasmijana Josipa Čulina (Rimac) dolazi na Županijski sud

Zagreb: Optužno vijeće odbilo obranu Josipe Čuline ex Rimac
1/7

Nadalje, prema optužnici C.E.M.P.  Bašićeva i Stipićeva tvrtka morala je odlukom Ministarstva državne imovine platiti šest milijuna kuna na ime naknade za osnivanje prava služnosti. Pokušavajući im to umanjiti, Josipa Rimac se tereti da je nazivala Gorana Marića, koji je u to vrijeme bio ministar države imovine i njegovu pomoćnicu, tražeći da Ministarstvo neosnovano prihvati zahtjev  C.E.M.P-a  za izmjenom te odluke. Oni su to odbili učiniti iako ih je opetovano tražila.  Nadalje, Josipa Rimac se tereti da je zbog Bašića i njegovih poslova  radila pritisak i na Jakupčića i Melvana, koji je bio na čelu splitske podružnice Hrvatskih šuma. USKOK je tereti da je tražila da se žurno povuku negativna očitovanja koje su Hrvatske šume dale  vezano za projekt Vjetroelektrana  i njihove uporabne dozvole. Oni su na to pristali, iako su time, prema optužnici, Hrvatskim šumama pričinili štetu od 600.000 kuna. Zajedno s Gabrijelom  Žalac optužena je i da je od HBOR-a, vezano  za kredit od 130 milijuna eura  koji je  trebao C.E.M.P-u,  tražila da  banka smanji  tražene instrumente osiguranja kredita te da  osigura pismo namjere u kojem je HBOR neistinito dobavljaču vjetroagregata naveo da će kredit C.E.M.P. biti odobren, što je Gabrijela Žalac i učinila. Josipa Rimac tereti se i da je C.M.P.U omogućila 3,6 milijuna kuna nepripadajuće dobiti na isporuci struje.

VIDEO Josipa Rimac dolazi na sud

Komentara 4

GR
grodar
11:35 03.10.2023.

zatvorite je više

DU
Deleted user
09:28 03.10.2023.

nema od tog brasna kolaca...nema od toga nista..

BF
bf23
11:15 03.10.2023.

Još jedna ADZ domoljupka koja je lijepo unovčila svoje domoljublje,a izvući će se kao i svi ostali sa nekom bezveznom kaznom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije