Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DEMONSTRACIJE U SRBIJI

Ipak izbio incident: Huligani bocama gađali prosvjednike pa novinaru razbili glavu

prosvjed u Beogradu
Foto: REUTERS
1/17
Autori: Vecernji.hr, Hina
09.07.2020.
u 23:16

Prosvjedi su počeli u utorak navečer nakon što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio pooštravanje epidemioloških mjera i ponovno uvođenje policijskog sata.

Središte Beograda jučer je bilo poprište višesatnog sukoba policije i prosvjednika. Prosvjedi su počeli oko 18 sati. Do vala nasilja krenulo je oko 20 sati kad je skupina ekstremnih prosvjednika počela bacati baklje, boce i limenke na policijske službenike koji su stajali oko zgrade Skupštine Srbije, a policija je vrlo brzo uzvratila prosvjednicima i potisnula ih na Bulevaru kralja Aleksandra, Terazijama i Domu omladine u središtu grada.

Nije trebalo dugo da se društvenim mrežama prošire snimke policijske brutalnosti, među kojima je i snimka iz Ulice kralja Milana na kojoj policajci palicama i nogama naizmjence udaraju sustiglog prosvjednika iako već leži na tlu, a potom ga je nekoliko policajca samo podignulo i maknulo u stranu kako bi ulicom prošli frontalno raspoređeni policijski džipovi.

Podsjećamo, iako se najveći prosvjed događao u Beogradu, bilo je prosvjeda i sukoba s policijom u drugim srpskim gradovima kao što su Novi Sad i Kragujevac. 

Tijek događaja:

23:20 – Prosvjednici su uspjeli otjerati huligane. Pjeva se srbijanska himna 'Bože, pravde'. Dio prosvjednika polako se razilazi, a pojedinci su uzvikivali 'Sutra se ustaje'.

23:00 – Oko 22 sata skupina huligana počela je provocirati prosvjednike i gađati ih bocama, a kada je novinar Nove.rs Vojislav Milovančević izvještavao o tome, napali su ga i razbili mu glavu.

Huligani su ga udarili u potiljak pa je zbog krvave glave morala intervenirati i Hitna pomoć. Najvjeorjatnije je udaren bokserom ili nekim oštrim predmetom.

20:15 – Za razliku od prethodna dva dana, prosvjedi u Srbiji danas su poprilično mirni. Brojni građani okupili su se ispred Skupštine u Beogradu, no za razliku od jučer kada su je gađali bakljama i bocama, sada mirno sjede ispred nje. Mnogi u rukama drže transparente 'Ne tuci svoj narod'.

19:40 – Večerašnji prosvjed je počeo uz hastag #SediDole koji se proširio društvenim mrežama u Srbiji.

– Večeras #SediDole jer građani koji ne žele nemire i sukobe se trebaju odvojiti od angažiranih skupina huligana koje će izazivati sukobe – napisao je politolog Vuk Velebit u svom statusu.

17:40 – Tijekom prosvjeda u Srbiji ozlijeđeno je 118 policijskih službenika, a sinoć su procesuirane 153 osobe, rekao je direktor policije Vladimir Rebić.

Prosvjednici su, dodao je, uništavali automobile, prozore, izloge, palili kontejnere.

– Policija je reagirala tek kada je na policajce bačeno kamenje, dimne bombe, boce i baklje pa čak i molotovljev koktel – rekao je Rebić.

17:15 – Srbijanska premijerka Ana Brnabić objavila je novu mjeru za Beograd kojom se zabranjuje javno, organizirano okupljanje za više od 10 ljudi na otvorenom i zatvorenom prostoru. Kazala je kako će mjere povući čim se stvore za to uvjeti.

Ne zna se još od kad je mjera na snazi, no pretpostavlja se da će biti donesena sutra na sjednici vlade, piše Blic. Što će to značiti za prosvjede, još se ne zna.

Iako prosvjedi za večeras nisu zakazani, preko društvenih mreža se poziva Beograđane da i večeras izađu na ulice.

16:50 – U Srbiji je u posljednja 24 sata registrirano još 266 osoba zaraženih koronavirusom, testirano je ukupno 7.529 osoba, a drugi dan zaredom covid-19 odnio je 11 života, objavljeno je u Beogradu.

Premda je novozaraženih manje nego prethodnog dana, povećan je broj pacijenata na bolničkom liječenju - sa 3.173 na 3.339, ali i broj oboljelih koji su respiratorima - sa 118 na 120. Dosad je testirano ukupno 471.700 osoba, potvrđeno je da su koronom zaražene 17.342 osobe, a umrla su ukupno 352 pacijenta, uz povećanje postotka smrtnosti na 2,03 posto.

13:08 - Šestero ozlijeđenih prosvjednika, razbijeni prozori i umalo zapaljena Gradska kuća, uništena stakla na ulaznim vratima RTV-a i sjedištu Srpske napredne stranke - epilog je prosvjeda održanih u srijedu navečer u Novome Sadu. Prosvjedni skup u središtu grada je, kao i u drugim većim mjestima Srbije, organiziran zbog najave o uvođenju policijskog sata u zemlji, kao i protiv predsjednika države Aleksandra Vučića.

Najveća šteta načinjena je na Gradskoj kući, simbolu Novoga Sada, koju su maskirani prosvjednici zasuli kamenjem, limenkama i bakljama kao „molotovljevim koktelima“.

„Za sve to vrijeme, policija nije intervenirala, niti je osiguravala Gradsku kuću“, zabilježili su novinari agencije Beta.

Kolika je materijalna šteta načinjena za sada nije poznato, ali na prvi pogled se čini da su najviše oštećeni prozori i vrata u prizemlju koji su skoro u potpunosti demolirani, dodaje portal „021.rs“. 

Uništavanje ovog objekta osudio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, a oglasio se i predsjednik novosadske Skupštine Zdravko Jelušić koji je rekao da osobe koje su palile i uništavale Gradsku kuću "nedvosmisleno pokazuju koliko im je stalo da našeg grada". Dodao je kako „ni fašisti, poslije poraza u Drugom svjetskom ratu, nisu palili ovaj objekt“.  Prije napada na Gradsku kući koliko tisuća demonstranata prošetalo je do zgrade Radiotelevizije Vojvodine i sjedišta Srpske napredne stranke.

„Na čelu kolone bilo je stotinjak pristaša desničarskih organizacija koji su pozvali na razbijanje RTV-a“, zabilježili su reporteri vojvođanskih medija.

Razbijena su stakla na ulaznim vratima RTV-a, kao i gotovo sva ulična stakla na prostorijama SNS-a. Tijekom večernjih prosvjeda lakše je ozlijeđeno šestero prosvjednika i snimatelj Radio televizije Srbije, kada je napadnuta ekipa te TV postaje. Poziv na prosvjedni skup u srijedu uputilo više političkih stranka i organizacija.

12:12 - Tijekom šestosatnog prosvjeda u središtu Beograda u srijedu navečer ozlijeđeno je najmanje 36 policajaca i prosvjednika, koliko ih evidentirala beogradska Hitna služba, a među lakše ozlijeđenima je i nekoliko novinara.

Liječnica Hitne službe Ivana Stefanović rekla je Radio-televiziji Srbije da je ozlijeđeno 19 policajaca i 17 demonstranata, ali da "nema teških trauma".

U prosvjedima dan ranije, u utorak navečer, u sukobima prosvjednika i policije u središtu Beograda ozlijeđeno je 43 policajca i 17 prosvjednika, spaljeno pet policijskih vozila, a 23 osobe su uhićene. Na ulicama je u četvrtak tijekom prijepodneva uobičajena situacija, a djelatnici komunalnih službi otklanjaju posljedice sinoćnjih sukoba i popravljaju oštećenja na komunalnoj mreži.

Pokrenut prekršajni i kazneni postupak protiv 25 osoba

Vezano uz prosvjede posljednje dvije večeri Više javno tužiteljstvo u Beogradu priopćilo je u četvrtak da je sada prekršajno i kazneno procesuirano 25 osoba, među kojima je "više njih zbog sumnje da su počinili kaznena djela izazivanje opće opasnosti i nasilničko ponašanje".

Tužiteljstvo u priopćenju napominje kako ti podaci "nisu konačni" jer je u tijeku identificiranje i drugih osumnjičenih i za kaznena djela i za prekršaje protiv javnog reda i mira.

U tom tužiteljstvu danas se očekuje saslušanje nekoliko osumnjičenih za kaznena djela počinjena tijekom višesatnih prosvjeda 6. srpnja u središtu Beograda, a započeti su i prekršajni postupci, ali nije precizirano o koliko je slučajeva riječ.

11:02 – Povodom prosvjeda koji su se održali u srijedu, srpski predsjednik Aleksandar Vučić obratio se građanima Srbije iz aviona kojim je letio u Pariz  

– Dragi građani, obećao sam vam da ćemo zaštiti mir i stabilnost usprkos kriminalnim, huliganskim, nasilničkim napadima kojima smo svi šokirani. – rekao je Vučić i dodao: – Molim sve naše ljude da se ne suprotstavljaju batinašima, to ćemo raditi mi kao država. Predaja nikad nije bila opcija 


 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Poruka predsednika Vučića građanima Srbije.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

8:49 – U jučerašnjem prosvjedu u Novom Sadu skupina nepoznatih mladića zapalila je plakat sa slikom predsjednika Aleksandra Vučića i na nju poslagala drvene stolce kako bi napravila lomaču, javlja Nova.rs. 

 

8:20 – Tijekom prosvjeda i nereda ispred Skupštine Srbije noćas je ozlijeđeno 19 policajaca i 17 prosvjednika, doznaju srpski mediji iz hitne pomoći. 

8:00 – Televizijskoj ekipi RTS-a polomljena je kamera tijekom snimanja, a snimatelju Lazaru Vukadinoviću ozlijeđena je ruka. U Nišu je snimatelj RTS-a Ivan Stambolić pogođen u glavu, a kamera je zalivena. 

7:00 – Ministar policije Nebojša Stefanović priopćio je jučer oko 23 sata da je tijekom sukoba u srijedu navečer ozlijeđeno najmanje 10 policajaca, od kojih jedan teško jer su mu slomljene obje noge nakon naguravanja niza stubište. 

prosvjed u Beogradu
1/8

– Možete zamisliti koliko su bile teške minute u kojima su (policajci) trpjeli pokušaj linča samo zato da bi netko došao na vlast mimo volje naroda – rekao je Stefanović novinarima.

Podsjećamo, prosvjedi su počeli u utorak navečer nakon što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio pooštravanje epidemioloških mjera i ponovno uvođenje policijskog sata. Ustvrdio je da je cilj prosvjeda oslabiti Srbiju te je naveo kako su za njih odgovorni regionalni i vanjski faktori.
 

Ključne riječi

Komentara 91

GE
george34
11:41 09.07.2020.

Ne volim Vucica, ali jos manje volim prljave i kriminogene anarhiste, razne radnicke fronte, dzabalebarosi, neradnici, narkomani.

DU
Deleted user
10:20 09.07.2020.

Sada je postalo jasno da ovo sa Koronom nema veze iako će je proširiti do neslučenih razmjera i dovesti Srbiju u kolaps.Problem koji je tinjao, sjedenje na dvije stolice , došao je na naplatu. Istok je ulagao da pridobije Srbiju na svoju stranu, isto i puno više je ulagao zapad da Srbiju na svoju stranu dobije. Vučić je ljubio Istok, ali i popuštao zapadu u riješavanju pitanja Kosova,(kako bi ugodio zapadu), a problem kosova je glavna i učinkovita poluga utjecaja istoka. To je proces borbe istoka i zapada sa stratešku poziciju Srbije, koji traje dugo, a jasno je vidljiv od svrgavanja i ubojstva Obrenovičevih, Đinđića itd. Srbija nema izlaz, nažalost, ako se okrene zapadu istok će rovariti, ako se okrene istoku zapad će rovariti. U svemu tome, ni istok ni zapad neće prljati ruke, nego će i istok i zapad gurati svoje (a Srbija je podijeljena oko 60% za istok i 40% za zapad). Pri tome će zapad gurnuti i nas i Crnu Goru identično kako je istok gurnuo Srbiju u događaje u Crnoj Gori. Dolaže izuzetno teška vremena za ovaj dio Europe i n trebamo se radovati nesreći susjeda. Iako, sada će stati "litije" srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori" jer im u dvorištu"igra mečka".

Avatar miyamoto
miyamoto
12:27 09.07.2020.

Netko gura zemlje u rat i kaos. Neoliberali

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije