Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IRCI SLAVE OD DUBLINA DO NEW YORKA

Dan svetog Patrika - veliki blagdan 'malog', ali ponosnog naroda

17.03.2009.
u 12:46

Pubovi diljem svijeta danas će raditi prekovremeno, rijeke će se bojiti u zeleno, a pjevat će se legendarna pjesma “Danny Boy”. Ples do zore zajamčen je svima koje budu u društvu Iraca, jer 17. ožujka cijeli svijet je uz njih, na Dan svetog Patrika, irskog zaštitnika. Posebno će veselo, osim u “domaćem dvorištu” Dublina i Corka, biti i na ulicima američkih i australskih gradova gdje žive brojni irski emigranti. Ne sumnjamo da će ponosni Irci slaviti i na gostujućem terenu gdje se od irske djeteline ipak više voli engleska kraljica.

Sveti Patrik je uz svetog Valentina i svetog Nikolu jedan od najpopularnijih svetaca. I bez obzira na religioznu pripadnost, omiljen je diljem svijeta, možda i zbog toga što je na najbolji način spojio naizgled dvije nespojive stvari, vjeru i pivo. Iako je blagdan u korizmi, 17. ožujka irske obitelji neće postiti ni duhovno ni tjelesno.


Streams of Whiskey

Prva parada održana je davne 1737. godine kada su irski doseljenici svetog Patrika slavili na ulicama Bostona. Međutim, cijela priča dobila je snažniji zamah sredinom 19. stoljeća, kada su na američku istočnu obalu stigli milijuni Iraca koji su pobjegli od velike ekonomske krize i gladi koja je zahvatila "zeleni otok". S godinama je broj Iraca rastao, pa su i proslave koje je obilježavala i nostalgija za ostavljenim domom bile sve veće i spektakularnije.

Koliko god je “preko bare” svakoga 17. ožujka bilo sve američki grandiozno, u domovini su zakoni do 1970. godine nalagali da se na blagdan pubovi zatvaraju. Sredinom devedesetih irska je vlada shvatila globalnu važnost svetoga Patrika, jer ako se slavi na svim kontinentima svijeta, bilo bi pametno dio tih slavljenika ugostiti u Irskoj.

I kao mnogo puta kroz povijest Irci su uspjeli, jer danas će uz njih ulicama Dublina marširati stotine tisuća gostiju. Dan sv. Patrika sasvim sigurno je postao globalni događaj koji je davno prije Nokije povezao ljude i zato, bez obzira ne vjeroispovijest ili religiju, nađete li se danas u blizini Iraca ili nekog tko slavi, pridružite mu se i uživajte.


Irac koji to zapravo nije

Sv. Patrik nije bio Irac. Dok je bio mlad, uživao je u blagodatima svoje dobrostojeće obitelji i nije previše pozornosti pridavao duhovnom životu. Međutim, sve se promijenilo kada su ga navodno oteli irski gusari i odveli u ropstvo gdje je godinama čuvao ovce. Tada mu se prema legendi najprije obratio Bog, a nakon što se zaredio i pobjegao iz ropstva, jedan Irac ga je zamolio da oslobodi njegov narod. Ubrzo ga je papa Celestin I. poslao u Irsku gdje je Patrik obratio brojne Irce na kršćanstvo. Po predaji protjerao je sve zmije iz Irske, a djetelina s tri lista njegov je simbol jer je pomoću nje objašnjavao Sveto Trojstvo. Umro je u Downu 17. ožujka 461. godine.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije